ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Akdeniz Yemekleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709439)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:40 AM

Akdeniz Yemekleri
 

ADANA USULÜ BULGUR PİLÂVI

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
2+1/2 bardak bulgur,
3 baş iri soğan,
iki domates,
3/4 bardak tereyağı,
1+1/2 bardak et suyu,
yeteri kadar tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Yapımı: Tereyağını tencereye koymalı ve az kızdırmalı. Sonra buna ince ince doğranmış soğanlarla taşları ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkarılmış bulgurları katmalı. Soğanlar hafif ölünceye kadar yani 25 dakika kadar orta ısıdaki bir ateşte kavrulmalı.
Soğanlar ölünce tencereye küçük küçük doğranmış domatesleri, karabiberi, yeteri kadar tuzu (genel olarak 1 kaşık silme) sıcak et suyunu katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli Bulgur, suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte 15 dakika kadar pişirilmeli.
Bulgur pilâvı pişince yarım saat kadar çok hafif bir ateşte (mümkünse kıvılcımlı közde) demlendirmeli, yarım saat sonunda şöyle bir karıştırdıktan sonra on dakika daha demlenmeye bırakmalı, sonra tabağa koyup servis yapmalı.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:40 AM

Akdeniz Yemekleri
 
Sac Kakacı

Malzemeler:

1 kg yağlı koyun eti
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Limon

Yapımı:

Teflon tava yağsız kızdırılır. Etin kuşbaşı doğranmış yağ kısımları tavaya atılır. Yağlar rengini değiştirince yağsız kuşbaşı kısmı attılır. Suyunu salıp, bırakana kadar kavrulur. Et ateşten alınca tuz serpilir, karıştırılır. Servis yapılacağı sırada üzerine karabiber serpilir. Yanına dilimlenmiş limon konur.

Not: Yörede bu tarif odun ateşinde, sacın üzerinde hazırlanır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:40 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Zırbaç

MALZEMELER
10 koyun ve keçi paçası
10 diş sarımsak
1 gr. zerde
2 1/2 çorba kaşığı sirke

YAPILIŞ TARİFİ
Paçaları iyice yıkayıp temizleyin ve ateşte üzerlerindeki kılları alazlayın. Bu
paçaları 8 bardak su, tuz ve karabiber ile kaynatıp pişirin. Paçalar pişince
kemiklerinden ayırın ve suyunu süzün
Ayıklanmış paçaları zerde ile tekrar tencereye koyun ve bir sefer kaynatın.
Bu arada sarımsakları iyice dövün ve sirke ile karıştırın. Zırbacı ateşten
indirin ve bu sirkeli sarımsakla karıştırın.
Sıcakken kaplara boşaltılıp soğumaya bırakın. Servisten önce bu kaseleri
ılık suda hafif ısıtın ve tabaklara başaşağı çevirerek koyun ve servis yapın.
NOT: Zırbaç ateşten indirildikten sonra sıcak da servis yapılabilir fakat
soğuk zırbaçın görünümü çok daha iştah açıcıdır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:40 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Künefe (Hatay)

MALZEMELER
200 gr Tel Kadayif
50 gr Tuzsuz Dil Peyniri
4 Çorba Kasigi Tereyagi

YAPILIŞ TARİFİ
Tereyagindan 1,5 çorba kasigi alip, ince ince ufalanmis kadayifleri ateste tereyagiyla yedirerek bir süre karistirin Künefeyi pisireceginiz tepsinin dibini yaglayarak kadayiflarin yarisini yerlestirin. Uzerine dilimlenmis dil peynirini koyun. En üst kisma yeniden kadayif döseyerek ilik firinda üzeri hafif kizarincaya kadar pisirin. Bir yüzü kizaran kadayifi tekrar yaglanmis tepsiye ters yerlestirerek bu yüzünü de kizartin. Iki yüzü kizaran kadayifi firindan alarak fazla agdalanmamis soguk surubu sicak künefenin üzerine dökün. Servis yapin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:40 AM

Akdeniz Yemekleri
 

HİBEŞ

MALZEMELER:

-1 su bardağı tahin

-2 limon suyu
-Yarım kahve fincanı zeytinyağ
-2 kahve kaşığı kimyon
-3 diş sarımsak
-1 kahve kaşığı tuz
-1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır.
2- Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)
3- Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir.Turşu zeytin v.s. ile süslenir.

Esenlikler...

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:40 AM

Akdeniz Yemekleri
 

TERATOR SALATASI (CEYHAN)

100 gram iç ceviz
40 gram sarmısak (2 orta baş)
150 gram limon suyu (2 kahve fincanı)
2 demet maydanoz
75 gram tahin (1 kahve fincanı.)
tuz

1) Bir havana, ayıklanmış 100 gram iç ceviz kabukları çıkarılmış 2 orta baş sarmısak ile 1 miktar tuz koyarak, cevizin yağını çıkarmamak ve fazla ufalamamak şartile ceviz ve sarımsakları düğmelidir. (Havan küçük ise, ceviz ve sarmısağı iki veya üç seferde düğmelidir.)
2) Cevizle sarımsağın döğülmeleri sona erince, bunları havandan alarak derince bir kâseye koymalı, sonra da kâsedeki bu sarımsakları cevizlere, 1 kahve fincanı tahin, 2 kahve fincanı limon suyu ile kıyılırcasına ince doğranmış 2 demet maydanoz ilâve ederek iyice karıştırmalı sonra da çukurca bir tabağa alarak servis yapmalıdır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:41 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Çiğ Köfte (Ceyhan Usul&#252

Kullanılacak malzeme (4 kişilik): 1/2 kg yağsız koyun eti, 1 kg köftelik ince bulgur, 2 adet iri domates (veya 1/2 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası), 3 demet taze soğan, 1 demet maydanoz, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1/2 çay kaşığı yenibahar, 3 çay kaşığı tuz.

