ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Batırık (İçel) - Mersin'den Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=930916)

Prof. Dr. Sinsi 10-14-2012 10:32 PM

Batırık (İçel) - Mersin'den Yemek Tarifleri
 

Batırık (İçel)

Kullanılacak Malzemeler

1 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz, karabiber

3 çorba kaşığı limon suyu

4-5 taze soğan

1 çorba kaşığı salça

2 orta boy domates

1,5 su bardağı bulgur

1,5 su bardağı tahin

1 orta boy soğan

1 çay kaşığı kimyon

1demet maydanoz

2 çorba kaşığı susam

2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanma Şekli

Kuru soğanı doğrayın, soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgurun üstüne 2 su bardağı kaynar su dökün. Tencerenin kapağını kapatın 15-20 dakika demlendirin. Demlenen bulgurun içine kuru soğan, kimyon, susam, tuz, domates, karabiber, salça, yeşil soğan, maydanoz, kırmızı biber ve tahini karıştırıp hamur gibi yoğurun ve sıvıyağı ve limon suyu ekleyin. Biraz daha yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şekli verin. Marul yapraklarının içine koyarak servis yapabilirsiniz. Yanına turşuda koyabilirsiniz.

NOT: Batırık ismi aynı olsada yörelere göre içindeki malzemeler değişebilir. İçel'de fıstık da konur. Ermenek'te içine dövülmüş ceviz içi konur. Seydişehir'de sade olarak yapılır. Malatya bölgesindeki batırık başka tarifle yapılır. Bu bölgelerde kışın kurutulmuş domatesle yapılır. İçel'de susamın diğer adı KİNCİdir.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.