![]() |
Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Pırasa 1 kg. pırasa 1 orta boy soğan 1 orta boy havuç 2 kahve fincanı zeytinyağı yarım limonun suyu 1 çorba kaşığı pirinç 1,5 su bardağı su tuz Pırasaların püskülünü ve yeşil kısımlarını kesin atın, geri kalanları 4 er santim uzunluğunda verev kesin, yıkayın. Soğanı piyaz soğanı gibi doğrayın, havuçalrı dilimleyin. Bir tencerede yağı eritip soğan ve havuçları katarak, birkaç dakika çevirin. Pırasayıda katıp zaman zaman pırasaları dağıtmadan 7-8 dakika kavurun, sonra suyunu, tuzunu limon suyunu katarak 30 dakika pişirin. Islatılmış pirinci susuz olarak katın, 20 dakika daha pişirip ateşten alın. |
Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı çağla Malzemeler İkişer sap çok ince taze soğan, taze sarımsak 200 gr çağla 2 yemek kaşı zeytinyağı 1/2 yemek kaşığı şeker bir fiske tuz Taze soğan ve sarımsakları güzelce yıkayıp incecik doğrayın. Çağlaları yıkayın, enlemesine ortadan bölüp çekirdeklerini (daha da büyükse badem olacak kısımlarını yani) çıkartın. Ufak bir tencereye zeytinyağıyla birlikte soğan ve sarımsakları ekleyin. Azıcık kavurup çağlaları da ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp arada bir silkeleyerek çağlaları kavurun. 5 dk kadar sonra üzerini azıcık örtecek kadar ılık su ilave edip şeker ve tuzu da ekleyip, karıştırın ve tencerenin kapağını yine kapatıp 10 dk kadar ya da çağlalar yumuşayıncaya kadar pişirin. |
Zeytinyağlılar
Zetinyağlı Bamya
Malzemeler: Yarım kg taze bamya 1 adet iri kuru soğan 3 diş sarımsak 1 tutam limon tuzu 1,5 çay bardağı zeytinyağı 3 adet orta boy domates 1 tatlı kaşığı tuz Yapımı: Bamyaların başları külah gibi keserek temizlenir, limonlu suya atılır. 10 dakika sonra suyunu süzmek için süzgece çıkarılır. Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı konur, ısınınca yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak katılır. Soğan şeffarlaşınca bamya katılır. (Su eklenmez.) Orta ateşte 15 dakika piştikten sonra küp şeklinde doğranmış domates. limon tuzu, tuz ve şeker eklenir. 10 dakika daha pişirilir. Ateşten almadan hemen önce kalan yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. Ilık ya da soğuk olarak servise sunulur. |
Zeytinyağlılar
BALLI PATLICAN MALZEMESİ 2 adet patlıcan 1 çay bardağı zeytinyağ 2 yemek kaşığı domates püresi 2 adet sarmısak 1 yemek kaşığı bal 1 tatlı kaşığı soya sosu 1 çay kaşığının ucuyla kekik 1 bardak su Tuz Karabiber TARİF Patlıcanları çizgili olarak soyun. Zar şeklinde doğrayın. Soğuk ve tuzlu suda bekletin. Ufak bir sos tenceresine; 2 yemek kaşığı sıvıyağ, domates püresi, ezilmiş sarmısak, bal, soya sosu, kekik, tuz, karabiber ve 1 bardak suyu koyun. 15 dakika pişirin. Sudaki patlıcanları çıkartın. Kağıt havluyla fazla suyunu alın. Kızgın yağda kızartın. Sıcak sıcak ballı sosun içine atın. 5 dakika sosla birlikte pişirin. Servis tabağına alın. |
Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Sebzeli Enginar MALZEMESİ 8 adet enginar 2 adet patates 2 adet havuç 1 yemek kaşığı un 1 bardak zeytinyağı 10 adet arpacık soğan 8 adet şeker 2 adet limonun suyu 4 bardak su Dereotu Tuz TARİF Patatesleri ve havuçları istediğiniz biçimde şekillendirin. Arpacık soğanları soyun. Limonları sıkıp, yarısından limonlu su yapın. Temizlediğiniz enginarları bu suda bekletin. Bir tencerede un ile zeytinyağını 2 dakika karıştırın. İçine patatesleri, havucu, arpacık soğanları, şekeri, kalan limon suyunu ve tuzu atın. 4 bardak su ilave edin. Kaynayınca, enginarları limonlu sudan çıkarın. Sapları yukarı gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Tencerenin ağzını tabakla kapatın. Kısık ateşte 60 dakika pişirin. Enginarların soğumasını bekleyin. Servis tabağına sapları alta gelecek şekilde yerleştirin. Kenarlarına ve üstüne sebzelerinden koyun. Dereotuyla süsleyerek, servis yapın |
Zeytinyağlılar
