ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Yemek Yapma Dersleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709655)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:12 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Soğan nasıl doğranır

1.Soğan doğrarken ağlarız. Gelişen teknoloji, bunu tam olarak ortadan kaldıramadı ama mutfak robotları gözyaşlarımızı biraz azalttı. Soğan doğrarken, kök uçlarını kesip atın, sonra kabuğunu soyun. Soğanı bütün tutup halkalar doğrayabileceğiniz gibi soğanı önce ikiyi bölüp yarımay şeklinde halkalar da kesebilirsiniz

2.Soğanı robotsuz da küçük doğrayabilirsiniz. Kök bölümünü bırakın. Kabuğunu üst noktadan soyun. Şimdi de soğanı ikiye bölün ve her yarıyı düz bir yüzeye yerleştirin, soğanın yuvarlak yüzeyi üste gelecek. Soğanı kökten diaaa şekilde kesin, ama kökü sağlam bırakın.

3.Şimdi yatay şekilde kesin. Sonunda kök elinizde kalacak, atın

4.Keserken üç kez diaaa, üç kez yatay kesin.


Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:12 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Et nasil terbiyelenir
Et terbiyeleme yöntemleri

Malzemeler ;

Soğan, Süt, Zeytinyağ, Limon Suyu
Özellikle ızgara yapılacak etleri, 24 saat kadar önce, yumuşaması için süt ve zeytinyağına, güzel kokması ve tat alması için soğana yatırmak gerekir.

Bu karışım istediğiniz lezzete göre ayarlanabilir. Sadece Zeytinyağ kullanabileceğiniz gibi, Süt ağırlıkta olmak üzere, süt-zeytinyağ karışımına yatırabilirsiniz.

Soğanlar tercihe göre yuvarlak halkalar halinde doğranabilir ya da rendelenerek, süt-zeytinyağ karışımına katılabilir.

Çokca yapılan bir hata, etlere kekik ve diğer baharatın pişme öncesi konmasıdır. Bu tür baharatlar pişme tamamlanmadan 5-10 dakika önce kullanılır. Terbiyeye konmaz. Unutmayınız

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:13 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Domates kabuğunu soyma

Çizilmesi: Domateslerin alt kısımlarını çok derin olmamak şartıyla haç şeklinde çizin. Sap ksmını oyup koni biçimnde çıkartın.

Blanşe edilmesi: Suyu kaynatın. Bir başka kapta soğuk su hazırlayın. Domatesleri 10 saniye kadar kaynar suya koyup çıkartın ve bekletmeden soğuk suya atın.

Soyulması: Kabukları çizdiğiniz yerden başlayarak aşağı doğru çekin. Eğer kabukları parçalanarak çıkıyorsa domateslerin sıcak suda fazla tutulduğu anlaşılır. ve etli kısmı gereğinden fazla yumuşak olur.


Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:13 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Patates nasıl kızartılır

1.Restoranlarda iyi şekilde kızarmış patates bulmak çok zordur - uzun süre beklemeye gelmez, ya fazlasıyla yağlı ya da sert ve kösele gibidir. Ama evde her zaman mükemmel olabilir. Sadece aşağıdaki kurallara uymanız yeterli. Kaliteli, sağlam dipli, 35 x 28 x 2 cm ölçülerinde bir kızartma kabına ihtiyacınız var. 6 kişi için, kabı 75 gr. yağ ile fırının en üst katına yerleştirin ve fırını 220 dereceye ayarlayın. 1.5 kilo patatesi soyup uzun parçalara kesin. Patatesleri bir tencereye koyup üstünü kaplayacak kradar kaynar su dökün, tuzlayin ve 10 dakika kısık ateşte pişirin.

2.Suyu dökun. Tencere kapağını örtüp ellerinizi mutfak eldiveniyle koruyun ve tencereyi sallayin. Böylece patatesin kenarları daha kıtır olacak.

3.Mutfak eldiveni kullanarak kızartma kabını fırından alın. Bu yüzden kaliteli bir kap satın alın, ucuzları yüksek ısıda şekil değiştirir. Uzun saplı kaşıkla patatesleri kaba atın.

4.Patatesleri yerleştirdikten sonra kabı hafifçe öne ve arkaya doğru eğirin, bütün patatesler yağlanmalı. Yağ, yeterince sıcak değilse patates yapışır ve fazlasıyla yağlanır.

