ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tıp / Biyoloji / Farmakoloji (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=599)
-   -   Karbonhidratlar Ve Karbonhidratların Özellikleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=728590)

Prof. Dr. Sinsi 09-06-2012 10:18 PM

Karbonhidratlar Ve Karbonhidratların Özellikleri
 




Karbonhidratlar ve Karbonhidratların Özellikleri
C, H ve O 'den meydana gelmiştir. 3 çeşittir.

İki önemli görevi vardır.
1)Enerji kaynağı
2)Yapısal madde (Bitkilerde çeperin yapısına, bütün canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar. ATP, DNA, RNA, NAD, NADP, FAD’ da bulunur.

1) MONOSAKKARİTLER
  • Sindirime uğramazlar.
  • Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir.
  • İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
a) 5C'lu şekerler: Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)

b) 6C'lu şekerler: Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
  • Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz
  • Riboz_ ATP ve RNA'da bulunur. Deoksiriboz Þ DNA'da bulunur.
  • Glikoz _ Bal,üzüm ve incirde bol bulunur. Açlık ve koma anında kullanılır.
  • Fruktoz _ Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri)
  • Galaktoz _ Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).Tabiatta az bulunur. Hayvansal bir besin kaynağıdır.
2) DİSAKKARİTLER
  • İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
  • Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri)
Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri)

Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)
  • Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır.
  • Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır.
3) POLİSAKKARİTLER
Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Nişasta

Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Selüloz + (n-1) H2O

Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Glikojen

-----------------------------------------------------------------

n tane
Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir.

A) Nişasta
  • Bitkilerde glikozun depo şeklidir.
  • Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır.
  • Suda az çözünür. İyot ile maviye boyanır.
  • Nişasta, lökoplastta depolanır. Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.
B) Glikojen
  • Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.
  • Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır.
  • Suda çözünür. İyot ile kahverengiye boyanır.
  • En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur, depo edilir.
C) Selüloz
  • Bitkilerde yapı maddesidir. Çeperin yapısına katılır.
  • Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır.
  • Suda çözünmez
  • Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.