ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Erkekler Kahvehanesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=394)
-   -   Kelliğe Karşı Çözümler... (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=892607)

Prof. Dr. Sinsi 10-10-2012 09:48 PM

Kelliğe Karşı Çözümler...
 

Saç dökülmesi, günümüzde erkekler arasında oldukça yaygın görülüyor. Bunun ardında temel olarak, hormon bozuklukları yatıyor. Saç dökülmesi kadınlarda da yaşanıyor. Ancak bunu erkeklerle kıyasladığımızda, kadınların kel kalma riski hiç denecek kadar az bir ihtimal. Saç dökülmesi, kimi erkekte normal bir etki yaparken, kimisinde ciddi sorunlara yol açıyor. Ancak, normalin üstünde bir saç dökülmesi durumuyla karşı karşıyaysanız, hemen umutsuzluğa kapılmayın. Çünkü günümüz imkanları, hemen hemen her türlü saç dökülmesi sorununa bir çözüm sunuyor.

Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri var

Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri vardır. Ancak bunları genel olarak iki grupta toplamak mümkün. Birincisi, dış çevreyle, ikincisiyse insanın yapısıyla ilgili. Örneğin, kalıtsal faktörler, hormon düzeninde bozukluk, sağlıksız beslenme nedeniyle vücutta ihtiyacı olan maddelerin eksikliği ya da fazlalığı iç etkenler arasında sıralanabilir. Mevsimsel şartlar, hava kirliliği, uygunsuz saç bakımı, stres gibi faktörler, dış şartlar grubuna dahil edilebilir.

Saç nakli ameliyat gerektiriyor

Saç dökülmesinden kaynaklanan hafif kelliklerde, cerrahi metodlarla saç nakli yapılabiliyor. Bu işlemde, iki kulak arasında, ense bölgedeki çemberden saçlar alınıyor ve saçın olmadığı bölgelere mikrocerrahi uygulamayla dağıtılarak ekiliyor. Bu uygulama, hafif ya da tamamen kellik durumlarında uygulanabiliyor. Fakat ekilebilen saç miktarı kısıtlı olduğundan, eğer kellik fazlaysa, birden fazla ameliyat gerekebiliyor. Burada amaç, saçlara herhangi bir sunilik olmadan, gür bir görüntü kazandırmak.

Ameliyattan sonra ilk bir ay içinde, ekilen saçlar dökülür. Ancak ortalama 3 ay gibi bir süre sonra saç köklerinden yeni ve kalıcı saçlar çıkmaya başlar. Bu saçlar da ömür boyu kalır. Ekilen saçların bakımı veya kesimi, normal saçlardan farklı değildir.

Saç kökleri kanallara yerleştirilir

Saç nakli yaptırmak isteyen kişilere, önce uzman kişisel bilgilerden oluşan çeşitli sorular yöneltir. Önceden geçirilen hastalıklar, yaşam koşulları, aile hikayesi gibi konular incelenir. Saç derisi muayene edildikten sonra ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Ameliyat lokal anestezi altında uygulanır. Ameliyat esnasında, ense bölgesinden bir şerit halinde, üzerinde çok sayıda saç kökü bulunan ince bir kesit alınır. İşlem kolay uygulanır ve acı vermez. Ardından saç kökleri mikrocerrahi yöntemiyle gruplanır. Şeridin alındığı yer sonra cerrahi yöntemle kapatılır. Saçların ekileceği yere, köklerin yerleştirilmesi için kanallar hazırlanır ve saçlar yerleştirilir. Ortalama 3 ay içinde burada kalıcı saç kılları çıkmaya başlar. Bunlar da, normal saçlar gibi ayda ortalama 1 santim uzar. Bütün bu amileyat işlemi, saçların fazlalığına bağlı olarak ortalama 3.5 saat sürebilir. Bazen aynı işlemın birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

Saç naklinde yaş sınırlaması yok
Saç nakli her yaşta uygulanabilir. Ancak ameliyat yoluyla uygulanan saç nakli, şeker hastalığı, diyaliz gerektiren böbrek rahatsızlığı, karaciğer ya da ağır kalp hastalığı olan kişilere uygulanamaz. Bunların dışında herhangi bir kısıtlama yoktur.

