![]() |
Cennet Köşkü
Halife Harun Reşid’e döneminin ermişlerinden Behlül Dana bir gün düzgünce kesilmiş tahta parçalarından eve benzer bir şey yapıyormuş. Bunu Harun Reşid’in hanımı Zübeyde görüp ne yaptığını sormuş Behlül:
- Cennet köşkü yapıyorum efendim, diye cevap vermiş. Dindar bir kadın olan Zübeyde, köşke müşteri çıkmış: - Bu köşkü bana satar mısın? - İsterseniz satarım. - Kaç paraya satarsın? - Sana bir akçeye veririm. Halifenin hanımı hemen bir akçeyi verip köşkü satın almış. Harun Reşit ve hanımı o gece rüyalarında kendilerini cennette görmüşler. Zübeyde lüks bir köşkte oturuyormuş. Harun Reşit sormuş: - Hanım, sen bu köşke ne zaman sahip oldun? - Dün bir akçeye Behlül'den satın almıştım. Sabah olmuş, hükümdar hemen Behlül'ü çağırtmış. - Dün hanıma sattığın köşkten bir tane de bana yapsana, demiş. - Olur, yaparım, demiş Behlül. - Kaça yapacaksın? - Bin akçeye yaparım. - Ama hanıma bir akçeye vermişsin. - Evet bir akçeye verdim. Ama o, köşkün değerini bilmeden aldı. Sen ise dün gece onun nasıl görkemli bir köşk olduğunu gördün. Ben buna göre fiyat istiyorum. |