ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   T.C. Damak Tadi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709189)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 01:31 AM

T.C. Damak Tadi
 
Yöresel Yemeklerimiz

MARMARA BÖLGESİ YEMEKLERİ

DÜĞÜN ÇORBASI
Yapılacak miktara göre, yoğurt, su, un çırpılır. Ocaktaki et suyu alındığı zaman salınır, karıştırılır. Sonra içine pişmiş kuşbaşı et atılır. Piştikten sonra indirilir. Üstüne domates salçası ile tereyağı kızdırılıp dökülür.

ETLİ ERİK YEMEĞİ

Malzeme:
500 gr. Erik, 200 gr. Parça et, 1 baş soğan, 2 çorba kaşığı katı yağ.
Yapılışı:
Erikler tatlı ve bardak eriği cinsindendir. İncecik doğranmış soğan yağda kavrulur. Üzerine parça etler ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra çekirdekleri çıkarılmış erikler içine atılır. Biraz da böyle pişirilerek indirilir. Soğan konmadan da yapılabilir.
DAĞAR KEBABI

Malzeme:
1 kg. Orta yağlı koyun eti, 6-7 baş soğan, 1 baş sarımsak, 250 gr. Patates, 2 kaşık salça, 150 gr. Yağ, Bir miktar tuz, karabiber, baharat.
Yapılışı:
Etler yıkanıp bir kap içerisine konur. Diğer tarafta arpacık soğanlar soyulur sarımsaklar diş diş ayrılır , patatesler de soyularak üç dört parçaya bölünür. Üzerine salça , tuz ve baharat konur , harman edilir hazırlanmış dağar (ömlek) içine konup üzerine basacak kadar su konur.
Ağzı kalın bir kağıtla kapatılarak bağlanıp fırına verilir. Uzun zaman fırında kaldıktan sonra alınır ve servis tabağına boşaltılıp servis edilir.
CİĞER PİLAVI
Malzeme:
2 su bardağı Pirinç, 250 gr. Ciğer, tuz, 3 çorba kaşığı tereyağı, su.
Yapılışı:
Ciğer haşlanıp gayet ince doğranır, kavrulur. Su ilave edilerek ölçü ile yıkanmış pirinç ve tuz konarak pişirilir. Üzerine tereyağı haşlanır. Sıcak yenir. Bir ölçü pirince iki ölçü su konur.
PİDELİ KEBAP
Hususi olarak yapılan pideler tereyağda kızartılır. Döner kebap veya kuşbaşı kavrulmuş etler üzerine konur, tereyağla yağlanır. İstenirse yoğurtlanıp yenir. Ramazan yemeklerinin başında gelir.
KADI BOĞAN

Malzeme:
500 gr. Tereyağı, Un, Şeker Şerbeti (Revağa),
Yapılışı:
Yarım kilo tuzsuz tereyağı unla karılır (yağ eritilmemiştir).Unun karar konup konmadığını anlamak için bir parça koparılıp maşa üzerinde ateşe konulur. Yayılırsa unu az demektir. Karar olunca kurabiye gibi fırına sürülüp pişirilir, sonra reveğe atılır.

LOKMA TATLISI

Malzeme:
500 gr. Un, tuz, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 kg. Şeker şerbeti
Yapılışı:
Cıvık şekilde mayalı hamur yapılarak bu hamurun mayası geldikten sonra kaşıkla küçük kızgın yağda pişirilir. Pişen bu lokmalar revak içine atılacak (koyu surup içine)Lokmalar tatlıyı alıncaya kadar bırakılır , sonra tabaklara alınıp yenir. Ekseriya düğün ve kandillerde yapılır.

EGE BÖLGESİ YEMEKLERİ

MİYANE ÇORBASI

Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su.
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.

TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir, ılık olarak yenir.

KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg. Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur.
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.

ET KÖFTESİ

Malzeme:
750 gr. Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr. Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
.Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.

SURA

Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.
KULAK AŞI

Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.
BAL KAYMAK
Birkaç gömeçli bal , bir kat kaymak 5-6 kat döşenir. Hafif ateşte pişirilir. Sonra baklava gibi kesilir , yenir.

