![]() |
Karbonhidratları Hesaplamak
Karbonhidratları hesaplamak : Yemek planlamasında karbonhidratların hesaplanması önemli bir yardımcı araçtır. Özellikle de diyabet ilaçları veya insülin kullananların bunu yapmaları gerekir. Her ana ve ara öğünde eşit miktarda karbonhidrat almak düzeni korumak açısından çok faydalıdır. Protein ve yağların hesaplanması insülin dozunu ayarlamada önemli faktörler değildir. Ancak bu az karbonhidrat tüketirken bol protein ve yağ tüketilebileceği anlamına gelmez çünkü kalori fazlalığı sebebi ne olursa olsun zararlı ve istenmeyen bir durumdur ve zaman içinde şişmanlık,kalp hastalığı, inme ve diğer hastalıklara zemin hazırlayacağı unutulmamalıdır. Şeker hastası olan bazı insanlar yiyeceklerini özellikle de karbonhidratları seçerken glisemik indeksi kullanırlar. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler düşük olanlara kıyasla daha fazla kan şekeri artışına neden olurlar. Ancak tüm düşük glisemik indeksli gıdalar sağlıklı gıdalardır da denemez. Örneğin bazı yağlı gıdalar, bazı sağlıklı gıdalardan daha düşük glisemik indeks gösterebilir. Eğer karbonhidratları hesaplamak istiyorsanız diyetisyeninizden bunun anahtarlarını öğrenmelisiniz. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.