ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Atıcılık (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=84140)

Şengül Şirin 06-23-2009 12:10 PM

Atıcılık
 
Atıcılık


Hedeflere ateş edilen bir spordur. Üç temel ateşli silah kullanılır: Yivli tüfek, av tüfeği ve tabanca. Tek mermi atan yivli tüfeklerin namlusunun içinde sarmal oluklar vardır. Bu oluklar barutun basıncıyla namludan fırlayan merminin kendi ekseni etrafında hızla dönmesini sağlar. Dönme hareketi merminin daha uzağa gitmesine neden olur. Genellikle küçük yuvarlak saçmalar atan av tüfeğinin namlusunun içi ise düz ve pürüzsüzdür.

Hedefli atışlarda atıcı, kartondan ya da bezden hedeflere ateş ederek sayı kazanır. Hedef atıcılığında kullanılan yivli tüfekler büyük kalibre ve küçük kalibre olarak ikiye ayrılır. Kalibre namlu deliğinin çapıdır (bak. Ateşli Silahlar). Büyük kalibre yivli tüfeklerle yapılan yarışmalarda, açık havada 1.000 metreye kadar değişik uzaklıktaki hedeflere ateş edilir. Küçük kalibre silahların kullanıldığı yarışmalar ise hem kapalı salonlarda hem de açık alanlarda yapılır ve hedef uzaklığı 25 ile 200 metre arasında değişir.

Hedef atıcılığında ayakta, çömelerek ya da yatarak ateş edilir. Sıradan bir yivli tüfekle atış yaparken namlunun ucu hedefe doğrultularak dipçik omuza dayanır. Hedefi vurabilmek için gez ile arpacığın aynı hizada olması gerekir. Öbür tüfeklerin namlularında ortası delik olan bir disk ya da dürbün bulunabilir.

Büyük kalibreli yivli tüfekle yapılan atıcılıkta hedef, siyah bir nokta çevresindeki değişik çaplarda iç içe dairelerdir. En küçük daireyi vurmak 5 puandır. Bir sonraki daire 4, daha sonraki daireler 3, 2 ve 1 puandır. Genellikle 7 ya da 10 atış yapılır. Amaç 35 ya da 50 puan toplamaktır. Her atıştan sonra hedef tahtasının önündeki boşlukta bulunan işaretçi, atıcıya kaç puan aldığını gösterir.


Küçük kalibreli ateşli silahlarla yapılan atıcılıkta hedef, iç içe 10 dairedir. En küçük daireyi vurmak 10 puandır. Bir sonraki daire 9 puan olmak üzere puanlama birer birer azalarak yapılır. Elde edilebilecek en yüksek puan lOO'dür. Yarışmada atışlar yatarak yapılır. Önemli atışlarda en küçük halkanın içinde bir de daha küçük "10X" halkası bulunur. Buraya isabet ettirmek 10 puandan daha fazla sayı sağlamasa da 100 eşit puan alanlar arasında bu noktaya en fazla isabet ettiren yarışmayı kazanır.

Skeet atıcılığı eğlence olarak başlamış, sonradan spora dönüşmüştür. Atıcı fırlatma makinesinden (trap) atılan kil disklere ateş eder. Diskler ya nişancıdan uzaklaşarak ya da görüş alanı boyunca hereket eder. Hızlı hareket eden hedefleri vurmak için av tüfeği kullanılır.

Şengül Şirin 05-29-2010 12:48 PM

Cevap : Atıcılık
 
1 Eklenti(ler)


ATICILIK a. 1. Atıcı olma durumu.

— 2. Yalancılık, palavracılık.

—3. Bir ateşli silahla yapılan spor. i —ANSİKL.Spor . Atıcılık sporu, hedefe atış ve av silahlarıyla atış biçiminde olur. Hedefe atış, karabina ve tabanca gibi özel silahlarla, iç içe on daireli nişan tahtalarına yapılır; bu dairelerin çapları atış uzaklığına göre değişir. Atış uzaklıkları havalı karabina için 10 m, küçük kalibreli karabina için 50 m, büyük kalibreli tabanca için 25 m ve serbest tabanca için 50 m'dir. Av silahlarıyla atış, ball-trap>ve skeet'ı içerir. Olimpiyatlarda da yer alan atıcılık sporu, 100'den çok ulusu bir araya getiren Uluslararası atıcılık birliği tarafından yönetilir.