KALBURABASTI (KALBUR TATLISI)
Malzeme:
1 kg. Un, 300 gr. Yağ, 2 bardak küllü su, 1.5 kg. Şeker, bir miktar soda.
Yapılışı:
Önce un hamur tahtası elenerek ortası açılır. Diğer tarafta yağ kızdırılarak ortası açılmış unun içine dökülür. Kaşıkla iyice halledilir. Küllü su ve soda ilavesiyle yoğrulduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır, kalbur üzerinde şekil verilerek hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Orta hararette fırında piştikten sonra soğumaya bırakılır. Kızgın şerbet üzerine gezdirildikten sonra ağzı kapatılır. Hamur iyice tatlıyı içine alınca servis yapılır.

GÜNEYDOĞUANADOLU BÖLGESİ YEMEKLERİ

SÜVEYDİZ

Malzeme:
½ kg. Kemikli et, 2 avuç nohut, 3 tane karabiber, tuz, 1 kg. Taze soğan, 250 gr. Taze sarmısak, 1,5 kg. Tatlı yoğurt, 2 yumurta
Yapılışı :
½ kg. Kemikli et (budundan olursa daha iyi olur), 2 avuç nohut (nohudun bol oluşu makbul) iyice yıkanır , tencereye konur. üzerine su ilave edilir. Birkaç tane halinde karabiber ve tuz atılır , ateşin üzerine konur. Et pişe dururken bir kilo taze soğan iyice soyulur. Yine taze sarmısak (250 gr.)aynı şekilde hazırlanır. Et pişmeye yaklaşınca soğanla sarmısak ilave edilir. Bunlar pişinceye kadar kaynatılır. Sarmısakla soğan piştikten sonra tencere ateşten alınır.
1-1,5 kg. Yağlı ve tatlı yoğurt bir kaba konarak ateş üzerinde karıştırılarak kaynatılır.Yoğurt mütecaniz değilse veya inek yoğurdu ise piştiği zaman büsbütün değişikliğe uğramaması için ateşe konmazdan önce yoğurdun miktarına göre 1-2 yumurta ilave edilir , iyice yoğurtla karıştırıldıktan sonra ateşe konur. Bu muameleden sonra yoğurt tenceredeki yemeğin üstüne ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak indirilir.
Pirinç pilavı ile beraber servis yapılır.Ancak bu yemeğin yeniş tarzı da biraz farklıdır. Diğer sebze yemeklerinde olduğu gibi evvela başlı başına şuveydiz sonra pilav yenmez. Pilav ayrı kaba şüveydiz ayrı kaba alınır. Pilav tabağının öne isabet eden kısmında pilava karıştırıldıktan sonra kaşıkla ağza götürülür.
Gaziantep'te sebze yemekleri katılık ve cıvıklık bakımından iki çeşittir. Birisi tava yani az sulu , diğeri çorba cıvıklığındadır. Bunlar ekseriyetle yukarıda tarif edildiği şekilde yenir. Yani pilavla servis yapılır. Tavalar sadece ekmekle de yenir. Fakat umumiyetle bunların da yanında pilav (bulgur veya pirinç daha ziyade salçasız düz pilav) tercih edilir.

