ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=898500)

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:06 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
AZERİ YEMEKLERİ - DÜNYA MUTFAĞI

AZERİ KURABİYESİ

Malzemeler
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 su bardağı dövülmüş fıstık
  • 2 su bardağı dövülmüş fındık
  • 2 su bardağı damla çikolata
  • 1 paketten biraz az margarin
  • 1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı
Unun ortası havuz biçiminde açılır. Şeker, ceviz, fındık, fıstık, çikolata, eritilmiş margarin ve kabartma tozu ortasına konur ve iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur bir süre dinlendirilir. Dinlendirilen hamurdan küçük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine konan yuvarlakların üzerine bastırılarak yassılaştırılır.
160 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika pişirilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:06 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
AZERİ PLOVU
  • Kuru Soğan 8 Adet 250 Gr
  • Siyah Erik 250 Gr
  • Kayısı Kurusu 100 Gr
  • Üzüm Kurusu 250 Gr
  • Haşlanmış Kestane 1 Kg
  • Tavuk ve Koyun Eti 1 kg
  • Safran 1 Çay kaşığı
  • Duru Pilavlık Pirinç 1 kg
  • Tere Yağı 250 Gr
  • Zeytin Yağı 1 Çay bardağı

Once bir tencerede eti ve ya tavugu haslayin soymaga birakin sonra soganlari soyub 2 ye bolun ay sekilinde dograyin sonra 150 gr kere yaginda kizartin altun rengi olana kadar sonra yuzerine hasladigimiz eti suyundan cikarib soganla biraz kovurasiz sonra yuzerine kaysini siyah eriki koyub karistirasiz sonra haslanmis kestaneni yuzum kurusun duz karabiber ve en son safrani koyasiz uzerine cikana kadar et suyun koyub vam odda kaynayacag 15 dakika bunlar kaynayana kadar princin yuzerine ilik su koyun ve duz tokub bekletin bunlar beklemekde olunca sizde bir tencereye su koyun icine 3 yk tuz ve 1 yk duru yag tokub kaynamaga birakin arada et karsimlin karisidrin suyu az kalmissa altin kapatin sonra su kaynadisa princi iyce yikayin ve kaynayan suya tokub kasikla karistirin princ kaynamaga basladigda bakin elinizle fazla ezilmesin sonra kaynayan princi suzgecden suzun uzerine soyuk su gezdirin ve kazani yikayin kenara koyub leyende 1 eded yumurta 1 2 yk yogurt 3 yk duru yag ve ya kere yagi koyun tuz un koyub hamur edin yumsag olsun sonra onu merdane ile yayin tencerenin ici boyukluyunde sonra tencerenin dibine az yag surun hazir etdiyiniz hamuru tencerenin dibine yayin ve suzduyunuz princi hamurun uzerine tokun safranida az sicag su ile islatin princin uzerine tokub yerde kalan kere yagin eritin princin uzerine gezdrib tencere kapagina bez sarib tencerenin agzin kapatin ve vam odda pisirin cay deme koydugunuz kibi en fazla yarim saat sonra tabaklara cekib uzerine et karsimindan koyub yeyin.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:07 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
KAYMAKLI MANTAR ÇORBASI (AZERİ)
  • 60 qr (4 yemek kaşığı) tereyağı
  • 60 qr (8 yemek kaşığı) un
  • 1,5 litre (6 su bardağı) tavuk suyu
  • 300 qr. ince dilimlenmiş
  • 100 ml. (2,5 su bardağı) kaymak
  • tuz ve karabiber.

