![]() |
10.3.Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla Karşılaşan İnsan Değişik Tepkiler Gösterir.
10.3.Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla karşılaşan insan değişik tepkiler gösterir. Örneğin: Düşünmeden taşkınlıkla hareket ederler, başkalarının verdiği akılla hareket ederler, olayların kendi kendine hallolmasını, sorunun ortadan kalkmasını beklerler vs..
Eleştirel düşünmeyi kullanan birinin, karşılaştığı bir sorunu çözmek için 5 adım içeren bir yöntemle soruna yaklaşır. Bu adımlar: 1.Adım: Sorunun tanımı: Karşılaşılan sorunun özünü anlamaya yönelir. Sorunu tanımlarken iki sorudan yararlanılır: Hangi sonuçlara ulaşmak istiyorum? Sorunu açıkça nasıl ifade edebilirim? 2.Adım: Hangi seçenekler var? Bu aşamada şu sorular sorulur: Sorunun kapsamı ne? Sınırları belli mi? (Sosyoekonomik koşullar) Bu sınırlar içinde mümkün seçenekler neler? 3.Adım: Her seçeneğin avantaj ve dezavantajları neler? Seçeneklerin sağladığı avantajlar neler? Dezavantajları neler? Tümleşik değerlendirme yapabilmek için başka bilgilere ihtiyacım var mı? 4.Adım: Çözüm ne? Hangi seçenek en uygun çözümü sağlıyor? Bu seçeneği uygulayabilmek için hangi adımları atmam gerekiyor? 5.Adım: Uygulanan seçenek sorunu tümüyle halledebiliyor mu? Getirilen çözümde yapılması gereken yeni ayarlamalar var mı? Eleştirel düşünerek sorunu etkili bir şekilde çözmeye çalışan bir insan bu sorulara yanıtlar arar. |