![]() |
Hasta Ziyareti Sünnettir
Hasta ziyareti sünnettir .
Hadis-i şeriflerd e buyuruluy or ki: (Müslümanı n, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selamını almak, hastalanı nca ziyaret etmek, cenazesin e gitmek, davetine icabet etmek, aksırıp da elhamdüli llah dediği zaman, yerhamüka llah demektir.) [Müslim] (Hasta ziyareti için bir mil, iki kişinin arasını düzeltmek için iki mil, Allah için dost edindiğin birini ziyaret için üç mil uzakta da olsa git!) [İbni Ebi-d-dünya] (Allahü teâlâ birine, (Ben hastaland ım, beni ziyarete gelmedin) buyurur. O kimse, (Ya Rabbi, seni nasıl ziyaret edeceğimi bilmiyoru m) deyince de, (Falanca Müslüman hastaland ığında, ziyaret etseydin, beni bulurdun) buyurur.) [Müslim] (Bir hastayı ziyaret edenin kefili Allah olur.) [Hâkim] (Hastaları ziyaret ediniz. Dua etmelerin i isteyiniz . Şüphesiz hastaları n duası makbul, günahları da affedilmi ştir.) [Deylemi] (Hastaları ziyaret etmenin, cenazeler i uğurlamak tan daha büyük sevabı vardır.) [Deylemi] (Kim bir hastayı ziyaret ederse, dönünceye kadar Cennet bahçesi içerisind edir.) [Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed] (Sünnet uygun abdest alıp, hasta olan Müslüman kardeşini, Allah rızası için ziyaret eden yetmiş yıllık yol mesafesi olan Cehennemd en uzaklaşır .) [Ebu Davud] (Hastaları da ziyaret edin.) [Buhari] (Hasta ziyareti güzel iştir.) [Taberani] (Hasta ziyaretin e giden kimse, Allahü teâlânın rahmetine girer, onun yanında oturunca da bu rahmete gömülmüş olur.) [Beyheki, İ Ahmed] (Sırf Allah rızası için, arkadaşın ı veya bir hastayı ziyaret eden için, Allahü teâlâ buyurur ki: Ne güzel ettin. Cennette kendine bir köşk hazırlamı ş oldun.) [Buhari] (Bir hastayı ziyaret edip, yanında bir miktar oturan Müslümana, bir an günah işlenmemi ş bir yıllık amel sevabı verilir.) [Ebu Nuaym] (Hastayı ziyaret eden kimse, müsafeha etsin ve elini hastanın alnına koyup, halini sorsun ve onun için şifa ve uzun ömür dilesin, ondan dua da istesin. Çünkü hastanın duası melekleri n duası gibidir.) [Beyheki] Peygamber efendimiz, ziyaretçi ye çok sevap verildiği ni bildirinc e, oradakile r, hastaya da sevap olup olmadığın ı sordular. (Hastaya kat kat daha çok sevap verilir) buyurdu. (Taberani) |