Protez saçlar kansız yöntemle uygulanır

Protez, ameliyat uygulaması gerektirmez. Bu nedenle protez uygulaması daha çok kanlı yönletemlere başvurmak istemeyen insanlar tarafından tercih edilir.

Saç protezi yaptırdıktan sonra kişi herhangi bir hareket kısıtlamasıyla karşılaşmaz. Yani, banyo yapabilir, tarayabilir ya da denize girebilir. Protezi bir tek seansla istenilen gürlükte saçlara sahip olmak mümkün. Protez saçları diğer saçlardan ayırt etmek mümkün değildir.

Protezler yurtdışında hazırlanır

Protez uygulamasına başlamadan önce, uygulamanın yapılacağı bölge incelenir. Tabii saçların dökülme riskinin devam ettiği bölgeler de gözden geçirilir. Ardından başın kalıbı ve saçtan numuneler alınır. Bunlar, yurtdışına protezin hazırlanacağı merkeze gönderilir. Burada, suni, hava ve suyu geçiren, gözenekleri olan ikinci bir deri hazırlanır. Saç bankalarından temin edilen numune saçlar, hazırlanan bu deriye saçların çıkış yönüne göre tek tek ekilir.

Sorunlu bölgeyi tamamen kamufle edecek özelliklere sahip olan bu protez, özel odalarda ve ortalama 2 saat süren işlemle uygulanır. Protezin yerleştirilmesi özel bir yapışkanla veya mikro tüplerle deriye yerleştirilir. Ardından kişinin istediği modele göre saç kesimi yapılır ve saçlar şekillendirilir. Protezin altındaki saçlar, hava ve suyu geçirdiği için canlılığını kaybetmez.

Düzenli saç bakımı ihmal edilmemeli

Protezin yerleştirildiği bölgedeki saçlar düzenli olarak kesilmezse, bir potluk görüntüsü oluşabilir. Bu nedenle, saçın uzama süresine göre kuaför bakımı yapılması gerekir. Bu bakım protezin uygulandığı merkezde yapılmalı. Çünkü protezin çıkarılıp, tekrar yerleştirilmesi gerekir. Ardından protez saçlara saç bakımı uygulanır. Normal saça yapılan tüm bakım ve uygulamalar protez saça da gerçekleştirilebilir. Ancak tercih edilen malzemelerin iyi olması gerekir.


Prof. Dr. Sinsi 10-10-2012 09:48 PM

Kelliğe Karşı Çözümler...
 
Zaman zaman kellikle ilgili övgülerle karşılaşsak da kellik erkeklerin katlanamadığı bir durumdur. Saçların çok erken dökülmesi insan psikolojisini etkileyebiliyor.

Askmen.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, erkeklerin üçte ikisinde 35 yaş civarında saçlarında seyrelme görülüyor. Bugünün kozmetik dünyası saç seyrelmesine ve dökülmesine karşı sayısız çözüm sunuyor. Erkekler de bunlardan kendi 'kafasına göre' olanı seçip kullanabilir.

Temel çareler

Bu yöntemler, saçlarınızın seyrekleşen bölümlerini gizlemek için kullanılan düşük maliyetli taktiklerden oluşuyor.

1. Zeki ve stratejik saç kesimi: En kolay çözüm, kalan saçlarınızla neler yapabileceğinizi bilmektir. Size yakışacak, usta bir saç kesimi için kuaförden yardım isteyebilirsiniz. Daha uzun perçemler alnınızdaki saç hizanızı gizleyebilir ve daha uzun saç kesimi saçlarınızın daha çok görünmesini sağlar.