ÇİĞ KÖFTE
Malzeme:
250 gr. bulgur, 500 gr. eEt, 2 adet soğan, 250 gr.domates, maydanoz, yeşil biber, limon.
Yapılışı:
Yağsız koyun veya taze dana eti tuzlandıktan sonra iyice dövülür. Ayrıca bir kaba orta incelikte bulgur konur , dövülmüş etle karıştırılır. Gene ayrı bir kap içerisine soğan , domates ,maydanoz , biber küçük küçük doğranır. Bulgurla etin içerisine karıştırılır ; biraz da tuz ve biber salçası ilave edilir sonra hepsi beraber yoğrulur; avuç içerisinde sıkılarak tabağa dizilir. Önce hazırlanan salatası ile beraber yenir.
Salatası:
Bol miktarda taze ve kuru soğan doğrandıktan sonra tuzla oğularak acısı çıkartılır.Soğan üzerine tuz , biber salçası , sumak ekşisi ilave edilir.Sumak ekşisi bulunmadığı takdirde limon kullanılır.
MELEFAN
Yemeklerin başında Nevraşik denen unun hamurunun içine bulgur ve soğan konarak köfte yapılır.
Bir de Kitelet denen bulgurun içine et ve soğan konarak köfte yapılır.
ORMAN KEBABI
Malzeme :
1 kg. Koyun eti, 250 gr. Yoğurt, Tuz , Sarmısak,
Yapılışı
Kuşbaşı etler büyükçe bir tencerede pişirilir.Et suyunu salmaya başlayınca ateş kısılır.Zaman zaman karıştırılarak etlerin dibi cızırdayıncaya kadar kavrulur , sonra tuz atılır , 15- 20 dakika daha kavrulur.Daha sonra sarmısaklı yoğurt dökülerek yenir.
SALATA (Siirt)
Malzeme:
2 Adet Domates, 1 Baş soğan, 5 Adet taze yeşil biber, tuz.
Yapılışı:
Birkaç domatesle birkaç baş soğan ve bir miktar taze biber doğranır.Tuz ilave edilir.Başka birşey konmaz , karıştırılır.
NURİYE TATLISI

Malzeme:
15 yumurta (15 ak , 1 sarı ile beraber), 2 kg. Un, 1 tatlı kaşığı tuz, 500gr. Sade yağ, 1 bardak soğuk su, 2.5 kg. Şeker
Yapılışı:
2 kg. Un hamur tahtasına elenir. Ortası açılır , içine 15 yumurta akı ve 1 yumurta sarısı , 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 bardak soğuk su ile karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur 16 parçaya ayrılıp nemli bez altında yarım saat dinlendirilir. Her parça ayrı ayrı nişasta serpilmiş tahtalar üzerinde yufka halinde açılır. Sonra yağlanarak yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Dörder yufka ara ile bir sıra ağrıtılmış ve makineden geçirilmiş badem serpilir.16 yufka tamamlandıktan sonra orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir. Fırından çıkarılan tatlı tepsinin içinde küçülür. Böylece orta hararetli ateş üzerine konur. Daha önceden hazırlanmış şurup sıcak sıcak tatlının üzerine yavaş yavaş dökülür. Şurup dökülünce tatlı genişlemeye ve kabarmaya başlar. Ateşten alınır ; üzerine diğer bir tarafta hazırlanmış kalın kıvamlı şurup dökülür. Soğuyunca onar santimetrelik dilimlere kesilir , servis tabağına yerleştirilir.
Not:Yufkalar her tarafı ıslanacak şekilde fırça ile yağlanmalıdır.Badem serileceği zaman yağlanmamalıdır.
NEVZİNE

Malzeme:
1 kg. Un, 250 gr. Tereyağı veya margarin, 750 gr. Şeker, tuz.
Yapılışı:
Un , yağ , su ve kararınca tuz katılarak yoğrulur. Düzgün bir tepsiye elle iki parmak kalınlığında bastırarak döşenir ve kızgın bir fırında güzelce kızartılır. Kızarmış hamur fırından alınarak üzerine şeker şerbeti dökülür ve bakla dilimleri gibi kesilerek servis yapılır. Çok leziz bir yiyecektir , baklava gibi ağızda dağılır

KARADENİZ BÖLGESİ YEMEKLERİ

MERCİMEKLİ HAMUR AŞI

Malzeme:
1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı kesme hamur, 1 limon, 2 kaşık margarin.
Yapılışı:
Mercimekle hamur pişirilir , üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve limon sıkılır.

