ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Böbrek Hastaları İçin Yemek Önerileri - İştah Açıcılar - Baba Gannuş (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709233)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 01:24 AM

Böbrek Hastaları İçin Yemek Önerileri - İştah Açıcılar - Baba Gannuş
 
Baba Gannuş
(8 Porsiyon)
Malzemeler
1 büyük veya 2 ortay boy patlıcan
4 yemek kaşığı tahin sosu
2 diş sarımsak
1/4 bardak limon suyu
Yapılışı
Patlıcanı ızgaraya koymadan önce bazı yerlerinden çatalla delerseniz, patlamasını önlersiniz. İyice közlenip, yumuşayana kadar ızgarada tutun. Ne kadar közlerseniz o kadar lezzetli olur.
Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Patlıcanın etli kısımlarını kaşıkla kazıyarak çıkarın. Kabuğa ne kadar yakın giderseniz, kömür lezzetini o kadar alırsınız. Patlıcanın içinden yaklaşık 2 bardak ölçerek bir kaseye boşaltın ve çatal ya da çırpma teliyle patates püresi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. İstediğiniz lezzete gelene kadar her seferinde bir yemek kaşığı tahin sosu ekleyin, sarmısak dişlerinin her birine bir kürdan takın ve karışımın içine yerleştirin. Birkaç saat buzdolabında tutun, sarımsak tadının yayılması için arada karıştırın.
Servis için sarımsak ve kürdanları ayırıp, karışımı geniş bir kaseye yayın. Maydanozla süsleyin. Dilimlenmiş salatalık, soğan parçaları, taze soğan, biber dilimleri gibi düşük potasyumlu çiğ sebzeleri banarak yiyebilirsiniz. Ayrıca küçük pita parçalarını da kaşık gibi kullanabilirsiniz.
İpucu
Sert, lekesiz, hafif patlıcanları seçin, bunların çekirdekleri gelişmemiştir ve en lezzetlileridir.
Püf noktası: Patlıcanları bütün olarak közlemek için fırın ızgarasından birkaç cm (8 - 10) uzakta tutun. Her tarafı közlenene ve içi yumuşayana kadar ara sıra çevirin. (Bıçakla kontrol edebilirsiniz) Izgara yaparken saplarını bırakırsanız patlıcanı hareket ettirmeniz kolay olur.
Püf noktası: Patlıcanları açık havada, kömür ızgarasında da hazırlayabilirsiniz. Bazıları gazlı mutfak ocağının üzerinde yaparlar ama bu çok zahmetlidir.

Püf noktası: Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, önceden patlıcanları bir kaç yerinden deldiğinizden emin olun (Patatesi pişirmeden önce yaptığımız gibi).
Bir Porsiyonun Besin Değerleri
Protein 1 gram
Potasyum 94 mg.
Sodyum 2 mg.
Karbonhidrat 3 gram
Kalori 24
Fosfor 29 mg.
Kalsiyum 16 mg.
Yağ 1 gram

Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi’nin katkılarıyla


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.