![]() |
Sindirim Bozukluğu
Şişkinlik, gaz sancılan, hazımsızlıklar acı ve rahatsızlık veren şikayetler*dir. Halbuki bunlar birtakım tedbirlerle önlenebilir.
Besinlerin iyice çiğnenmeden yutulması gaz sancılarının en başta ge*len sebeplerindendir. Alınan gıdalar daha çok unlu ve şekerli besinlerse gaz oluşumu daha fazla olur. Ekmek ve diğer unlu gıdaların sindirilmesi, tükürük bezlerinin salgıladığı pityalinle çiğneme esnasında başlar. Mide*de nişastayı sindirecek bir fer*ment yoktur. Besin parçalan*ması ve ağız salgısıyla karışma*sı iyi olmazsa, ince bağırsakta da bölünme tam olmaz ve sin*dirim bozukluğu ortaya çıkar. Hamur işleri yumuşak besinler olduğundan çiğneme gereği duyulmadan yutulurlar. Oysa iyi bir sindirim için çok çiğne*mek gerekir. Bu şikayetlerle karşılaşmamak için: Gerekenden fazla hamur işi tüketilmemelidir. Sinirliyken yememek gerekir. Tahriş edici özelliklerinden dolayı çay, kahve, nikotin ve devamlı kullanılan ilaçlara dikkat etmelidir. Alkolden uzak durulmalıdır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.