Kazanda erittiğimiz tere yağına un ilave edilir ve kısık ateşte kahverengi olana kadar kavrulur. Tavuk suyu yavaş-yavaş un karışımına ilave edilerek karıştırılır. Temizlenip dilimlenmiş mantarların 250 qramı bu karışıma ilave edilip yüksek ateşte pişirilir(kaynayana kadar). Tuz ve karabiber eklenip kısık ateşte 45 dak. pişirilir. Bu karışım tel süzgeçden geçirilip suyu pişirilir.Sonra kısık ateşe alınarak karıştıra-karıştıra kaymak ilave edilir.Geriye kalan mantar dilimleri de üzerine ilave edilerek sıcak-sıcak servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:07 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
ERİŞTELİ TAVUK ÇORBASI (AZERİ)
  • 800 qr tavuk
  • 120 qr erişte
  • 0,5 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 10 adet erik
  • 0,5 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4-5 dal dereotu
  • tuz ve karabiber

Kuru fasulye 6 saat boyunca soğuk suda bekletilir(bir gece de olabilir).Sonra 45-60 dak. haşlanır.Kuru soğan ince-ince kıyılıp tere yağında kavrulur. Tavuk eti parçalanarak haşlanır ve suyundan çıkarılır. Tavuk suyu kavrulmuş soğana ilave edilir. Ardından haşlanmış fasulye erik ve erişte ilave edilerek 10-15 dak. pişirilir.Piştikten sonra isterseniz tevuk ilave edilir. Servis zamanı dereotu ince kıyılıp üzerine serpilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:07 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
AZERBAYCAN USULÜ YAPRAK SARMASI (AZERİ)
  • 400 qr kuzu kıyması
  • 160 qr üzüm yaprağı
  • 50 qr tereyağı
  • orta büyüklükde kuru soğan
  • yarım su bardağı yuvarlak pirinç
  • 10 dal maydanoz
  • tuz
  • karbiber

Orta büyüklükte soğan ince-ince kıyılır, kuzu kıymaya eklenir. Önceden beklettiğimiz pirinci ve sonra maydanozu (dereotu da olabilir) kıyıp, tereyağı ile birlikte karışımımıza ekleriz. Tuz ve karabiber eklenerek 3-4 dak. iyice yoğrulur.

Üzüm yaprakları dallarından temizlenip kaynayan suda haşlanır. Daha sonra etler normal şekilde yapraklara sarılır.

Kazana düzenli şekilde yerleştirildikten sonra üstüne çıkacak kadar su ilave edililr ve bir tabak sonra kazanın kapağı ile ağzı kapanır.

Servis edilirken üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:07 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
AZERİ YAHNİSİ
  • 1 paket Banvit Hindi Kalça Kuşbaşı
  • 4 demet ısırgan otu
  • 100 gr kuru erik
  • 100 gr kuru kayısı (iri doğranmış)
  • 50 gr kuru üzüm (sultani)
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet soğan (rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • Tuz (arzu edilen miktarda)
  • 500 ml su (kaynar)

Kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzümleri üzerlerine çıkacak kadar kaynar su ilave edip yaklaşık 2 saat dinlendirin ve süzün. Kuru eriklerin çekirdeklerini ayıklayın.

Isırgan otlarını kaynar bol suyun içinde 2 dak. bekletin, delikli kepçeyle çıkarıp süzün ve iri iri doğrayın.

Isıtılmış yağda soğanları sararıp yumuşayıncaya kadar 4-5 dak. karıştırarak soteleyin. Etleri ilave edip 3-4 dak. daha karıştırarak soteleyin.

Ete, ısırgan otu, hazırladığınız kuru meyveler, tarçın, tozşeker, tuz ve 500 ml suyu ilave edin ve 20 dak. pişirin. Sıcak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:07 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
PİTİ (AZERİ)

Malzemeler:
  • 150 g koyun eti
  • 150 g patates
  • yarım kuru soğan
  • 10 g kuru erik
  • 0,1 g safran veya 50 g taze domates
  • karabiber ve tuz

Yapılışı:

Nohut soğuk suda ıslatılır ve et doğranır. Hazırlanan et ve nohut tencereye koyulur ve üzerine kişi başına yarım litre olacak şekilde soğuk su koyulur. Tencere kısık ateşe koyularak bulyon kaynatılır. Bulyon kaynadıktan sonra içerisine doğranmış soğan koyulur. Biraz kaynadıktan sonra patates, yıkanmış erik kurusu ve tuz koyulur. Yemeğin hazır olmasına az kala baharat koyulur. Daha sonra ise 0,1 g safran 1 su bardağı suda ayrıca demlenir ve bir yemek kaşığı safran suyu yemeğe koyulur ve yemek hazır oluncaya kadar pişirilir. Piti sofraya verilirken derin bir tabak veya kaselerde servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:07 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
ŞEKERBURA (AZERİ)

