ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tıp / Biyoloji / Farmakoloji (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=599)
-   -   Behçet Hastalığı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=89069)

Şengül Şirin 07-25-2009 11:23 AM

Behçet Hastalığı
 
Behçet Hastalığı



İlk olarak 1937 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde deri hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tarif edilmiştir.
Sebep tam olarak bilinmemektedir. Ancak bağışıklık sistemi (immünolojik) bozukluğu veya bir virüsün sebep olması üzerinde durulmaktadır.
Ağızda aft (sarı-gri renkte, etrafı kırmızı halka ile çevrili le-kecik)
Tenasül bölgesinde yüzeysel ülser (doku tahribi yarası)
Gözde ön odacıkta irin (nadiren olmayabilir), üvea (damar) tabakalarının iltihabı gibi üç esas belirtisi bulunur.


Seyri

Hastalık alevlenmelerle seyreder. Deri, eklem ve damarlar da tutulabilir. Nöbetlerde sayılan üç belirti görülür. Bu işaretler birlikte olabilecekleri gibi bir diğerini takip edebilir. Nöbetlerin tekrarlanması arasındaki zaman çok değişir. Genellikle bir ay kadardır. Birkaç ay, bir yıl veya yıllar sürebilir.

Tedavi

Nöbetler meydana geldiği zaman hastalığın belirtilerini giderecek tedavi yapılır. Sathi olarak kortizonlu pomatlar sürülür.
Son yıllarda bu konuda çok araştırma mevcut olup ümid verici gelişmeler olmaktadır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.