ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Bataklık Nergisi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=84890)

Şengül Şirin 06-27-2009 07:22 PM

Bataklık Nergisi
 
1 Eklenti(ler)

Bataklıknergisi; Baharın ilk günlerinde, bütün kuzey yarıküredeki bataklıklar ve akarsu kıyıları bataklıknergisinin {Caltha palustris) altın sarısı çiçekleriyle bezenir. Adındaki nergis sözcüğüne karşılık bu bitki bir nergis türü değildir, düğünçiçeğigiller familyasındandır.. Çiçeklerin çoğu pembe, kırmızı, san gibi Bataklıknergisinin çanak biçimindeki güzel sarı çiçekleri de yapı olarak öbür çiçeklere pek benzemez


değişik renklerdeki taç yapraklar ile bunları çevreleyen yeşil çanakyapraklardan oluşur. Oysa bataklıknergisinin 2 ile 5 cm çapındaki çiçekleri san renkli çanakyapraklardan oluşmuştur ve gerçek taçyapraklar yoktur. Her çiçeğin ortasında çok sayıda erkekorgan bulunur. Tohumlar olgunlaşınca, bir kılıf biçimindeki meyve ikiye yanlarak tohumları çevreye saçılır.


Bataklıknergisinin yaprakları genellikle yürek biçiminde ve kenarları dişlidir. Her dişin arasında küçük bir gözenek, yani delik bulunur. Bitkinin kısa kökleriyle emdiği su fazla geldiğinde bu gözeneklerden dışarı atılır. Gövdenin alt bölümündeki yapraklar uzun birer sapla suyun içinden yükselirken, sapsız olan üst yapraklar doğrudan gövdeden çıkar. Bitkinin boyu yaklaşık 30 santimetreyi bulur.


Mart ile mayıs arasında çiçeklenen bataklıknergisinin gövdesi, yaprakları ve kökleri bazı yörelerde pişirilerek sebze gibi yenir. Oysa bitki çiğken zehirlidir ve tadı acı olduğu için sığırlar otlarken bu bitkiyi yemekten kaçınırlar.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.