Malzemeler
  • 50 gram tereyağı
  • 100 gram yoğurt
  • bir tutam tuz
  • 1 yumurta
  • 1 gram vanilya
  • 500 gram un
  • 15 gram maya
  • 350 gram fındık içi
  • 350 gram toz şeker

Yapılışı

İlk başta şekerburaların içerisine konacak iç hazırlanır. İç için fındıklar tavada kavrulur. Kavrulmuş fındıklar vurularak kabuklardan temizlenir. Kabuksuz fındıklar badem makinesinden çekilerek un haline getirilir. Elde edilmiş fındık ununa şeker tozu da katılarak iyice karıştırılır. Vanilya da ilave edilir. Fındık yerine badem veya ceviz de kullanılabilir.

Şekerbura içi hazır olduktan sonra hamur hazırlanır. Önce ılık süte tuz ve maya katılır, sonra, yoğurt ve eritilmiş tereyağı eklenerek karıştırılır. Un ilave edildikten sonra sert hamur yoğrulur ve üzeri kapatılarak 30 ? 40 dakika sıcak yerde bekletilir. Sonra küçük parçalara ayrılarak 2 mm kalınlıkta açılır, ve 6 ? 8 cm çapta daireler şeklinde kesilir.

Kesilmiş bu dairelere önceden hazırlanmış iç konur ve ortasından katlanarak kenarları üst üste gelecek şekilde bükülerek kapatılır. Özel cımbızla üzerine değişik nakışlar vurulur, ve önceden 160 ? 180oC'ye kadar ısıtılmış fırna sürülerek 25 ? 30 dakika pişirilir.

Hazır şekerburalar yukarıda anlatıldığı gibi korunursa, 2 ? 3 hafta sertleşmeden tazeliğini korur.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:08 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
PANCAR SALATASI (AZERİ)
  • 1,5 kg. pancar
  • 200 gr. ceviz
  • Küçük baş sarmısak
  • Bir kavanoz mayonez (tercihen light)
  • Çok az tuz

Pancarları kabuğunu soymadan suda haşlayın. Fazla hamur gibi olmamasına özen göstererek (kürdanı içine batırarak kontrol edebilirsiniz) pancarları kaynatın. Haşlanan pancarları sudan çıkarıp soğumasını bekleyin ve kabuklarını soyun. Pancarları iri bir şekilde rendeleyin. İçine daha önce soyduğunuz sarmısakları ve cevizleri de rendeleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş mayonezi bu karışıma yedirin ve biraz bekletin.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:08 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
DOVĞA (AZERİ)
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 demet dereotu
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • tuz
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 6 su bardağı su
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 1/2 demet ıspanak
  • 1/2 demet nane

Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz, (yoğurdun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohudunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pişmeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.

Not: Sogutarak icerseniz hem acliginizi giderir hemde rahatlatir. Bu çorba semizotu, ebegümeci gibi yeşillikler kullanaak da yapılabilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:08 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
ABGUST (AZERİ)
  • Bir kilo nohut
  • Kuzu kemiği
  • Patates
  • Kuru soğan

1 kilo nohut suya basılır (konserve nohut kullanılıyor ise gerekmez). Çoktan kavurma olmus kuzunun ilik dolu kemikleri toplanır ve ateşin üzerine silme su dolu bir tencereyle yerlestirilir. Kuvvetli kamp atesinde en az iki saat kaynatılır, kaynarken çıkan köpük kaşıkla alınır. Patatesler soyulur ceviz boyunda kesilir, soğanlar yine aşağı yukarı ceviz boyunda kesilir, varsa sarmısak soyulur, aksamdan ıslanmış nohut ile kaynayan kemiklerin bulunduğu tencereye eklenir. Buharlaşmadan kalan suyun miktarına gore göz kararı bir miktar su ilave edilebilir. Tekrar ateşin üstüne konur, patatesler yumusayıncaya kadar kaynatılır, o ara tuzu eklenir, yağa gerek yok. Yanına bulgur pilavı yapılabilir.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:08 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
TİKE (AZERİ)

