ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İslami Genel Konular (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=324)
-   -   Zekatı Önceden Vermek (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=903106)

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:01 PM

Zekatı Önceden Vermek
 

Zekatı önceden vermek
Hakkında Zekatı önceden vermek




Zekatı önceden vermekSual: Her yıl Şevval ayının üçünde zekât veriyorum. Bu yıl, zekât günü dolmadan Ramazanda versem mahzuru var mı? Günü gelmeden verilirse, nafile olur mu?
CEVAP
Günü gelmeden vermek caizdir, nafile olmaz. Zekât verme tarihi gelince, nisabın altına düşerse, yani dinen fakir olursa, ancak o zaman nafile olur.

Şevval ayının üçü gelince, malınızı hesap ederseniz, eksik ise verdiğiniz zekâtı tamamlarsınız. Fazla ise zararı olmaz; hatta daha vakti gelmeden birkaç yılın zekâtını önceden vermek de caizdir. (Tahtavi)
Bir kimse, zekâtını yanlış hesap edip, bir altın zekât vermesi gerekirken iki altın hesap etse, fakire verdikten sonra tekrar hesap etse, bir altın vereceğini anlasa, ikinci yıl vereceği zekâta bu bir altını mahsup eder. (Nimet-i İslam)

Sual: 3 altın zekat vermem lazım, 5 tane verip ikisini de gelecek yıla mahsup etmek sahih midir?
CEVAP
Evet.

Sual: Geçen yıl, 1 altın zekatımı ve gelecek 2 yıla mahsuben de, 2 altın verdim. Bu yılki zekatım 2 altın tuttu. İkinci yıl için verilen altını bu yıla saysam caiz olur mu?
CEVAP
Evet.



Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:01 PM

Zekatı Önceden Vermek
 



Zekatı Önceden Ödemek

Yıl (havl) dolmadan da malın zekatı çıkarılabilir. Ancak ;

a) Mal sahibinin yıl sonuna kadar zekat verme mükellefiyetinin devam etmesi gerekir.

Şâyet yıl sonunda mal sahibi ölür, yada fakirleşir veya malı telef olursa, verdiği mal zekat değil de sadaka yerine geçer.

b) Zekat verilen kişinin de yıl sonunda, zekata müstahak konumda kalması gerekir.

Şâyet yıl sonunda ölür yada kendisine verilen zekatın dışında herhangi bir mülk edinir ve böylece zekat alabilecek konumdan çıkarsa bakılır ;

Şâyet zekatı alan bu kişi, aldığı bu zekatı henüz mülkünden çıkarmadan önce, onun peşin ödenmiş zekat olduğunu öğrenmiş ise, kendisinden geri tahsil edilebilir. Aksi takdirde geri alınamaz. Bu husûsta ihtilafa düşülürse, sağ ise alan kişinin, değilse vârisinin yemînine başvurulur ve edecekleri yemîn kabul edilir.

Zekatını önceden veren kişinin yıl sonunda, zekatını verdiği kişinin mustahaklık durumunun devam edip etmediği husûsunda şüpheye düşmesinin önemi yoktur.

c) Nisaba ulaşmış olması gerekir.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.