ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Frenlerin Taşıt Araçları Dışında Kullanım Alanları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=86450)

Şengül Şirin 07-04-2009 11:27 AM

Frenlerin Taşıt Araçları Dışında Kullanım Alanları
 
Frenlerin Taşıt Araçları Dışında Kullanım Alanları



Frenler taşıt araçları dışında birçok makinenin de en Önemli parçalarından biridir. Vinçlerde kullanılan frenleme yöntemlerinden birinde, yüzeyi sürtünme elemanıyla kaplı metal bir bant bir tamburun çevresine sarılmıştır. Bir ucu sabit olan bandın öbür ucu bir kola bağlıdır. Bu bant serbestken gevşek durur, ama fren kolu çekilince tamburun üzerine sıkıca oturur ve sürtünerek tamburun dönüşünü frenler.
Frenlerin daha etkili ve güvenilir olmasını sağlayan Önemli gelişmelerden biri, uygun sürtünme elemanlarının bulunması olmuştur. İlk frenlerdeki tahta takozlar çok yavaş giden at arabaları
için uygundu; ama çok hızlı bir

araçtaki güçlü sürtünmeyle ısınan bu tahta parçalarının daha ilk frenlemede yanarak kömürleşmesi kaçınılmazdı. Günümüzde kullanılan sürtünme elemanları genellikle az miktarda pamuk lifiyle karıştırılarak birlikte dokunmuş ya da keçe haline getirilmiş asbestten yapılır. Bu alandaki son gelişmelerden biri de reçine gibi bağlayıcı bir maddeyle birleştirilmiş ince çelik liflerin kullanılmasıdır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.