ZEYTINYAĞLI BAKLA MALZEMELER 3/4 su bardağı zeytinyağ 1 yemek kaşığı toz şeker 1 kg taze sakız bakla 1.5 su bardağı su 4 adet taze soğan 1 demet dereotu 1/2 adet limon tuz HAZIRLANIŞI Taze baklaları iki ucundan kesip, kılçıklarından sıyrın. Ortalarından bölüp, su koyduğunuz bir tencerenin içerisine atın. Baklaları sudan çıkarıp, süzün. Üzerine taze soğanları doğrayın, bunları yarım limonun suyu, bir yemek kaşığı toz şeker ve tuzla karıştırıp, harmanlayın, ovun. Bir tencereye yağ koyup, kızdırın, üzerine baklaları döküp, karıştırın. Tencerenin kapağını örtün. Arada bir karıştırarak baklaları öldürün. Yarı pişmiş, sarı bir renk almış baklaların üzerlerine dereotunu kıyın. Hepsinin üzerine birbuçuk su bardağı su koyup, tekrar karıştırın. Kapağını kapatıp orta ateşte iyice pişirin. |
Zeytinyağlılar
Portakallı Pırasa Malzemeler: 1 kg pırasa 1 adet portakalın suyu 1 adet portakal kabuğu rendesi 1 adet limonun suyu 2 adet havuç 1 çorba kaşığı kuş üzümü 2 çorba kaşığı pirinç 1 tatlı kaşığı toz şeker 1,5 çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay bardağı su Yapımı: Pırasalar yıkanır, 2 parmak eninde doğranır, tencereye aktarılır. Üzerine doğranmış havuç, portakal suyu, portakal rendesi, limon suyu, kuş üzümü, 1 çay bardağı zeytinyağı ve pirinç konur. Tencere orta ateşli ocağa yerleştirilir. Pırasalar yumuşamaya başlayınca şeker, tuz ve sıcak su eklenir. Pişince tencerenin içinde 15 dakika dinlendirilir, servis tabağına konur. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. |
Zeytinyağlılar
3 kucuk boy kereviz, veya 1 buyuk boy kereviz 1 1/2 kap su 1/2 limon suyu 50 ml zeytinyag Yarim portakalin suyu 1 tk seker 1 tk tuz Ic malzeme: 1 kap havuc, bezelye ve patates karisimi, konserve veya dondurulmus Susleme: 1 yk dere otu, kucuk dogranmis Once buyukce bir kabin icine su ve limon suyunu koyun. Kerevizleri soyun, 2.5, 3 cm kalinliginda enlemesine kesin. Bir yuzunden, orta kismi bicagin ucu ile cikarip alin, tabak gibi hafif cukur yapin. Muslugun altinda yikayip limonlu suyun icine koyun. Limon, kerevizlerin kararmasini onleyip kokusunu alicaktir. Hazirladiginiz kerevizleri yayvan bir tencereye cukur kisimlari uste gelicek sekilde dizin. Limonlu suyun tamamini, zeytinyagini, portakal suyunu, tuz ve sekeri ilave edin. Su isindiktan sonra, kapagini kapatip 15 dakika orta isida pisirin. Simdi karisik sebzelerinizi de tencereye ilave edip bir 10 dakika daha pisirin. Genis bir servis tabagina kerevizleri dizin. Uzerlerine kasik ile esit sekilde sebzeleri yerlestirin. Tere otunu uzerine serpin. Soguduktan sonra servis yapin. |
Zeytinyağlılar
Bulgurlu Biber Dolması Malzemeler: 1 kg dolma biberi 1,5 su bardağı pilavlık bulgur 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı salça 1 adet iri kuru soğan 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz 1 çorba kaşığı kuş üzümü 1 talı kaşığı çam fıstığı 3 su bardağı su Yapımı: Zeytinyağın yarısı tencereye konur ısınınca çam fıstığı atılır. Pembeleşince kuş üzümü eklenir, şişene keder kavrulur. Üzerine ince kıyılmış soğan katılır. Soğan şeffaflaşınca tuz, karabiber, kuru nane ve salça eklenir, birkaç kez çevrilir. Yıkanmış bulgur katılır, 4-5 dakika birlikte kavurduktan sonra 1,5 su bardağı sıcak su konur, 1 dakika sonra ateşten alınır, soğumaya bırakılır. Oyulmuş biberlerin üçte ikisine fazla sıkıştırmadan iç doldurulur. Üzerlerine biberlerin sapı alınöış kısımları konur. Dolmalar tencereye yerleştirilir. Üzerlerine kalan yarım su bardağı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı sıcak su gezdirilir. Tencerenin kapağı kapalı olarak önce orta ateşte 15 dakika sonra kısık ateşte 15 dakika olmak üzere yarım saat pişirilir. Tencerede yarım saat kadar soğuduktan sonra servise sunulur. |
Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Ispanak Kökü
Malzemeler: 1 kg ıspanak kökü (sapı) 2 adet orta boy havuç 1 adet iri kuru soğan 1,5 çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay bardağı su Yapımı: 1 çay bardağı zeytinyağı tencereye konur. Isınınca ince kıyılmış soğan eklenir, şeffalaşana kadar kavrulur. hemen ardından kuşbaşı büyüklüğünde doğranmış havuç atılır. Havuç yarım pişince ıspanak kökleri ilave edilir. 5 dakika kavurduktan sonra şeker, tuz ve su katılır. Kapaklı olarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir, ateşten alınır, 10 dakika sonra kalan yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. Ilık ya da soğuk olarak sofraya getirilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.