ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Sorularla İslamiyet (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=620)
-   -   Konserve Ve Meyve Suyunda Meyve İç Kurtlarının Olması Haram Olurmu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=895122)

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 09:03 PM

Konserve Ve Meyve Suyunda Meyve İç Kurtlarının Olması Haram Olurmu
 

Konserve ve meyve suyunda meyve iç kurtlarının olması haram olurmu
Hakkında Konserve ve meyve suyunda meyve iç kurtlarının olması haram olurmu




- “Tatarhaniye’de ‘bir çorbaya bir et kurdu girse, çorba necis olmaz. Ancak kurt parçalandığı takdirde çorba da yenmez. Çünkü, söz konusu kurt aslında temiz olsa bile, artık bir meyte (ölü/leş) dir”. Ben de derim ki, “ Bu ifadeden, meyve ve ürünlerdeki kurdun hükmü de anlaşılmış olur”(Reddu’l-Muhtar, 1/349). İbn Abidin’in bu ifadesinden anlaşılıyor ki, bir meyve veya yiyecekte bulunan kurt parçalanmadığı sürece onlara bir zararı olmaz.

- Bu konu Fetvayı Hindiye’de de aynen işlenmiş ve konu şöyle seslendirilmiştir:

“Bir çorbaya bir et kurdu girse, çorba necis olmaz. Ancak kurt yenmediği gibi, parçalandığı takdirde çorba da yenmez.” (F. Hindiye, 43/275-Şamile).

- Meyve kurtlarının -meyvelerden ayrı- bağımsız bulunmaları durumunda yemek caiz değildir. Malikîler dışında, diğer üç mezhep alimleri bunda hemfikirdir.

Fakat, meyveden ayırmadan, meyveyle beraber yemek, caizdir. Çünkü, bu kurtları meyvelerden ayırmak çok zordur. (bk. Nihayetu’l-muhtaç, 2/255; Muğni’l-muhtaç, 1/369-Şamile-; V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/509). Bazı alimlere göre, ayıklanması kolay olsa bile meyve ve yiyeceklerle birlikte yenmesinde bir sakınca yoktur. (bk. el-Fetava’l-fıkhıyetu’l-Kübra,9/444-Şamile).

- Fetava’ş-şebeketil’-İslamiye’nin verdiği bilgiye göre, Hanefi Mezhebi'ne göre, henüz canlanmamış olan meyve kurtları, yiyeceklerle birlikte olduğu gibi, tek başına da yenebilir. Ruh girdikten sonra hiçbir surette yenmez. Diğer üç mezhebe göre, canlanmış olsun, olmasın, yiyeceklerle birlikte yenmesinde bir sakınca yoktur.(bk. a.g.e, 3/525-Şamile)

Okunma Sayısı : 1127
Sorularla İslamiyet




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.