ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yazılım & Donanım (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=247)
-   -   Aztech Modem Kurulumu, Aztech Adsl Modem Ayarları Kullanımı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=765044)

Prof. Dr. Sinsi 09-08-2012 10:59 AM

Aztech Modem Kurulumu, Aztech Adsl Modem Ayarları Kullanımı
 
Aztech Adsl Modem, Aztech Modem Kurulumu
Aztech Modem Kurulumu, Aztech Adsl Modem Ayarları Kullanımı
KUTU İÇERİĞİ

.DSL 3100R ADSL Modem
.Network kablosu
.Elektrik için adaptör
.Yazılım ve yardım dosyalarını içeren CD
.Telefon bağlantısı için Splitter

GENEL ÖZELLİKLER

Aztech’in ülkemizde satılan en gelişmiş modemi olan DSL 3100R, 4 adet Ethernet portunaNetwork kartı dışında ek bir donanıma sahip olmadan ADSL hattınıza bağlayabiliyorsunuz. Bu anlamda ürün Hepsi bir Arada (All in One) ADSL modem kategorisinde değerlendirilen bir cihaz. Yani bu ürünü ADSL Modem, Router aynı zamanda switch olarak kullanabiliyorsunuz. sahip. Bu sayede 4 adet bilgisayarı

Conexant CX 82310 çipsetine sahip olan DSC 3100R, 8Mbps’ye kadar veri indirme (downstream) ve 800Kbps’ye kadar veri gönderme (upstream) özelliklerine sahip. Standart 10/100Base-T Ethernet kartlarını destekleyen modem, Windows 98SE, 2000, ME, XP ve Mac OS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.

GENEL GÖRÜNÜM

Ortalama bir kitap boyutlarında olan ürün, yeşil-mavi karışımı dış bir gövde kaplamasına sahip. Ön yüzde bulunan ve yeşil renk veren LED’ler yardımı ile bağlantının durumu, bağlı olan bilgisayarları, hattın durumu ve güç bağlantısının takılı olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Ürünün arka yüzünde 4 adet Ethernet portu, güç girişi, sıfırlama (Hard Reset) yuvası ve ADSL hat girişi bulunuyor.

ADSL özelliği olan hattınıza telefonu doğrudan bağladığınızda hatta duyacağınız hışırtıyı giderecek olan ‘Splitter’ adı verilen ek parça da ürünün kutusundan çıkıyor. Genelde üst seviye modemlerle beraber verilen bu ek parça olmadan, net ve gürültüsüz telefon görüşmesi yapamazsınız. Piyasada 5-10 milyon liraya satılan bu ek parçanın kutudan çıkması önemli.

Üründe 4 adet Ethernet portu bulunuyor.

Modem, bilgisayar, telefon hattı ve telefon arasında bağlantı şekildeki gibi olmalı.

Bilgisayarınızda Network kartı varsa modemin fiziksel kurulumu 5 dakika bile sürmüyor. Yapmanız gereken modemin elektrik bağlantısını yapmak ve Network kablosunu bilgisayara bağlamak. Tabii iş bu kadarla bitmiyor. Gerekli ayarları ise modemin üzerinde olan bir IP numarası ile yapıyorsunuz. Bu tip modemlerin konfigürasyonu hep benzer şekilde gerçekleştiriliyor. Gerekli olan IP numarası hem kullanım kılavuzunda, hem de modemin arkasında bulunan Network portlarının üzerinde yapıştırılmış bir etikette (bu etiket daha sonra bağlantı için sökülüyor) yazıyor.

Login Settings'e dikkat etmek gerekiyor. Yanlış girilen VPI ve VCI değerleri bağlantıda sorun oluşturuyor.

Bizim modemimiz için bu IP numarası 10.0.0.2 idi. Her modem firmasının farklı IP numaraları kullanıdığını hatırlatırız. Bu IP numarasını bir Internet Explorer penceresine yazıyoruz. Açılan web sayfasında ise modemle ve ADSL bağlantısı ile ilgili ayarlar bulunuyor.

Sol yanda en üstte Login Status bağlantı durumumuzu gösterirken, LoginSettings ise kullanıcı adı, şifre ve bazı ayarların bulunduğu menüyü açıyor. Diagnostic Test ise bağlantı durumu ile ilgili bir dizi testi çalıştırıyor.

Burada Login Settings bölümünde bazı ayarlara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, Protocol PPPoA VC-Mux olmalıyken, VPI 8 , VCI ise 35 değerini almalı. Bu değerler ve ayarlar İstanbul-Avrupa yakası için belirlenmiş. Farklı bir şehirde iseniz, ayarların farklı olma ihtimali var. Bu konuda kesin bilgi için bağlı bulunduğunuz bölgedeki Türk Telekom Müdürlüklerinden bilgi almadan bu ayarları girmeyin.

Sağda bulunan Advanced Mode bölümünde ise gelişmiş ayarlar bulunuyor. Bunlar arasında LAN Status, Port Forwarding gibi ileri düzeyde bilgi gerektiren ve Port Forwarding gibi ileri düzeyde bilgi gerektiren ve yeterli bilgi sahibi olmayan kullanıcıların fazla karıştırmaması gereken bir bölüm var.

Bazı yazılımlar için gerekli portların açılması gerekiyor. bu da bağlantı arayüzündeki Advanced Mode altında bulunan Port Forwarding sekmesinden yapılıyor.

Advanced Mode bölümünü hiç kullanmadan da modemle ilgili temel ayarları yapmak mümkün. Ancak Emule, Kazaa gibi yazılımları kullanmak ve RemoteDesktop işlemleri gibi özel port isteyen uygulamalar çalıştırmak istiyorsanız, belli ayar değişiklikleri yapmanız gerekiyor. Modem normalde (benzerlerinde olduğu gibi) tüm portlar kapalı olarak geliyor. Örneğin, Windows’un RemoteDesktop özelliğini kullanmak için 3389 numaraları portun açık olması gerekiyor. Bu işlemi Port Forwarding bölümünden yapıyorsunuz. Yine LAN, DHCP Server ayarlarını da bu bölüm altındaki LAN&DHCP seçeneğinden ayarlayabiliyorsunuz.

Ayrıca bilgisayara bağlanan bilgisayarların yerel IP numaralarını da isterseniz buradan verebiliyorsunuz. Advanced bölümündeki ayarlara dokunmadan da Internet’i kullanabiliyorsunuz. Ancak belli başlı uygulamaları çalıştırmak için, o uygulamaların ihtiyaç duyduğu portları açmak gerekiyor.

İleri düzeyde bilgili kullanıcılar içen gelişmiş ayarlar bulunuyor.

Aztech 3100R, aynı zamanda Router (Yönlendirici) olarak da kullanılıyor. Ürün, lokal bir ağ üzerinden Internet’e bağlanmak için de kullanılabilir. Üzerindeki 4 adet Ethernet portu yardımı ile 4’e kadar bilgisayarı ek donanıma ihtiyaç duymadan Internet’e bağlayabiliyorsunuz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.