5.Kabı fırının en üst katına yerleştirin ve altın rengine dönüşünceye kadar 40-50 dakika kızartın. Çevirmenize gerek yok. Servisten önce tuzlayın.


Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:13 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Mayonez yapimi
Mayonez yapimi icin basit tarif

Malzemesi :

2 yumurta sarısı

2 çay kaşığı sirke

1/2 çay kaşığı tuz

Beyaz biber

1/4 çay kaşığı hardal

1 su bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı kaynar su

Hazırlanışı :

Yumurta sarısı, sirke, tuz, beyazbiber ve hardalı paslanmaz çelik, porselen ya da cam bir kapta tercihen telle yada bir spatulayla iyice karıştırın.
Zeytinyağını bir sicim gibi akıtıp, telle sürekli çırparak yada tahta spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar sos iyice bağlanıncaya kadar yedirin. Kalan zeytinyağını telle sürekli çırpmaya devam ederek bitinceye kadar sosa devam edin. Kaynar suyu ilave edip iyice karıştırın, tuz ve karabiberini kontrol edin.

Mayonezi hazırladıktan sonra çeşitli baharatlarla
tatlandırabilirsiniz.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:13 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Et suyu yapimi

Önce etin her tarafını yağda iyice kızartın ve eti dışarı alın. Eti kızarttığınız yağda küçük küçük doğranmış sebzeleri kızartın

Arzu ederseniz domates salçası ilave edin ve hep birlikte kavurun. Üzerine un serpiştirip karıştırarak esmerleşene kadar kavurun.

Sebzelerin üzerine biraz sıvı dökün ve eti tekrar tencereye alın. Ardından eti fırında pişirin, arada bir fırın kapağını açıp etin üzerini pişme suyuyla ıslatın. Ete ilave ettiğiniz sıvı, şarap, et suyu veya su olabilir. Fırınlama süresi sonunda eti tekrar dışarı alıp sıcak bir yerde bekletin.

Üzerine tülbent serilmiş ince bir süzgeçten pişme suyunu süzün. Bir kevgirle sebzelerin üzerine bastırarak pişme suyunun tamamını çıkarmaya çalışın. Sosu sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:13 AM

Yemek Yapma Dersleri
 
Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır


1.Yumurtanın içindeki hava, yumurtanın
tazeliğini belirler. Yumurtanın yapılışında kenarlarda hava birikimi için
bir boşluk vardır. Taze yumurtada bu boşluk hemen hemen hiç yoktur, ama
günler geçtikçe daha çok hava girer, aynı zamanda yumurtanın nemi kaybolmaya
başlar.

http://www.mutfakrehberi.com.tr/imag...kiyumurta1.jpg

2.Yandaki resim, taze yumurtayi gösteriyor. Yumurta sarısı yuvarlak ve tam oturuyor. Beyazı ise, kalın, jelatinli bir katmandır ve sarının etrafını kaplıyor. Beyazın ince bir dış katmanı da var. Bir hafta sonra, aşağıdaki resimde, yumurta sarısı yassılaşır, beyazın iki katmanı çok iyi gözükmez.
Omlet veya çılbır için tazelik bu nedenden dolayı önemlidir: Yuvarlak bir şekil elde etmek isteriz. Bayat yumurta, ince biçimde yayılır. Çılbır yaptığınızda bayat yumurta dağılır.

http://www.mutfakrehberi.com.tr/imag...kiyumurta2.jpg

3.Yumurtanın tazeliğini belirlemek için çok
basit bir yöntem vardır. Hava boşluğundan bahsetmiştik. Yumurtayi büyük bir bardak soğuk suya atın: eğer yatay şekilde yüzüyorsa, tazedir. Eğer yarı yatay sekilde yüzüyorsa, 1 haftalık yumurtadır. Yumurta eğer tam diaaa biçimde yüzüyorsa, bayattır. Yumurta kabuğunda çatlak varsa, bu test şlemez, çünkü daha fazla hava girer. Bizden size öneri:

Bütün yumurtaları 2 hafta içinde tüketin. Ekstradan bir hafta da ekleyebilirsiniz, ama 3 hafta maksimum süredir.

http://www.mutfakrehberi.com.tr/imag...kiyumurta3.jpg


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.