![]() |
Kimler Dedektif Olabilir ? Dedektif Olmak İçin, Dedektif Nasıl Olunur ?
dedektiflik nasıl yapılr?
|
Kimler Dedektif Olabilir ? Dedektif Olmak İçin, Dedektif Nasıl Olunur ?
Özel dedektif olmak için nasıl bir eğitim almak gerekir?
[img]images/smilies/maxih1 (13).gif[/img] Dedektif 150x150 Nasıl Özel Dedektif Olunur?Herşeyden önce iyi bir hukuk bilgisi gerekmektedir. Eğer hukuk konusunda iyi değilseniz iyi bir hukuk mübaşirine danışarak onunla birlikte yol almak lazım. Bunların dışında kesinlikle bir eğitim almak gereklidir. Özel dedeklif için genelde üniversite mezunları ve özel dedektifliğe yakın meslek dalları tercih edilmektedir. Her isteyen özel dedektif olabilir mi? Her isteyen özel dedektiflik yapabilir. Engelleyici bir yasayı yoktur. Şuanda yani günümüzde mesleki bir yasa olmadığı için şimdilik bir şart bulunmamaktadır. Mesela örnek vermek gerekirse bir muayane açmak için uzmanlık belgesi almanız gerekir. Özel güvenlik şirketi açmanız için yasalarda belirli şartlar vardır. Belirli meslek gruplarında tecrübe veya üniversite mezunu olmak gibi hep mesleki yasa ile ilgili bir takım şartlar her meslekte olduğu gibi sıralanmıştır. Ama özel dedektiflik yasası olmadığı için ölçüm ve bu durumda engelleyici bir durum yoktur. Mesleki yasa çıktığı zaman tabiki bu meslek için bazı şartları olacaktır, bu kesindir. Yüz kızartıcı şuçlar başta olmakla birlikte sabıkalıların özel dedektif izin verileceğini açıkcası zannetmiyorum. İyi bir dedektif hangi özelliklere sahip olması gerekir? Türkiye’de görmüş olduğunuz dedektif filmlerde görmüş olduğunuz gibi katilleri öldürmek, suçluları yakalayıp yaralayıp polise teslim etmek, camlardan atmak vb. gibi şeyler yapılmamaktadır. Türkiye’de Özel Dedektiflik işi tamamı ile tespit yapma işidir. Ortada eğer bir suç var ise bu suçu tespit edip, yetkili mercilere bildirilmesidir. Özel dedektiflik yasal mı? Takibi ki özel dedektiflik yasal bir meslektir. Ama özel dedektiflik mesleki yasası yoktur. Özel dedektiflik mesleki yasası olmadığından dolayı herhangi bir yasallık sorunu yoktur. Ayrıca bildiğiniz gibi hemen hemen bütün mesleklerde denetim yapılmaktadır. Fakat özel dedektiflikte yasa olmadığından dolayı herhangi bir denetim yapılmamaktadır. En yakın meslekten örnek vericek olursak özel güvenlik görevlileri için şirket yasası vardır. Buda bir denetim yasasıdır. Özel dedektiflik yasal bir meslektir fakat kanunları yoktur. Özel dedektiflik tehlikeli bir meslek mi? Mesleğin tehlikeli olan taraflarını incelemek istersek; Düşünücek olursak çok tehlikeli trafik sorunu olabilir. Bazen tehlikeli, bazen aşırı hızlı araç kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bunların haricinde tehlikeli bir meslek sayılmaz ama her mesleğin kendine özgü zorlukları olduğu gibi bu meslekte zordur. Bu meslekte zorluk olarak benimsenen özellik devlet memurları veya diğer çalışanlar gibi mesai saatleriniz belli değil, çalışma saatleriniz bazen uzayabiyor. Bu açıdan dolayı zor bir meslektir. |