ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   18. Yüzyıl Islahatlarının Genel Karakteri,18. Yüzyıl Islahat Hareketleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=801943)

Prof. Dr. Sinsi 09-10-2012 02:37 AM

18. Yüzyıl İslahatlarının Genel Karakteri,18. Yüzyıl İslahat Hareketleri
 
18. YÜZYIL ISLAHATLARININ GENEL KARAKTERİ,18. YÜZYIL ISLAHAT HAREKETLERİ
18. Yüzyıl ıslahatlarının genel karakteri,18. Yüzyıl ıslahat hareketleri

18. YÜZYIL ISLAHAT HAREKETLERİ
AÇIKLAMA:
17. yüzyılda II. Osman(1618-1622), IV.Murat(1623-1640), Kuyucu Murat Paşa, Tarhuncu Ahmet Paşa ve köprülüler sülalesinden sadrazamların ıslahatlar yaptıklarını belirtmiştik. Daha çok iç isyanları bastırmak, asayişi sağlamak, devlet otoritesini yeniden kurmak, maliyeyi düzeltmek, Tımar sistemini düzeltmek ve Kapıkulu ocaklarını ıslah etmek şeklinde gelişen bu ıslahatlar genel olarak yüzeysel kaldığından istenen sonuçlara tam olarak ulaşılamamıştı. Daha çok eski devirlerdeki uygulamaların devamı şeklinde olan ve çok sert tedbirlerle kötülükleri önleme düşüncesine dayanan bu ıslahatlar kalıcı sonuçlar getirmedi. Devletin eski gücüne ulaşmasını sağlayamadı.

18. YÜZYIL ISLAHATLARININ GENEL KARAKTERİ:
18. yüzyılda daha köklü değişikliklere ihtiyaç duyuldu. Avrupa'nın askeri ve teknik üstünlüğü görüldü ve kabul edildi. Bu yönde gelişme sağlanmaya çalışıldı. Bu yüzyıldaki Islahatları şöyle sıralayabiliriz:


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.