ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Sosyalleşmeyi Sağlayan Araçlar,Sosyalleşmeyi Sağlayan Araçlar Nelerdir Hakkında (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=802438)

Prof. Dr. Sinsi 09-10-2012 01:15 AM

Sosyalleşmeyi Sağlayan Araçlar,Sosyalleşmeyi Sağlayan Araçlar Nelerdir Hakkında
 
SOSYALLEŞMEYİ SAĞLAYAN ARAÇLAR,SOSYALLEŞMEYİ SAĞLAYAN ARAÇLAR Nelerdir Hakkında
SOSYALLEŞMEYİ SAĞLAYAN ARAÇLAR,SOSYALLEŞMEYİ SAĞLAYAN ARAÇLAR Nelerdir Hakkında
SOSYALLEŞMEYİ SAĞLAYAN ARAÇLAR

Sosyalleşmenin temel amacı, toplumsal yaşamdır.İnsanlar doğduğu andan itibaren sosyalleşme süreci içine girerler.Bu sürecin sağlıklı devam etmesinde çeşitli ortam ve grupların rolü söz konusudur.Çünkü bu grup ve ortamlar insanları hem kendine göre hem de toplu yaşama uyum sağlayacak biçimde sosyalleştirir.
Toplumsal yaşam için insanların sosyalleşmelerini sağlayan bazı temel araçları şöyle sıralamak mümkündür:

(1) Aile
İnsanların sosyalleşmesinde ilk ve en etkili araç ailedir.
Çocukların ilk toplumsal ilişkileri, ailenin bir ferdi olarak gördükleri muamele doğrultusunda aile ortamında belirlenir.Aile,çocuğun ilk hayat derslerini aldığı yani tecrübeler kazandığı bir sosyal kurumdur.

(2) Arkadaş Grubu
Arkadaş grubu, aileden sonra çocuğun sosyalleşmesinde önemli etkilere sahiptir.Çocuk arkadaşları arasında,mücadele etmeyi, hakkını korumayı,paylaşmayı,başarıyı, sevilmeyi öğrenir.
Okul çağındaki arkadaş grupları, genellikle kurallar doğrultusunda nasıl hareket edileceği konusunda çocukları sosyalleştirir.Arkadaş grupları,boş zamanları değerlendirmede görünüm,cinsel yaşam gibi konularda insanların sosyalleşmelerine yardımcı olurlar.

(3) Okul
Çocukların her bakımdan sosyalleşmelerini sağlayan en önemli sosyal kurum okuldur.Okulda çocuklar kendi yaşıtları içinde yaşar, onlarla yaşamı ve çalışmayı paylaşır.
Okul daha resmi ve örgütlü bir sosyalleşme kurumudur.Okul insanlara yalnızca bilgi ve beceri kazandırmaz aynı zamanda toplu yaşamanın sorumluluklarını da öğretir.Okul çocuğun yaşamında bilmediği ve daha sonraki yaşamını kolaylaştıran bir çok şeyi öğretir.Özetle okul,sosyalleşmenin kalıplarını genelleştirir ve çocukların daha üst seviyelerdeki toplumsal problemlerle mücadele etmelerini kolaylaştırır.Aynı zamanda geçerli olan toplumsal değerleri benimsemelerine yardımcı olur.

(4)Kitle İletişim Araçları
Günümüz toplumlarında insanların sosyalleşmelerinde,aile, okul ve arkadaş grubu kadar kitle iletişim araçlarının da etkisi vardır.İnsanlar kitle iletişim araçları sayesinde iyi bir yaşam tarzı, dünyadaki diğer toplumlar, ülkenin sorunları, toplumsal sorumluluk ve vatandaşlık görevleri gibi konularda bilgi sahibi olurlar ve öğrendiklerine paralel olarak da davranış tarzları sergilerler.

e.SOSYALLEŞME SÜRECİ

Bir sosyal olgu olarak sosyalleşme süreci, bireyin doğuştan başlayarak toplum üyeliğine kabul edilmesine kadar geçen tüm evreleri kapsamaktadır.Sosyalleşme süreci ile fert toplumun sosyal merkezine doğru ilerler ve toplumun kabul ettiği bir kişi durumuna gelir.
Sosyalleşme sürecinin temel unsurlarından biri uyarılardır.Gerçekten çocuklar günlük yaşantılarında birçok şeyi ‘yap’,’yapma’ uyarıları sonucunda öğrenir.Sosyalleşme, insanın yaparak, deneyerek, yanılarak, karmaşık etkileşimler ve duygusal ilişkiler içinde tamamladığı bir sürecdir.

f.SOSYALLEŞME ÇEŞİTLERİ

Toplumda bazı insanların daha uyumlu, bazılarının ise daha uyumsuz davranışlar sergilediği bir gerçektir.Bunun nedeni sosyalleşme sürecinde geçirdiği evrelerle yakından ilişkilidir.Buna göre sosyalleşmeyi başarılı ve başarısız diye ikiye ayırmak mümkündür.

(1)Başarılı Sosyalleşme
Başarılı bir sosyalleşmeyi, bireyin yeni öğrendiği tutum ve davranışların daha önce öğrendiklerinden ayırt edilebilmesi, toplumsal normların ve bunlara uygun davrandığı veya davranmadığı zaman karşılaşabileceği ödül ya da cezaların bilincinde olması biçiminde tanımlamak mümkündür.Başarılı bir sosyalleşme istenilen tutum ve davranışlar engellendiği zaman oluşan bunalımlı durumdan bireyi başka yönlere kanalize ederek veya bundan kurtulmanın yol ve yöntemlerini öğreterek sağlıklı bir kişiliğin gelişmesine yardımcı olur.

(2) Başarısız Sosyalleşme
Kişisel veya çevresel faktörlerden dolayı bazı insanlar içinde doğdukları çevreye uyum sağlayamazlar.Böyle durumlarda insanlar, ya kendi içinde çelişen ya da toplumun değer ve normlarıyla çatışan davranış kalıpları geliştirirler.Bu duruma başarısız sosyalleşme denir.Kısaca başarısız sosyalleşme, bireyin sosyal hayatına veya kişiliğine etki eden kalıtım, fiziki çevre ve kültürel şartların biri ya da bir kaçının etkisi sonucu oluşan bir durumdur.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.