TOYGAR ÇORBASI

Malzeme:
1 su bardağı bütün yarma, 8 bardak et suyu, 500 gr. Yoğurt, 2 çorba kaşığı katı yağ, 1 yemek kaşığı nane.
Yapılışı:
Et suyunda pişirilen bütün yarmanın içerisine yaoğurt katılır.Kaynayıncaya kadar karıştırılır.Bilahare içerisine nane de ilave edilir.Üzerine kızdırılmış yağ dökülür.
KABAK MİLLESİ
Malzeme:
2 kg. kestane veya balkabağı, 250 gr. Şeker, ½ kg. Şeker, ½ kg. Zeytinyağı, 1.5 kg. Un, bir tutam kadar tuz.
Yapılışı:
Kabağın kabukları soyularak rendelenir. Bir parça tereyağı ile tencerede kavrulur , indirildikten sonra içerisine dövülmüş ceviz ve toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Makarna hamurundan biraz daha yumuşak yoğrulmuş hamur hazırlanmış olur. Ufak bir portakal büyüklüğünde bezlere ayrılır , hamur tahtasında açılır. Tahminen 30 - 35 cm. çapında su böreği hamuru kalınlığında açılır. Hazırlanan iç , açılan hamurun yarısına serpilir , diğer yarısı puf böreği gibi üzerine kapatılır. Sonra diğer tarafı kızartılır. Üste gelen kızarmış taraf bir tavuk kanadı ile yağlanır, alt tarafı da kızarınca tepsiye alınır ve o kısım da yağlanır, bütün hamur bu şekilde yapıldıktan sonra kesilerek servis yapılır.
MANAT

Kestane veya karakabak kabuğu soyulduktan sonra avuç içi büyüklüğüne dilimlere ayrılır. Sonra iç kısımları kabın ateşe değen alt yüzüne gelmek üzere yanyana ve üst üste dizilir. Kıyılarına patates veya kelle mısır konarak pekaz su ile ocağa sürülür. Üstü örtülür , iyi pişinceye kadar ocakta kalır.Suyun konmasına sebep çıkan buğunun pişirmeyi temin etmesidir.
KAYTAN KEBABI
Malzeme:
½ kg. Yağsız koyun but veya böbrek yatağı, 1 baş soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil, 1 çorba kaşığı tereyağ.
Yapılışı:
Önce tarçın , yenibahar ve dövülmüş karanfili , bir çorba kaşığı tereyağıyla iyice karıştırıp bir kenarda bekletin. But veya böbrek yatağından aldığınız etten , on santim uzunluğunda , baş parmak kalınlığında , uzun parçalar kesiniz. Bir baş soğanın suyunu tuzla karıştırıp etleri bu karışımla ovup , 4-5 saat bekletiniz. Etleri , dinlendikten sonra , şişlere uzunlamasına geçirin. Az harlı kömür ateşi veya elektrik ızgarasına şişleri diziniz. Önceden hazırladığınız yağlı baharat karışımını bir fırça veya tüyle etlerin üzerine sürünüz. Üç dakika sonra şişleri çevirip öteki yüzünü kızartınız. Öteki yüzünü iki dakika pişirmeniz kafi gelecektir. Etler yumuşayıp kızarınca , kurutmadan servis tabaklarına alınız. Soğan piyazı ve maydanoz yanında , sıcak sıcak ikram ediniz.

KURU MANTI

Çorum'un meşhur yemeklerinden biridir. Hamurdan yapılır , hamurun içine iki yumurta kırılarak yoğrulur.İ çine biraz yağ katılır , bazen süt ile de hamur yoğrulur. Kalın yufkalar halinde açılır. Bardak ağzı ile daire halinde kesilir. İçine maydanozlu kıyma konarak sekiz kulaklı şekilde bükülür, yağlanmış bir tepsiye dizilir, iki tarafı kızartılır. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür.
CIZLAMA

Malzeme:
½ kg. Un, 3 Adet yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, ceviz, 1 kg. Süt, 25 gr. Şeker.
Yapılışı:
Hamur lokma hamurundan sulu mayalanır. Mayası gelince yufka kadar ince olarak kızdırılmış ve yağlanmış saca kepçe ile dökülür. Altı ve üstü güzelce pişirilir. En az 20 yufka hazırlanır. Pişenler tepsiye konur. Her katının arasına dövülmüş ceviz serpilir ve böylece üst üste yığılan yufkalar küçük karelere kesilir. Üzerine kaynatılmış şekerli süt dökülür. Soğutularak yenir.
İÇANADOLU BÖLGESİ YEMEKLERİ

