ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Biyografiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=661)
-   -   Nabizade Nazım (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=72567)

Şengül Şirin 04-28-2009 11:39 AM

Nabizade Nazım
 
NABIZADE NAZIM (1862-6.VMI.1893) .
Roman ve hikâye yazarı, istanbul’da doğdu. Beşiktaş Askerî Rüştiyesi’ni, Kara Mühendishânesi İdâdîsi’ni ve Harp Akademisî’ni bitirerek kurmay subay oldu. Askerî öğretmenlik, Genelkurmay’da karargâh subaylığı yaptı. İki yıl Suriye’de çalıştı. Nabizade Nazım, İstanbul’da öldü. Üsküdar’da Miskinler Tekkesi yakınına gömüldü.
Servet-i Fünun edebiyatı roman ve hikaye yazarlarındandır. Antalya köylerinden birindeki hayatı anlatan Karabibik, yeni Türk edebiyatımızda İlk köy romanıdır. Nabizade Nazım‘ın Zehra adlı romanı da İlk psikolojik romanedebiyatçılar gibi romantizm değil realizmin metodlarıyla çalışan bir yazardır. Şiirlerini Servet-i Fünun
Eserleri: 1. Zehra [Roman, 1896. Yeni baskılarını M.N. Özön (1954), ve A.B. Serengil gerçekleştirdi (1960).], 2. Heves Ettim (Şiirler, 1885), 3. Karabibikhikaye, (1890). Yeni baskısını H.T. Us yaptırdı (1944).]. 4. Seyyle-I tesâmüh (Öyküler, 1892. diğer hikayeleri İle birlikte yeni baskısı A.B. Serengil 1961′de yaptırdı). Yazarın ilmî ve meslekî kitapları da vardır.
olma özelliği taşır. Kendinden önceki diğer dergisinde neşretti. [Büyük


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.