![]() |
Güllaç Tatlı Tarifi
Güllaç http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler: .500gr. güllaç .3 litre süt (16 su bardağı) .6 su bardağı tozşeker .1buçuk-2 su bardağı kadar çekilmiş fındık, fıstık veya ceviz .arzuya göre süslemek için nar taneleri .önerilen tepsi büyüklüğü 42 cm.lik yuvarlak tepsidir.* Yapılışı:[*]Sütü şekerle birlikte şeker eriyene kadar ısıtıp kaynatmadan altını kapatın. [*]Güllaçları tek tek tepsiye alıp kepçe ile ıslatarak yumuşatın. [*]Güllaç yapraklarının yarısına geldiğinizde fındık veya fıstığı serpiştirin. (Eğer güllacınız hemen tüketilmeyecekse kullanacağınız fındık veya cevizi servis öncesi üstlerine serpiştirmeniz önerilir. Özellikle ceviz sütle karıştığında rengini verip güllacınızın rengini karartacaktır.) [*]Diğer katlarıda sütle tek tek ıslatarak eklemeye devam edin. [*]Üzerlerini yine fındık ve nar taneleriyle süsleyip soğuduktan sonra servis yapın. * Daha az kişi için güllaç yapmak isterseniz ölçülerin yarısını veya üçte birini kullanabilirsiniz. Güllaç yapraklarını sayıp ölçüye göre bölebilirsiniz. ** Güllacın ölçülerini üçte bire indirerek dikdörtgen cam tepside yapabilirsiniz. Bunun için yaprakları yarıdan bölüp düz kısımlarını sağlı sollu cam tepsiye yerleştirerek aynı işlemi uygulayabilirsiniz. |
Güllaç Tatlı Tarifi
TATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.