![]() |
Resimli Yemek Tarifleri
1- Tavuklu Bamya Çorbası.... Malzemeler: 1 tavuk butu 100 gr bamya kurusu 1.5 çay bardağı şehriye 1 çorba kaşığı salça 1 çay kaşığı kırmızı toz biber tuz 2 litre soğuk su yarım limonun suyu(bamyaları haşlamak için) Yapılışı: Önce bamyalarını ipinden çıkarmadan limonlu sıcak su ile yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlayın. İpinden çıkarın. 2 litre soğuk ile tavuk butunu 20-25 dakika kadar haşlayın ve sudan çıkarıp didin. Suyunu başka bir yere süzün. Tavuğun kaynar suyundan tencereye 1 litresini aktarın. Şehriyeyi, tavuğu ve haşlanmış bamyayı ilave edin. Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile salçayı ve kırmızı toz biberi kavurun. (ben bu sosa çok az tuz ilave ediyorum) Bu sosu tavuk suyuna ilave edin. Tuzunu istediğiniz kadar ilave ettikten sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatın. *Sıcak olarak limonla birlikte ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. 2- Fırında Omletli Ekmek... Çok basit. Özellikle evde bayat ekmek olduğunda benim yapmayı tercih ettiğim bir şey. Bu pratik tarifi inşallah sizlerde beğenirsiniz. Malzemeler: 1 adet bayat ekmek 250 gr peynir 3 adet yumurta 4-5 adet yeşil sivri biber kırmızı pulbiber(isteğe bağlı) tuz (peynir tuzsuz ise ) Ekmekleri yağlamak için rama Yapılışı: Ekmekleri dilimleyin. Üzerlerine yağ sürün. Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin. Peyniri bir kabın içinde ezin. Yumurtaları çırpıp içine ilave edin. Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin. Karışıma tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün. İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın. Sıcak olarak servis yapın, afiyet olsun. Malzemeler: 6 kişilik Hamuru için: 3 su bardağı un 1 yumurta 1 tatlı kaşığı tuz 1 kahve fincanı su İçine: 200 gr kıyma 1 adet kuru soğan tuz, karabiber Üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağ 1 çorba kaşığı salça kırmızıbiber, tuz, nane,(kekik) 8 su bardağı su (haşlamak için) 5 diş sarımsak yarım kilo yoğurt Yapılışı: Hamuru yoğuracağımız kaba unu boşaltalım. Ortasını havuz gibi açıp yumurtayı,tuzu ve suyu ilave edelim. Hamurun hepsi toplanasıya kadar yoğuralım. ( hamuru bıçakla kestiğimizde içinde gözenek olmaması lazım.) soğanı rendeleyip kıymayı,tuzu ve karabiberi karıştırarak içini hazırlayalım. Hamurdan 2 yada 3 beze yapıp üzeri ne bir bez örterek 20 dk kadar dinlendirelim. daha sonra 1-2 mm kalınlığında yufkalar açıp 1.5-2 cm kareler keselim.kıymalı içten azar azar ortalarına koyuk, dört köşesi üstde ortada birleşecek şekilde katlayalım. katladıklarınızı tabanına un serpilmiş olan tepsiye aktarın.( eger buzlukta saklamak isterseniz 10 dakika kadar orta hararetli fırında kızartmadan fırınlayın. Soğunca poşetleyip buluğa koyabilirsiniz. Uzun süre dayanır.) kalan hamurlarıda bu şekilde açıp katlayın. Suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynayan suyun içine mantıları salın. Ara ara yapışmaması için karıştırın. Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar. Sizde birtane alıp pişip pişmediğini kontrol edin. Ayrı bir tavaya tereyağını aktarın ve yağda salçayı, tuzu , naneyi ve kırmızı biberi yakıp tenceredeki sulu mantının içine salçalı yağı aktarın. Tencerenin altını kapatın. Güzelce karıştırın. Sarımsaklı yoğurdunu hazırlayın. Sıcak olarak sulu mantıdan tabaklara üzeri yoğurtlu olarak servis yapın. Afiyet olsun. 4- Zeytinli Ekmek........ Malzemeler: ( 4 kişilik ) 25gr yaş maya 1 çay kaşığı şeker 1 su bardağı sıcak su (kaynar değil) 1.5 su bardağı un 1.5 su bardağı kepek unu 3 çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında) 1/2 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin Üzerine; Susam (çörek otu, ayçiçek çekirdeği içi) Yapılışı: Mayayı şekerli sıcak suda eritin. Diğer tarafta beyaz unu, kepek ununu ve tuzu bir kaba aktarın. Tereyağını ekleyin. Ekmek kırıntısı gibi bir görünüm alana dek kısa bir süre karıştırın. Şekerli suda erittiğiniz mayayı, unlu karışıma ekleyin. Biraz yoğurun. Siyah zeytini ilave edin. Zeytinler hamura eşit bir şekilde dağılana kadar tekrar yoğurun. Hamuru ılık bir ortamda iki katı kabarana kadar bekletin. Hamurun tümüne yuvarlak bir form verin. Hafifçe yağlanmış tepsiye aktarın. Üzerine susam, çörek otu ve ayçiçek çekirdeği içi serpin. 