![]() |
Bazlama - Bazlama Tarifi - Bazlama Nasıl Pişirilir? Bazlama Nasıl Yapılır?
Bazlama - Bazlama Tarifi - Bazlama Nasıl Pişirilir? Bazlama Nasıl Yapılır?
Bazlama - Bazlama Tarifi - Bazlama Nasıl Pişirilir? Bazlama Nasıl Yapılır? Bazlama, Türk mutfağından bir ekmek türü. Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir. Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi. Sade türüne Samsun yöresinde Pıtpıt da denilmektedir. Yapılışı Hamur bir gün önceden, ekşitmek için mayalanır ve bırakılır. Buna hamur üretme denir. Zaten önceden bulundurulan mayalık bir parça ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erkenden yoğurulur. Bir müddet dinlenmeye bırakılır. Hamurun iyice mayalanıp kabarmasından sonra oklava ile yufkadan biraz kalın olarak açılarak pişirilene şebit, daha da kalın olarak açılıp pişirilene de bazlama denir. Geleneksel olarak odun ateşinde toprak sac üzerinde pişirilir, ancak günümüzde genellikle elektrikli sac veya ocak kullanılır. Bazlamanın özellikleri tereyağlı yağlaması çok güzel olmaktadır. Hazırlanışı Ilık suda şeker ile maya eritilir. Tuz ve elenmiş un ile yumuşak ele yapış*mayan hamur yoğrulur. İki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur tekrar yoğrulur. Büyük bezelere ayrılır. Hamurların her biri 1 cm kalınlığında açılır. Üzeri örtülerek tekrar mayalandırılır. Yağlanan ve ısıtılan teflon tavaya birer birer konur. Ağzı kapatılır, kabarın*ca ters çevrilir. İki tarafta pişince tavadan alınır. Hemen yenecekse arzuya göre tereyağ sürülebilir. Malzemeler: 4 su bardağı su 6 tatlı kaşığı kuru maya aldığı kadar un 4 tatlı kaşığı tuz 2 tatlı kaşığı şeker |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.