ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   İstanbul Usulü Cevizli Bat Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=930380)

Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:01 AM

İstanbul Usulü Cevizli Bat Tarifi
 

İstanbul Usulü Cevizli Bat

Cumartesi günü sofrayı hazırlarken evde olan taze asma yaprakları ile de bir çeşit yapmayı düşünüyordum. Asma ile bulguru birleştirmek isteyince aklıma rahmetli anneannemin memleketi Tokat'a ait Bat geldi. Bat'ın özelliği hazırladığınız içi kenarlardaki taze asma yapraklarına sararak yemeniz. Yapımı için buradaki iki tarifi birleştirdim. Aslı bildiğim kadarıyla daha sulu ama ben ikindi çayında yeneceği için bulgur miktarını arttırdım. Benim tüm sofrada en çok sevdiğim şey bu oldu.

İstanbul Usulü Cevizli Bat

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek

3 su bardağı kaynamış su

1 su bardağı ince bulgur (daha sulu olsun isterseniz bulguru azaltın)

2 yemek kaşığı domates salçası (veya 1 kaşık biber, bir kaşık domates salçası)

1 limonun suyu

arzuya göre 1 domates (küp küp doğranmış)

tuz

pulbiber

yarım demet taze nane

yarım demet maydanoz

yarım demet taze soğan

yarım demet dereotu

yarım demet reyhan

250 gr. asma yaprağı

1 çay bardağı çekilmiş ceviz

Hazırlanması:

Mercimekleri yıkayıp bir tencereye alarak üzerlerine suyu ekleyin. Su azalır ancak mercimekler pişmezse su ekleyin. Pişince bulguru ilave edip yarım saat bekletin.

Bu arada asma yaprakları kaynar suda çok az haşlayın. Soğanları ve otları ince ince doğrayın. Yarım saat sonunda önce salçayı, limon suyunu, tuzu, pulbiberi ve domatesi ilave edin.

En son otları ve cevizi ilave edip asma yapraklarıyla servis yapın.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.