ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bilim Teknik ve Teknoloji Merkezi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=496)
-   -   Yazının İcadından Önceki Durumu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=778388)

Prof. Dr. Sinsi 09-08-2012 07:12 PM

Yazının İcadından Önceki Durumu
 
Yazının İcadından Önceki Durumu
Yazının İcadından Önceki Durumu

Yazının İcadından Önce İnsanlık Tarihi ve Yazının İcadından Sonra İnsanlık Tarihi?

Yazının icadından önceki durumu neydi?

Yazının İcadından Önce İnsanlar Olayları ve Duyguları Nasıl İfade Ediyorlardı

Yazının icadından önce insanlar olayları ve duygularını yaşam sürdükleri mağara duvarlarına resimle çizerek ifade ediyorlardı.

Yazı milattan önce 3500 yıllarında Sümerler tarafından bulunmuştur. Kâğıt bulunmadan önce insanlar yazılarını kil ve taş tabletler çivi ile sonraları parşömen ve papirüse sivri uçlu aletler ile boya kullanarak yazarlarmış.Dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak duygu, düşünce ve bilgilerin geniş kitlelere aktarılması zorunlu hale geldi. Çin’de kâğıdın ve mürekkebin bulunmasıyla bilgi birikimleri geniş kitlelere ulaştırması kolaylaştı.

Parşömen: Yazı yazmak, resim yapmak için özel olarak hazırlanan deriye parşömen denir. Parşömen kâğıdı Anadolu’da ilk kez Bergama’da üretilmiştir.

Matbaa Alman kuyumcu Gutenberg tarafından icat edilmiştir. Ülkemizde ilk defa İbrahim Müteferrika tarafından kurulmuştur.

Yazının İcadından önce insanlık tarihi:

yazının icadından önceki zamanlara ait bilgilerimiz arkeolojik buluntulara ve bunlar üzerine kurulan birtakım varsayımlara dayanmaktadır kesin bilgilere ulaşmak için gerekli olan yazının eksikliği insanlık tarihinin kimi zamanlarının karanlık kalmasına sebep olmuştur

Yazının icadından sonra insanlık tarihi:

yazının Sümerliler tarafından icat edilmesinden sonra insanlık tarihi için yeni bir sayfa açılmıştır yazı ile o dönemdeki bilgiler günümüze kadar ulaşmıştır ayrıca yazının icadı o dönemdeki herhangi bir gelişmenin diğer diğer toplumlarada ulaşmasını sağlamıştır böylece bir gelişme bulunduğu bölgenin dışına taşınarak tüm insanlığı ilgilendirir hale gelmiştir.

O zamanlar insanlar yazı yazmak için cesıtlı malzemeler kullanmıstır.o dönemde arac olarak kullanılanların arasında taş,koyunun kürek kemiği,balcık yaprağı,çanak çömlek parcaları,yırtıcı hayvan derılerı,ve agac kabukları gıbı seyler kullanılıyordu.ve boylece yazı yazmaya calısıyorlardı.ve bunun gıbı bırcok farklı malzemeler kullanmıslar ve yavas yavas çinliler tarafından yapılan kagıdın icadıyla ve baskının kullanılmasıyla bırlıkte yazı yazmak daha kolay hale geldı.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.