HERLE

Malzeme:
2 su bardağı un, 2 su bardağı et suyu, 2 çorba kaşığı tereyağı, Kırmızı biber.
Yapılışı:
Un yağsız olarak bir kapta kavrulur. Sonra et suyu yavaş yavaş katılarak una yedirilir. İyice pişince ocaktan indirilir. Ayrı bir tavada kırmızı biberle yağ kızdırılıp üzerine dökülür.

TOGA ÇORBASI

Malzeme:
1 su bardağı un, 2 yumurta, 1 su bardağı süzme yoğurt, ½ bardak nohut, 1 çay bardağı göce, 5 bardak su, 2 çorba kaşığı tereyağı, Tuz, nane.
Yapılışı:
Un , yumurta ve süzme yoğurt karıştırılır.Biraz su ilavesiyle ateşe konur ve tekrar karıştırılır.İçine pişmiş nohut , göce yani kaynamış buğday konularak iyice pişirilir.Tuz ve kuru nane ilavesiyle ateşten indirilir.Üzerine tereyağı dökülür.

ÖLLÜĞÜN KÖRÜ
Malzeme:
500 gr. Un, su, 300 gr. Kıyma, tuz, 3 çorba kaşığı sade yağ.
Yapılışı:
Un , su ve tuzla yoğrulur. Yoğrulan hamur oklava ile açılır ve uzun uzun kesilir. Daha sonra kaynar suda pişirilerek süzgeç ile süzülür. Bir tavada kıyma az yağla kavrularak tepsinin dibine yayılır , üzerine pişmiş hamur serpilir. Onun üzerine de kızdırılmış yağ serpilir. İstenirse kıymanın yerine ceviz veyahut peynir de konabilir.

ALTÜST BÖREĞİ
Malzeme:
3 su bardağı un, tuz, 2 yumurta, 500 gr. Kıyma , sade yağ
Yapılışı:
Hamur gözleme hamuru gibi yoğurulur. Yoğururken içine iki yumurta kırılır. Yoğurmadan sonra çeyrek saat durur , hamur özünü alsın diye. Ondan sonra cevizden büyük elma gibi pazılanır. Ondan sonra onu incecik yazarlar. Oniki pazı yazılır. Tepsiyi yağlar. Üstüne dört pazı da serilir. Dördünün de birer yüzü yağlanır. Ondan sonra tepsiye kavrulmuş kıyma döşenir , onun üzerine tekrar dört beş pazı yazılır. Oldu sekiz pazı. Üstüne tekrar kıyma koyarak dört pazı daha koyulur. Sonra tepsinin kıyısından kalan kesintileri içine döşemeli , yüzüne bir yumurta çalıp fırına yollamalı.
LOKUL
Malzeme:
1 kg. Un, tuz, su, 100 gr. Ceviz içi, 200 gr. Kıyma veya toz şeker, 1 Çorba kaşığı sıvı yağ.
Yapılışı:
Hamur yağurulur.2-3 mm. Kalınlıkta açıldıktan sonra üstüne kıyma , ceviz içi veya toz şeker serpilir. Hamurun bir kenarından tutularak yuvarlanırken bir kat hamur , bir kat kıyma veya ceviz içinden müteşekkil 3-5 cm. Uzunluğunda kesilerek kenarı yüksekçe bir tepsiye döşenir. Ocak veya fırında pişirilir. Altı tepsiye yapışmasın diye tepsinin içi yağlanır.
HÖŞMERİM
Malzeme:
500 gr. Un, 1 kg. Kaymak, 1 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 kg. Şeker şerbeti, 1 su bardağı süt.
Yapılışı:
Önceden bir kabın içinde biraz tuzla beraber kaymak iyice ezilir ve üzerine un katılarak cıvık şekilde yoğurulur. Tavada tereyağı eritilerek karılan hamur üzerine konur. Tahta kaşıkla çöke çöke karıştırılır ve kaynaya kaynaya suyunu çekinceye kadar kızartılır daha sonra ateş hafifletilir. Hamur iyice gevremiş olur. Kızaran hamur genişçe bir sahana alınarak üzerine bir kapak kapatılır. Yeneceği zaman sahanda sıcak kalan hamurun üzerine yeterince şerbet dökülür ve yenir. İsteyen bal da dökebilir.
PATATES SALATASI
Malzeme:
500 gr. Patates, 1 baş soğan, ½ demet kıyılmış maydanoz, 1 limon, 1 fincan zeytinyağı, tuz.
Yapılışı:
Patates haşlanarak kabuğu soyulur , daire şeklinde parçalanır , halka halka doğranmış soğan , varsa yeşil soğan , maydanoz , biraz limon ve zeytinyağı yetecek kadar tuz dökülerek yenir. Yağda kızartılarak da köfte yapılabilir.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ YEMEKLERİ KESME ÇORBA

