ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Türkiyede Rüzgarların Oluşturduğu Yer Şekilleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=719433)

Prof. Dr. Sinsi 09-06-2012 01:54 AM

Türkiyede Rüzgarların Oluşturduğu Yer Şekilleri
 




Türkiye'de Rüzgarların Oluşturduğu Yer Şekilleri
Rüzgârlar kurak bölgelerde ve kıyılarda etkili olan dış kuvvettir. Türkiye'de rüzgârların oluşturduğu yer şekilleri çok azdır. Konya - Karapınar yöresindeki volkan külleriyle kaplı alanda oluşan rüzgâr erozyonu, günümüzde kontrol altma alınmıştır.

Not: Rüzgarların aşındırma yaptığı (korozyon=rüzgar erozyonu) bölgelerin özellikleri: iklimin kurak ya da yarı kurak olması, bitki örtüsünün çok cılız ya da hiç olmaması, yüzey eğiminin fazla olmasıdır.

Türkiye'de rüzgârların şekillendirici etkisi kıyılarda görülür. Buralarda dar kıyı şeritleri boyunca oluşan kumullar, rüzgârların etkisiyle iç kesimlere doğru hareket etmektedir.

Not: Rüzgarların havalandırma ve sürükleme yoluyla taşıdığı maddeler, hızının kesildiği yerlerde biriktirilir. Böylece lös denen topraklar ile, kum tepeleri oluşur. Rüzgar aşındırması ile de mantarkayalaroluşur.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.