ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Bilgiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=645)
-   -   Çellonun Bir Diğer Adı Nedir? Çellonun Diğer Adı Nedir? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=804953)

Prof. Dr. Sinsi 09-11-2012 09:18 AM

Çellonun Bir Diğer Adı Nedir? Çellonun Diğer Adı Nedir?
 
Hangisi Çellonun Bir Diğer Adıdır? Çellonun Diğer Adı Nedir?
Çellonun Bir Diğer Adı Nedir? Çellonun Diğer Adı Nedir?
Viyola
Viyolensel dir
Viyolin
Keman

Prof. Dr. Sinsi 09-11-2012 09:18 AM

Çellonun Bir Diğer Adı Nedir? Çellonun Diğer Adı Nedir?
 
Çello Müzik Aleti

Viyolonsel (ya da çello), 16. yüzyıl’da ilk örnekleri Fransa’da ortaya çıkan, esasen şekli kadın vücudunu andıran yaylı bir çalgıdır. Bu çalgının atası’Viola da gamba’ adı verilen perdeli bir çalgıdır.Viyolonsel, Keman, viyola ve kontrabas ile aynı ailedendir. Keman ile viyolonselin şekilleri büyük oranda birbirini andırsa da boyutları çok farklıdır. Karşıdan bakıldığında gövdesinin orta bölümünde bulunan ve el yazısı ile ‘f’ harfini andıran 2 ses deliği vardır. Yayın tellere teması ile titreşen tellerden çıkan ses, gövdenin içindeki havayı titreştirerek bu deliklerden geri döner.

Tellerinin adları (Bastan Tize doğru)
-do -sol -re -la
görüldüğü üzere 5 li akort sistemi uygulanmaktadır. 7 pozisyon a kadar numaralandırılır. Daha sonrası 7. pozisyon ve de ilerisi olarak geçer.
Akort ve çalınışı
Çalarken pus yani baş parmak hariç geri kalan 4 parmak kullanılır. Başparmakta kullanılır. Parmaklar sırasıyla pus hariç 1. 2. 3. ve 4. parmaklar olarak adlandırılır. Başparmak, ilk başlarda pek kullanılmamakla beraber teknik ilerledikçe müziğe dahil edilir. 7. pozisyon ve de ilerisinde daha doğrusu pus kullanılırsa 4. parmak yani serçe parmak nadiren kullanılır. 7. pozisyon ve ilerisinde pus daha sık kullanılır.

Viyolonsel, kulak dediğimiz kısımdan akort edilir büyük akortlar buradan yapılır. İnce ayar akortları fix dediğimiz küçük ****l parçalardan yapılır. Parmaklar, tuşe değilen siyah bölgeye konur. Köprüyle (eşik de denir) tuşenin arasındaki boşluktan arşe yardımıyla çalınır.Seslerin net çıkması için arşenin biraz sert bastırılması gerekir keman ve viyolaya göre çünkü viyolonselin telleri daha kalındır.Parçalara göre arada parmakla da çalınabilir.Arşe yerine sağ elimizle genelde işaret parmağımızın ucuyla teli çekerek çalınır. (bu tekniğe pizzicato denir) Viyolonsel “insan sesine en yakın” ses çıkaran müzik âletidir.

Prof. Dr. Sinsi 09-11-2012 09:18 AM

Çellonun Bir Diğer Adı Nedir? Çellonun Diğer Adı Nedir?
 
Viyolonsel (Çello)
Vikipedi, özgür ansiklopedi



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Viyolonsel



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Viyolonselin üstten görünüşü

Viyolonsel ya da çello yaylı çalgıların bir türüdür. Çello, yaylı ailesinden dört telli ve bas sesli bir çalgıdır.

Türü

Bu çalgının atası viola da gamba adı verilen perdeli bir çalgıdır. Viyolonsel; keman, viyola ve kontrbas ile aynı ailedendir. Keman ile viyolonselin şekilleri büyük oranda birbirini andırsa da boyutları çok farklıdır.

Tarihi

16. yüzyılda ilk örnekleri Fransa'da ortaya çıkan bu çalgının şekli kadın vücudunu andırır. Başlangıçta beş telli olarak yapılan bu çalgı, önceleri orkestrada bas sesleri desteklemek için kullanılmıştır. Tek başına belirgin bir çalgı olarak ortaya çıkması ise 18. yüzyılda olmuştur.

Özellikleri

Çello açık havada ve sessiz bir ortamda çalınmalıdır. Karşıdan bakıldığında gövdesinin orta bölümünde bulunan ve el yazısı ile f harfini andıran 2 ses deliği vardır. Yayın tellere teması ile titreşen tellerden çıkan ses, gövdenin içindeki havayı titreştirerek bu deliklerden geri döner.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.