Yapılışı: Bulgur iyice yıkanıp, bir kenarda süzülmeye bırakılır. 3 demet taze soğan ayıklanıp yıkanır ve yeşil kısımlarıyla birlikte ince ince kıyılır. Maydanoz yıkanır, ince ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, ince ince doğranır. Domates, soğan, maydanoz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz ve yenibahar iyice karıştırılıp bir kenara bırakılır. Bulgur süzüldükten sonra iyice dövülmüş (etin dövüle-mediği durumda iki defa çekilmiş kıyma kullanılır) etle karıştırılır, bu şekilde 10 dakika, domatesli karışım katıldıktan sonra ise 3-4 dakika daha birlikte ovularak yoğundur. Bulgur iyice yumuşayınca küçük parçalar alınıp elde sıkılarak köfte biçimi verilir ve tabaklara dikilir. Çoban salatasıyla servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:41 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Humus

1 Bardak haşlanmış nohut
Yaım çay bardağı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı tahin
Yarım tatlı kaşığı karabiber
yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı tuz

Sarımsaklar soyulur, dövülür. Haşalanmış nohut robottan geçirilerek püre haline getirilir. Bütün malzemeler karıştırılır. Bir gün buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur.

Afiyet Olsun

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:41 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Kabune

Gerekli Malzemeler :
1 kg pirinç
500 gr kemiksiz et
3 soğan
2 çorba kaşığı margarin
Kaynar et suyu
Tuz, karabiber

Hazırlanışı :
* Soğanı temizleyip halka halka doğrayın. Tuz ve biberle ovup yıkayın. Pirinci ılık suda 10-15 dakika bekletin ve yıkayıp süzün. Eti haşlayıp tel tel ayırın.

* Bir tencereye sırasıyla soğan, et ve pirinci yerleştirin. Tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynar et suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak 25 dakika pişirin. 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:41 AM

Akdeniz Yemekleri
 
Dilme

MALZEMELER:

8 adet küçük patlıcan
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
150 gr kıyma
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

ÜZERİ İÇİN:

1 çorba kaşığı salça
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

Patlıcanlar çubuklu soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Bu arada akşamdan ıslatılmış mercimek pişirilir. Karıştırma kabına ince kıyılmış soğan, kıyma, küp doğranmış domates, haşlanmış mercimek, karabiber ve tuz konur karıştırılır. Patlıcanlar tam ortadan yukarıya doğru kesilir ancak bir parmak kalınca koparılmayacak şekilde bırakılır. Hazırlanan malzeme kesik kısma doldurulur, tencereye dizilir. Üzerine salça, su ve yağ karışımı gezdirilir. Orta ateşte 30-35 dakika pişirilir. Sıcak olarak sofraya getirilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:41 AM

Akdeniz Yemekleri
 

ADANA ÇORBASI :

Malzeme :
2000 gr. et suyu (8 bardak)
200 gr. kıyma
100 gr. nohut (1/2 bardak)
1 orta domates
1 çorba kaşığı salça
1 kahve fincanı sirke
2 kahve kaşığı kekik
Tuz, biber

Yapılışı :
Bir tencereye et suyu konur, buna bir gece suda ıslatılmış ve vn muşuncaya kadar haşlanmış 10 gr nohut, küçük doğranmış ve 5 dakika kadar pişirilerek püre haline getirilmiş bir domates veya 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı tuz koyarak kavuntılır. Diğer taraftan 200gr kıymaya bir miktar tuz ve karabiber konu rak yoğurulur ve küçük köftecikler yapılır. Bu köfteler nohutlu et suyuna atılarak 20 dakika haşlanmaya bırakılır. Sonra, tencere ateşten alınarak çorbaya 1 kahve fincanı sirke, kekik ilâve edilir. Servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:41 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Çakıldaklı (Osmaniye)

Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:42 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Tırşık (Osmaniye)

1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:42 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Çökelekli Biber Dolması (Antalya)

10 adet dolmalık biber
15 yemek kaşığı tepeleme çökelek
1/2 demet maydanoz
4 adet domates
2 adet soğan
2 yemek kaşığı
sıvıyağ
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
tuz

Soğanlar yemeklik doğranır ve yağda pembeleşene kadar kavrulur. Domatesler küçük küçük doğranır ve soğana katılır. Domatesler pişene dek kavurma işlemine devam edilir. Domatesler pişince ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Bu karışıma kıyılmış maydanoz, çökelek, kimyon, tuz ve karabiber ilave edilir. Dolmalık biberlerin içleri temizlenir ve hazırlanan karışım ile doldurulur. Bir fırın tepsisine dizilir çok az su ilave edilerek fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 12:42 AM

Akdeniz Yemekleri
 

Antalya Piyazı

2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı tahin
3-4 yemek kaşığı sirke
2 adet soğan
2 adet yeşil biber
1 adet limonun suyu
tuz, pul biber

Akşamdan ıslatılan fasulyeler haşlanır. Soğan, yeşil biber ince ince kıyılır. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri maydanoz yaprakları ile süslenerek servis edilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.