Malzemeler
  • Kişi başına 350g koyun eti
  • 1 adet soğan
  • reyhan
  • karabiber ve tuz

Yapılışı

Tike kebap için koyun etinden 35-40 g'lık parçalara doğranır. Hazır olan etler şişe takılır ve etler tuzlanır, mangalda kızartılır. Et şişe takılırken hem yağlı hem de yağsız olanlardan alınmalıdır. Tike kebabın her tarafının iyice pişmesi için şişler arada bir çevrilir. Tike kebap hazır olunca sıcak olarak sofraya verilmelidir. Tike kebabın üzerine halka şeklinde doğranmış soğan ve maydanoz koyulur. İlave olarak ta tike kebabın yanına; sumak, karabiber ve tuz koyulur. Yazın tike kebabın her payına 100g şişte kızartılmış domates koyulur.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:08 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
GÜRZE (AZERİ)

Malzemeler
  • Kişi başına 200 g koyun eti
  • 80 g buğday unu
  • 25 g yağ
  • yumurta
  • 50 g yoğurt
  • 0.1 g tarçın
  • karabiber ve tuz

Yapılışı

Gürze için et soğan ile birlikte kıyma makinesinden geçirilir, üzerine karabiber, tuz koyup karıştırılır. Ve tavada kavrulur. Una tuz (bazen yumurta), su koyarak katı hamur yapılır. 1 mm kalınlığında yayılır ve çapı 5 cm olacak daireler kesilir. Hazır olan kıymadan dairelerin ortasına koyulur ve bir ucu açık kalacak şekilde kapatılır. Hazır olduktan sonra bulyonda pişirilir. Gürze bulyonun üzerine çıktığında pişmiştir. Sofraya verilirken bulyondan alınan gürzeler tabağa koyulur, üzerine yağ ve kıymanın geri kalan kısmı dökülür. Sonra üzerine tarçın atılır, ayrıca tabakta ise yoğurt koyulur.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:08 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
AZERİ USULÜ YAPRAK SARMASI

Malzemeler
  • Kişi başına 150 g et
  • 0.2 g tarçın
  • 25 g yağ
  • karabiber ve tuz
  • 50 g tuza koyulmuş veya 20 g taze yaprak
  • 1 adet soğan
  • 20 g pirinç
  • 50 g yoğurt
  • 20 g maydanoz ve dereotu
  • nane

Yapılışı

Et yağsızsa ete yağ koyulur. Et soğanla kıyma makinesinden geçirilir.Kıymaya ince doğranmış sebze, karabiber, tuz, pirinç katılarak karıştırılır. Üzüm yaprağının sapı kesilir, yıkanır ve kaynar soda yumuşatılır. Tuza koyulmuş yapraklar suda yıkanır, kaynar suda bir az kaynatılır. Her yaprağa 25 g olacak şekilde kıyma koyulur, sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine bir az bulyon dökülür ve pişirilir.Yaprak sarması kısık ateşte 50-60 dakika sürede pişirilir. Sofraya verilirken yanına sarımsaklı yoğurt koyulur.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:09 PM

Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı
 
SUBA (AZERİ)

Malzemeler

2 adet orta boy Patates

3 adet orta boy Havuc

4 adet orta boy Pancar

Ton Baligi

Mayonez

Yapılışı

Patatesler kup kup dogranip haslanir. Havuc ve pancar haslandiktan sonra rende yapilir. Yuvarlak bir kaba Patates mayonez ile karistirilip en alta yerlestirilir karisima cok az karabiber ve tuz ilave edilebilir. Uzerine havuc mayonez ile karistirilip kat seklinde yerlestirilir. Mayonezin cok fazla kullanilmamasi iyi olur. Havucun uzerine ton baligi yagsiz olarak yaydirilir. baligin uzerine istenirse 1 tabaka daha mayonezli patates eklenir. en uste pancar rendeleri tum karisimi kaplayacak sekilde yerlestirilir.Uzerinede cok az mayonez eklenir. Biraz dolapta dinlendirdikten sonra dilimlenerek afiyetle yenir. Dolapta 2 gun rahatca saklanabilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.