2. Saç tellerini kalınlaştıran şampuanlar: Her yerde mağazalarda satılan saç tellerini kalınlaştırıcı şampuanların en iyisini saç bakım salonlarında bulabilirsiniz. Hacmi artırmak için doğal özler ve kimyasallar kullanan bu şampuanlar, saç tellerini dolgunlaştırıyor ve folikülleri güçlendiriyor.

3. Saç boyası ve kapatıcılar: Organik keratin liflerinden meydana gelen Toppik, kendi saçınızla birbirine dolanıyor, böylece saçınızı daha kalın ve gür gösteriyor. Ancak, bu ürünlerin maliyetinin biraz yüksek olduğunu unutmayın.

İlaç seçenekleri

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarafından onaylanan 2 kellik ilacı bulunuyor: Rogaine ve Propecia. Saç kaybını önleyerek ve yeni saç oluşumunu sağlamaya çalışan bu ilaçlar, doktorun önerisiyle kullanılmalı.

4. Rogaine: FDA onayını 1988 yılında alan Rogaine'nin herkes tarafından tanınan ismi Minoxidil'dir. Kan damarlarının çapını genişleten ürün, doğrudan kafa derisine uygulanıyor. Çekilmiş saç foliküllerini canlandırıyor, daha kalın görünen saçlar ve yeni saç oluşumu sağlıyor. Ancak, bu ilaç bir mucize değil. Bu ilaç, büyük bir para ve zaman kaybıdır. Ayrıca, ilaç düşük kan basıncı, görme kaybı, anormal kalp atışı, göğüs ağrısı gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bazı erkeklerde, iyi sonuçlar veren ilaç hepsi için işe yaramıyor.

5. Propecia: Finasteride olarak bilinen ilaç, FDA onayını Rogaine'den 10 yıl sonra aldı. 5-alfa reduktase adlı enzim, erkeklik hormonu testosteronu, dehidrotestosteron (DHT) adı verilen bir başka erkeklik hormonuna çeviriyor. Genetik yatkınlığı olan kişilerde saç dökülmesine sebep olduğuna inanılan DHT, saç folikülünü küçülterek sağlıklı saç uzamasını engelliyor. Propecia ise, 5-alfa reduktase enzimini bloke ederek kandaki DHT oranlarını düşürüyor. Bu da saçın uzama evresini yeniden normale çevirerek, saç dökülmesini durduruyor. Günde 1 tabletten fazla alınmaması önerilen ilaç, ciddi yan etkileri bakımından pek tercih edilmiyor.

Cerrahi prosedürler

Kellikle mücadele edenlerin en ciddi çözüm yolu, cerrahi yöntemlerdir.

6. Saç ektirme: Saç ektirme daha fazla etkilidir ve daha az göze çarpar. Bugünün prosedürleri daha acısız ve daha ucuzdur, daha az iz bırakır. Tamamlanması için birkaç seans gerektiren yöntem, geçiş dönemi anlamına gelir. Kafatasının saç gelişen bölgelerinden alınan küçük foliküler parçalar problemli bölgeye aşılanır. Bu nedenle nakil bitene kadar, küçük yamalar gözle görülüyor.

7. Flap yöntemi: 3 aşama halinde yürütülen yöntem, saçların çıktığı kafa derisinden alınan parçanın kel olan bölgeye cerrahi olarak dikilmesine dayanıyor. İlk iki aşama kolay görünse de, üçüncüsü derinin A noktasından B noktasına taşınmasını gerektiriyor. İşlem bitince, daha önce saç olmayan bölgede doğal olarak uzayan saçlara sahip oluyorsunuz. Bu yöntem uygun şekilde gerçekleştirildiğinde çok etkili.

8. Saç derisini azaltma: Saç derisinin kel olan bölgeleri kaldırılıyor ve saçlı doku bu bölgeler üzerine doğru çekilip uzatılıyor. Deri azaltma her zaman olmasa da genellikle flap yöntemiyle birlikte gerçekleştiriliyor. Yöntem uygun olarak yapılmazsa, kalıcı uzatma izleri görünebiliyor.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.