• Türkiye'de Osmanlılar döneminde atıcılık faaliyetleri daha çok askeri görünümde ve gösteri niteliğindeydi. Bir spor dalı olarak, avcılıkla birlikte atıcılık konusunda uğraş veren ilk kulüp Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe'de 1913'te başlayan atıcılık faaliyetleri, 1925'te bağımsız bir kişilik kazandı. Türkiye'de atıcılık sporunun temelini atan ve bu dalın yaygınlaşması için uğraş veren kişi, Sait Selahattin Cihanoğlu oldu.

Atıcılık federasyonu teknik müşaviri ve Beden terbiyesi istanbul bölge müdürü olarak Cihanoğlu, bu spor dalının gelişmesine önemli katkılarda bulundu. Galatasaraylı futbolcu Adnan, Merdivenköy-lü Ziya, Emin Bülent, Neşet Bey, Fenerbahçeli futbolculardan Galip ve Necati Beyler de atıcılık sporunun önde gelen ilk adlarıdır Uluslararası atış alanlarında, türk atıcıları ilk olarak Beyrut'taki Akdeniz oyunları'nda (1959) adlarını duyurdular, Balkan oyunları'nda da birçok başarı elde ettiler. Erdoğan Karaöz, Fettah Günay, Ahmet Tugay, Nuri Vural, Haluk Perker, ismail Hakkı Sel, Sudi Çekver, Burhan Atti-la, Fadıl Köristan, Muzaffer Bükülmez, Güneş Yunus, Yalçın Öngörü, Metin Salihoğ-lu, Galip Nişlioğlu gibi adlar, ön plana çıktılar.

1971 izmir Akdeniz oyunları'nda Güneş Yunus, skeet'te bronz madalya kazandı. 1973 Balkan şampiyonası'nda, türk milli takımı (Metin Salihoğlu, Fettah Günay, Cemal Demirkesen ve Metin Güvenir) takım klasmanında ikincilik elde etti, Osman Giraud bronz madalya aldı. Çeşitli tarihlerde düzenlenen Balkan şampiyonalarında da Osman Giraud, Melis Giraud, Sili Giraud, Hakan Alemdar, Gülden Attila, Bülent Torpil, Ercan Yeşildağ, Alp Kızılsu, Kemal Köylüoğlu gibi sporcular altın, gümüş ve bronz madalyalar kazandılar. 1945'te kurulan Atıcılık federasyonumda başkanlık yapanlar, sırasıyla şunlardır. Hakkı igam, Şerafettin Akan, Seyfi Öcal, Hilmi Gürz, Fethi Tonay, Rıfat Ergun, Osman Giraud, Galip Nişlioğlu, Tahir Sar-oğlu, Metin Sertoğlu. ATİF ya da ATF a. (ar. 'atf). Esk.

1. Eğme, yöneltme, çevirme.

—2. Eğilme, yönelme.

—3. Bağlama.

—4. Dayandırma, yükleme.

—5 Bükme, katlama.

—6 Atf-ı inan, atf-ı zinam etmek, eylemek, dizgini çevirmek, yeni bir yöne yöneltmek. || Atf-ı nazar, atf-ı nigah etmek, göz atmak, bakmak.

—Dilbilg. Arap dilbilgisinde bağlama edatı; bağlaç. Arapçadan alınarak osmanlıca-da kullanılanları ve, sümme, hatta, amma, lakin vh'dir. || Atf-ı beyan, anlam açıklamak ve kuvvetlendirmek için bağlaç kullanma. || Atf-ı tefsir, anlamı kuvvetlendirmek için iki sözcüğün birbirine "ve" bağlacıyla bağlanması.

—Uluslarar. huk. Bir hukuk sorununun çözümünde yabancı devlete ait hukuk kuralının uygulanması usulü. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL.Uluslarar. huk. Yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerde uluslararası özel hukuk kurallarımız, yabancı bir hukuku yetkilendirdiği zaman yabancı hukukun uluslararası özel hukuk kuralları da yetkilendirilmiş sayılır. Yetkilendirilen bu yabancı hukukun uluslararası özel hukuk kuralları, kendi hukukunu yetkili görebileceği gibi (atfın kabulü) yeniden bizim hukukumuz (iade-atıf) ya da diğer bir devletin hukukunu (devam eden-atıf) yetkili sayabilir. Milletlerarası özel hukuk ve Usul hukuku hakkında kanun' un 2. maddesine göre "hâkim Türk kanunlar ihtilafı kurallarını ve bu kurallara göre yetkili olan yabancı hukuku resen uygular. Hâkim yetkili yabancı hukukun muhtevasının tespitinde tarafların yardımını isteyebilir. Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilememesi halinde türk hukuku uygulanır. Uygulanacak yabancı hukukun kanunlar ihtilafı kurallarının bir başka hukuku yetkili kılması halinde bu hukukun maddi hükümleri uygulanır."


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.