ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=595)
-   -   Davranışların Oluşmasında Ödül Ve Ceza (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=881798)

Prof. Dr. Sinsi 10-09-2012 10:39 PM

Davranışların Oluşmasında Ödül Ve Ceza
 
Ödül ya da ceza yöntemiyl e istenen davranışı kazanmak, istenmeye n bir davranışı da söndürmek mümkün olabilmek tedir. Ödüllendi rme iki kategorid e ele alınabili r.

A-İçsel ödül: Teşekkür, takdir ve onaylama gibi ödül türleridi r.

B-Dışsal ödül: Kişiyi doğru davranışı nedeniyle maddi olarak ödüllendi rmektir.

ÖDÜLÜN ETKİSİ BÜYÜK
Dış ödül, tasvip edilen olumlu bir davranışı n ardından verilen herhangi bir nesnedir. Yani kişiye hoşnutluk verecek bir hediyeyle onu ödüllendi rmektir. Davranışı n ödüllendi rilmesi çoğu zaman çocuklara açıkça ifade edilir, fakat büyükler aldıkları n ödülün davranışl arı için bir karşılık olduğunu kalben bilirler ve hissederl er. Ödül aslında hem teşvik, hem moral açısından önemlidir, kişinin başarısın ı yükseltec ek kadar da etkilidir . Çocuğumuz a özel öğretmenl er tutarız, en iyi okullarda okutmaya çalışırız, eğitici faaliyetl ere yönlendir iriz ama onu başarıya götürecek en önemli anahtarı yani ödülü pek akıl edemeyiz.

Bir babanın kitap okuyan çocuğuna aldığı bir hediyenin maddi değeri pek olmasa bile, bu ödül çocuğun davranışl arını olumlu yönde etkilemek te ve sürekli hale getirmekt edir. Verdiğini z küçük bir ödül görmek istediğin iz davranışı o kişide kalıcı hale getiriyor .

Dinimizde mükâfatın önemine sık sık vurgu yapılır ve bu dünya hayatında, doğru bir yaşam sürenleri n mükâfatla nacağı haberi verilir. Mükâfatın, yapılan bir iyilik ya da olumlu davranışl ara karşılık vermek olduğunu düşündüğü müzde hayatın başlı başına bir ceza ve mükâfat dünyası olduğunu anlarız.

Mükâfatla r olumlu davranışl arın tekrarlan masını ve pekişmesi ni sağlar bu yönüyle de etkin bir faktördür . Mükâfatın özü, iyi davranış ile kişinin memnuniye ti arasında bir bağ kurmak ve olumlu davranışı pekiştirm ektir.

Yani mükâfatın temel esprisi, kabul edilen bir davranışı n süreklili ğini sağlamakt ır. Mükâfat burada bir araçtır ve bu durumu göz önünde tutarak, karşı taraf için bir amaç haline getirilme melidir. Buna dikkat edildiğin de mükafat, günlük hayatımız da pek çok faydalar getirmekt e ve motivasyo n güçlerimi zi harekete geçirmekt edir.

VAKTİNİZİ NASIL DEĞERLEND İRİYORSUN UZ?
Kur'an, zaman konusunda sık sık hatırlatm a yapar ve insanları akılların ı kullanmay a teşvik eder. Farz namazlar, zaman tanzimine göre düzenleni r. Kalan vakitler ise hayır hasenat işlerine, rızk kazanmaya ve sosyal faaliyetl ere ayrılır.

Namaz saatleri zamanı düzenli bir şekilde kullanma ilkesi kazandırı r. Müslüman her gününden her saatinden hesap vereceğin i bilir ve zamanı maksadına uygun kullanıp kullanmad ığına dair endişeler yaşar, vicdan muhasebes i yapar.

Müslüman zaman israfı yapmaz ve hayatının her anını faydalı işler peşinde tüketir.

1-İbadet: Gündelik hayatımız da bir dize meşgalele r vardır. Ancak bizler her zaman önceliği ibaretler e verir ve özellikle farzları vaktinde eda etmeye özen gösteriri z.

2-İş: Vaktin bir kısmını ailenin geçimliği için ayırır ve helal para kazanmaya önem veririz.

3-Sosyal hayat: Çevremizd e olup biten olaylara duyarsız kalamayız . Sosyal hayatın bir parçasıyı z ve insanı ilgilendi ren her konuda duyarlılı k göstermem iz gerektiği ni biliriz.

4-Hobiler: Boş vakitlerd e kendimize vakit ayırır ve sevdiğimi z işleri yapmaya çalışırız .

5-Akraba ziyareti: Akraba ziyaretle rine önem verir yakınları mızı maddi manevi gözetiriz .

ERKEN KALKAN YOL ALIR
Sabah erken kalkın ve Allah'ı tefekkür edin.

İşleriniz i öncelik sırasına göre düzenleyi n ve karışıklı ğa fırsat vermeyin.

Boş vakitleri nizde birikmiş işleriniz e yer verin ve işleriniz i ertelemem eye özen gösterin.

Günün belli vaktinde kitap okuyun ve öğrendiği niz bilgileri yakınları nızla paylaşın.

Akraba ziyaretle rini ihmal etmeyin.

Düşünmeye ve kendinizi kritik etmeye vakit ayırın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.