180°C derece önceden ısıtılmış fırında 40 – 50 dakika pişirin. Servis yapın. Afiyet Olsun. Tum annelerinin yemeklerini ozlemis olanlarin aaa zamanda annelerinin yemeklerine kavusmasi dilegi ile... MALZEME: 6 adet tavuk incik 2 su bardağı pirinç 6 su bardağı soğuk su 1 çorba kaşığı margarin tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1. tavukları güzelce yıkadıktan sonra soğuk suyu ve tavukları düdüklüye yerleştirin. 1 tatli kaşığı tuz ilave edin . Düdüklüde 30 dakika kaynatın. 2. pirinci yıkayın. 3. tepsiyi ocağın üstüne alın margarini şeffaflayana kadar eritin. Pirinci tepside 4-5 dakika kadar kavurun. Yarım tatlı kaşığı kadar tuz ve 1 silme çay kaşığı kadar karabiber ilave edin. Her yere eşit kalınlıkta tepsiye pirinci düzeltin. 4. haşlanmış olan tavukaları aralıklı olarak tepsideki pirinçlerin üzerine yerleştirin. 5. 4 su bardağı sıcak tavuk suyunu tavuk parçalarının üzerinden yavaş yavaş tepsiye dökün. 6. 200 derece sıcaklıkta 35 dakika kadar ( pirinciler suyunu cekesiye kadar ) pişirin. 7. Fırını kapatıp 15-20 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun. 6- Güveç'te Kuru Fasulye... hmmmm Sizlerin de beğeneceğinizi umuyorum. Malzemeler; Yarım kilo kuru fasulye 250 gr kemikli et 1,5 yemek kaşığı salça 4-5 adet kuru biber 1 büyük baş soğan 1 çay kaşığı tepeleme kırmızı toz biber 2 litre sıcak su 4 kaşık sıyı yağ Yapılışı; 1. Kuru fasulyeyi sıcak suyuyla 4-5 saat ıslı bekletin. 2. Güveç tenceresinin içine irice parçalanmış etleri atın. Hafif ateşte etler önce suyunu salsın ve çekene kadar ara ara karıştırın. 3. Etler suyunu çekince ıslatılmış fasulyelerin suyunu süzün ve güvecin içine katın. 4. Daha sonra fasulyenin 3 parmak üstüne çıkacak kadar kaynar su ilave edin.Kuru biberleri yıkayıp onları da içine atın. Ve kapağı kapalı olarak orta hararetli ateşte fasulyeler yumuşayana kadar kaynatın. Bu da yaklaşık 45dak. İle 1 saat arası değişebilir. Tabii ki bu arada sürekli suyunu kontrol edin. Çünkü suyun durumu fasulyenin cinsine göre değişir . Eğer azaldı ise fasulyelerin üzerine geçecek şekilde kaynar su ilave edin. 5. Fasulyeleriniz yumuşadı ise; ayrı bir tavada soğanı yağda kavurun 6. Salçasını soğana ilave edin. 7. Kırmızı biberi de karıştırıp, tuzu ilave edin. 2-3 sefer karıştırın 8. Güveç tenceresinin içine bu soğanlı salçalı karışımı ilave edin. 15 dk. daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.... Afiyet olsun... 7- Sütlü Çorba... Özellikle oruç açarken mideyi acaip rahatlatıyor, hafif ve lezzetli bir çorba... İsteyen üzerine nane de ekleyebilir, güzel oluyor.. MALZEME: (6-8 kişilik) 1 litre süt 1 su bardağı şehriye 2 bardak soğuk su 2 çorba kaşığı tereyağı( margarin yada 3 çorba kaşığı sıvıyağı 1 çay kaşığı kırmızı toz biber tuz YAPILIŞI: 1. Önce sütü ve suyu tencereye koyun ve ocakta kaynamaya bırakın 2. kaynayınca şehriyeleri icine salın. 3. kısık ateşte çok az, 10 dakika kadar kaynatın. 4. Yanda bir tavada yağda kırmızıbiberi yakın. 5. Tavadaki yanmış yağı tencereye aktarın. Afiyet olsun. 8- Köy Çorbası........... MALZEME: yarım su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı erişte 1 orta boy sogan 2 bardak soğuk su 7 su bardağı sıcak su 4 çorba kaşığı yağ 1 çorba kaşığı salça 1 çay kaşığı kırmızı toz biber tuz YAPILIŞI: Önce mercimekleri yıkayalım. Soğuk suyu tencereye boşaltın ve mercimekleride içine koyup yumuşayıncaya kadar kaynatın. Daha sonra mercimekleri süzün ve suyunu dökün. Soğanları küçük küçük doğrayın. Tencereye sıcak suyu koyun. Kaynamaktayken mercimekleri ve erişteyi içine salın. Yanda bir tavada soğanları yağda şeffaflaşana kadar kavurun. Tavaya salçayı , kırmızıbiberi ve birazcık tuz ilave edin. Tavadaki harcı tencereye aktrın. kısık ateşte mümkünse kapağı kapalı yada çok az aralık 15 dakika kadar kaynatın. 10 dakika kadar dinlendikten sonra çorbamız servise hazır . Afiyet olsun. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.