![]() |
Kansere Karşı Karpuz
http://www.guncelhaber.com/pics/1-8763.jpg
KANSERE KARŞI KARPUZ Yaz aylarının serinletici meyvesi karpuz, kelimenin tam anlamıyla bir ilaç deposu. Kanserden, obeziteye kadar pek çok derde deva olan karpuzu en çok üreten ülke olarak, tüketmeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi hızlanan karpuz, başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa da ilaç olma özelliği taşıyor. Kabakgiller familyasından, olan karpuzun, tüm dünyada üretiminin yüzde 25'i Türkiye'de yapılıyor. Marketlerin, manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun içerdiği B1, B2 ve C vitaminleri, demir ve kalsiyum ile antioksidan olma özelliği ile içerdiği laykopen maddesinin kansere karşı koruyucu olduğu uzmanlar tarafından beliritliyor. Laykopenin doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağladığını ifade eden uzmanlar, karpuzun önleyici bir besin olduğunu ifade ediyorlar. Sıcak yaz aylarında yüzde 95'inin sudan oluşması sebebiyle sıkça tüketilen karpuzun faydaları saymakla bitmez.Başta, serinlemek için tercih sebebi olan karpuz, içindeki yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Yaz sofralarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyerek bağırsak kanserini önlemede de baş rol oynuyor. Böbrekleri çalıştırıyor,kum ve taşların atılmasına yardımcı oluyor. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.