ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Gebelik & Doğum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=411)
-   -   Hamilelikte Faydalı Ve Zararlı Besinler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=79718)

Şengül Şirin 05-28-2009 12:20 PM

Hamilelikte Faydalı Ve Zararlı Besinler
 
2 Eklenti(ler)
HAMİLELİKTE FAYDALI VE ZARARLI BESİNLER

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1281531559


Hangi gıdalar bebek için gereklidir?

Protein:

Gebelikte protein gereksinimi, kansızlık olmaması için artar. Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişip, düşüklere neden olabilir. Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir. Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir. Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir. Buğulama, haşlama, ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır.

Protein İçeren Gıdalar:

Kırmızı et
Tavuk eti
Hindi eti
Devekuşu eti
Balık
Yumurta
Peynir çeşitleri
Kurubaklagiller
Mantar

Vitaminler:

Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle;

C vitamini:


Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır. Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir. Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyve ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır. Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar.

• Turunçgiller
• Lahana
• Çilek
• Domates
• Karnabahar
• Patates
• Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar.

Folik asit:

Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur. Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar, vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir.

• Yeşil yapraklı sebzeler
• Fındık
• Yerfıstığı
• Karnıbahar
• Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar.

Hurma:

İçerdiği vitamin deposu nedeniyle gebeler için gerekli bir meyvedir. Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar.

Yağlar:

Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardan,%10 unun tekli doymamış yağlardan,%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir.
Doymuş yağlar; et,süt,yumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağı tüketmeye gerek yoktur.

Karbonhidratlar:

Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanır..Yani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeli,tüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir.Fazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekir.Kansızlık varsa, kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır.


Posalı (lifli) Gıdalar :

Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu
engellediği gibi kansere karşı bariyer oluşturur.Taze sebze ve meyveler lif açısından zengindir.

Kalsiyum:

Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8.hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidir.İhtiyacınız ,normal ihtiyacınızın iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidir.Kalsiyum içeren gıdalar:Süt-yoğurt-peynir-kefirdir.Yeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur.

Su:

Gebelikte kabızlığın önlenmesi ,sırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidir..Günlük su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre kadardır.

Şeker:

Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmez,bal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdır.Saf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar.

Gebeler için önerilmeyen besinler:

• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay, kahve, kakao. Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir.

• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir. Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir.

• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir.

• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar.
• İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir.
• Maydanoz: Fazla maydanoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir.

Şengül Şirin 08-11-2010 04:00 PM

Hamilelikte Tüketilmesi Yararlı Besinler Nelerdir?
 
Beslenme ve Hamilelik

Beslenmenin Önemi hamilelik esnasında bir kez daha ortaya çıkmaktadır.Hamile olduğunuz vakit kendinizi hayatın akışına bırakmayın.Çünkü hamşle olan kadınların en büyük yanlışlarından biri de şu; hamile olduğu için beslenme ciddiyetini unutur ve canının çektiğini tüketir.


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1281531559


Hamilelikte Yararlı Besinler

Gerçekte olması gereken hamilelik döneminin başlangıcından sonuna kadar düzenli ve sağlık bir beslenme şekli uygulanmalıdır.Çünkü artık tek kişi değilsiniz ve bebeğinizide düşünmelisiniz.Bu Yüzden tükettiğiniz ürünlerin besin değerlerini bilerek yerseniz, bu süreci daha keyifli geçirmenin yanında sağlıklı bir hamilelik de yaşamış olursunuz.



İşte hamilelik sırasında tüketmeniz gereken ve sizinle birlikte bebeğinize faydalı olan besinler…
Hamilelikte Yararlı Besinler

  • Süt, yoğurt, peynir: Kalsiyum, protein
  • Yeşil yapraklı sebzeler: C vitamini , lif, folik asit
  • Yağsız kırmızı et: Protein, demir
  • Tavuk: Protein, demir
  • Balık: Protein, fosfor
  • Tahıllı ekmek: Protein, lif, folik asit


Şengül Şirin 08-11-2010 04:02 PM

Hamilelikte Zararlı Besinler Nelerdir?
 
Hamilelikte Zararlı Besinler Nelerdir?


Hamilelik Sırasında Beslenmenin Faydaları

Beslenmenin önemi hamilelik esnasında bir kez daha ortaya çıkmaktadır.Hamile olduğunuz vakit kendinizi hayatın akışına bırakmayın.Çünkü hamşle olan kadınların en büyük yanlışlarından biri de şu; hamile olduğu için beslenme ciddiyetini unutur ve canının çektiğini tüketir.




http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1281531744



Hamilelikte Zararlı Besinler




Gerçekte olması gereken hamilelik döneminin başlangıcından sonuna kadar düzenli ve sağlık bir beslenme şekli uygulanmalıdır.Çünkü artık tek kişi değilsiniz ve bebeğinizide düşünmelisiniz.Bu Yüzden tükettiğiniz ürünlerin besin değerlerini bilerek yerseniz, bu süreci daha keyifli geçirmenin yanında sağlıklı bir hamilelik de yaşamış olursunuz.

İşte hamilelik sırasında tüketmemeniz gereken ve sizinle birlikte bebeğinize zararı olan besinler…
Hamilelikte Zararlı Besinler

  • Tatlı ve şekerlemeler
  • Şekerli marmelatlar
  • Alkollü içecekler
  • Gazlı ve şekerli içecekler (Kola, gazoz vb.)
  • Tuz
  • Kızartmalar, yağlı ve baharatlı sucuk, salam, sosis gibi gıdalar
  • Aşırı kahve veya çay
  • Sigara




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.