![]() |
Biracılık-Türkiye'de Biracılık
Biracılık-Türkiye'de biracılık
Türkiye'de ilk bira fabrikası 19. yüzyıl sonlarında İstanbul'da, özel sektörce kuruldu. Ama bu tarihten önce de Türkiye'de bira biliniyordu. Örneğin 1847 tarihli bazı resmi belgelerden "arpa suyu" adıyla bira üretildiği anlaşılmaktadır. İsviçreli Bomonti Kardeşler'in Feriköy'de kurdukları ilk bira fabrikasını, 1909'da gene özel bir kuruluşun İstanbul' da Nektar adıyla açtığı ikinci bira fabrikası izledi. Sonradan bu iki şirket birleşti ve ikinci fabrika kapatıldı. 1912'de BomontiNektar şirketi İzmir'de bir bira fabrikası daha kurdu. İstanbul'daki fabrika hem malt, hem bira üretiyor, oysa İzmir'deki fabrika yalnızca Bomonti fabrikasının ürettiği maltı işleyebiliyordu. 1926'da biranın tekel maddeleri kapsamına alınmasıyla bira üretimi devlet tekeline bırakıldı. Yalnız BomontiNektar şirketine 1938'e kadar malt ve bira üretimini sürdürebilmesi için özel izin verildi. 1934'te de Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği'nde devlet eliyle ilk bira fabrikası kuruldu. Bir süre sonra İzmir' deki bira fabrikası sökülerek üretimine son verildi ve çalışma izninin süresi biten BomontiNektar şirketi 1939'da Tekel'e devredildi. Biranın 1955'te tekel maddeleri kapsamından çıkarılmasıyla 1960'larda özel sektör de bira üretimine başladı. 1984'te biranın alkollü içki sayılarak satışının ruhsata bağlarıması üzerine büyük bir düşüş gösteren üretim ve tüketim 1986'da yeniden yükselerek bir yıl sonra 250 bin tona yaklaştı. Bugün Türkiye' nin toplam bira üretimi içinde özel sektörün payı yüzde 85'i geçmektedir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.