ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Karadeniz Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=623)
-   -   Safranbolu Tarihi Ve Doğal Güzellikleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=906462)

Prof. Dr. Sinsi 10-14-2012 01:00 AM

Safranbolu Tarihi Ve Doğal Güzellikleri
 

Safranbolu tarihi ve doğal güzellikleri

Safranbolu Evleri:

Safranbolu, Osmanlı kent dokusunu günümüze değin koruyabilmiş, müze-kent durumunda özgün bir yerleşmedir. 19.yy'dan kalma evler, dönemin beğenisini, yaşama ve üretim biçimini, kültürünü, yapı tekniğini ve mimarisini yansıtan örneklerdir. Kentin çekirdeğini, Kaleiçi ve çevresi oluşturur. Mahalleler, üç derenin oyduğu vadi yamaçlarına yayılmış durumdadır. Birbirlerinin görünümünü engellemeyecek biçimde yerleştirilmiş olan evler, düzgün, sağlam yapıları, zengin İç düzenleri, havuz, köşk ve meyve ağaçlarıyla donanmış bahçeleriyle ilgi çeker. Dar sokaklar boyunca sıralı evlerin yüksek avlu duvarları rüzgarı keser. Daha korunaklı orta katlar kışlıktır. Sıcak günlerde ise yüksek tavanlı, bol pencereli üst kat odalarına geçilir. Evlerin yer katı sokak çizgisini izler. Üst katlarsa payandalara oturan çıkmalarla sokağa taşar.Taş ya da kerpiçten avlu duvarlarının üstü, kiremit örtülü ya da turalıdır.Temel ve yer katı dışında, evlerin ana yapı gereci ahşaptır.

Eski Cami (Gazi Süleyman Paşa Camisi):

Cami-i Kebir Mahallesi'ndedir. Kilise iken camiye dönüştürüldüğü sanılıyor. Yazıtsız yapının 14. yy'da inşa edildiği düşünülmektedir. Moloz taştan, kare planlı, ahşap örtülüdür.Yalın görünüşüyle dikkat çeker.

Taş Minare Camisi:

Hacı Halil Mahallesi'nde, aynı adlı sokaktadır. Yazıtsızdır. Candaroğulları döneminde yapıldığı sanılıyor. Moloz taştan, kare planlı, ahşap örtülü bir yapıdır. Tek şerefeli, taştan bir mimarisi vardır.

Köprülü Camisi:

İzzet Mehmet Paşa Mahallesi'ndedir. 1662'de yapıldı. Çarşı içinden, kemerli büyük bir kapıyla avluya geçilir. İkinci kapı arastaya açılır. Beşik tonozlu, beş bölümlü son cemaat yeriyle kiremit örtülü, kubbeli ana mekandan oluşur. Kubbesi, geçmişte kurşunla kaplıydı. 17. yy mimari özelliklerini taşıyan yapıda zengin kalem işi bezemeler vardır.

Hidayet Camisi:

İzzet Mehmet Paşa Mahallesi'ndedir. 1718-1719 yılları arasında Hidayet Ağa tarafından yaptırıldı. 1874 ve 1950'de onarım gördü. Moloz taştan, kareye yakın planlıdır. Geometrik bezekli yarım minaresi vardır.

Gazi Süleyman Medresesi:

Cami-i Kebir Mahallesi'ndedir.Onarım yazıtından Candaroğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. İlk yapıdan yalnızca duvarların bir bölümü günümüze ulaştı.

Kalealtı Tekkesi:

Eski Tekke Mahallesi'ndedir. Yörede, günümüze ulaşan en eski Osmanlı yapısıdır. Yazıtından 1550'de yapıldığı anlaşılır. Kuzeydeki tekkeye bir kemerle açılan ana mekan kubbelidir.

Hacı Emin Efendi Türbesi:

Mescit 1 Mahallesi'ndedir. 1866-1867 yılları arasında yaptırıldı. Moloz taştan, dikdörtgen planlı yapı ahşap örtülüdür.

Eski Hamam:

Cami-i Kebir Mahallesi'ndedir. Candaroğlu Süleyman Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Yapı günümüzde de kullanılmaktadır.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.