Malzeme:
500 gr. Un, 1 litre Et suyu, 250 gr. Mercimek, 2 kaşık salça, tuz, 2 kaşık margarin veya tereyağı.
Yapılışı:
Hamur iyice yoğrulur , ince ince kesilir. Önceden hazırlanmış olan kaynamış su içerisine dökülür.(Bu su et suyu da olabilir). Haşlanmış mercimek yağda kızartılmış olan soğan çorbanın içine konur. Biraz salça da atılır.

ÇILBIR

Malzeme:
500 gr. Mercimek, 1 su bardağı bulgur, 2 baş soğan (kıyılmış), 150 gr. Kıyma, ½ demet maydanoz, 2 çorba kaşığı salça, tuz.
Yapılışı:
Mercimek sade suda biraz pişirilir. Sonra bulgur ve tuz ilavesiyle de pişirildikten sonra, yağ, kıyma, salça bir tavada kızartılır. yerli tabiriyle sahraç yapılır ve üzerine dökülür. Üstüne reyhan, maydanoz ekilerek yenir.

KEŞKEŞ

Bilhassa düğün yemeğidir. Kabuğu değirmende çıkarılmış olan bulgur kazana konur. Su ile birlikte iyice pişince ayrıca söğüş halinde pişmiş olan etler küçük parçalara bölünerek kazana konur. Sonra kepçelerle iyice dövülerek macun haline getirilir. Tabak veya büyük sahanlara konularak ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek yenir.
TİRİTLİ KÖFTE

Malzeme:
500 gr. Yağsız kıyma, 500 gr. Bulgur, 1 çorba kaşığı tuz, 2 su, bardağı su, 3 çorba kaşığı sade yağ, 2 baş soğan, 3 adet domates.
Yapılışı:
Yarım kg. Bulgur içerisine yarım kg. Yağsız çiğ kıyma bir kaşık tuz ve 250 gr. Kadar da su konarak bir tepsi içerisinde iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlanır , kaynamakta olan suya atılır , pişirilir. Diğer taraftan ayrı bir kapta yağda soğan kavrulur. Domates ilave edildikten sonra arzuya uygun olarak et suyu konur ve kaynatılır. Diğer tarafta , kaynatılmış ve süzülmüş köfteden yeneceği kadar tirit ile köfteler karıştırılarak yenir.

BİŞİ

Ekmek hamurundan yapılır , hamur yumurta büyüklüğünde yumaklar yapılır. Merdane ile kalınca açılır , kızdırılmış sade yağda kızartılır. Sıcakken aralarına bal sürülerek üst üste konur ve öylece yenir. Bazen yufkalar aralarına peynir iç konur , kapatılır. Puf böreği gibi kızartılarak yenir.

KASEFE

Malzeme:
1 kg. Kuru kayısı, 150 gr. Tereyağı, 150 gr. Ceviziçi
Yapılışı:
Kayısılar bol su ile yıkanarak temizlenir. Bir tencerede yeteri kadar su ile haşlanmaya bırakılır. Yumuşayınca indirilir. Suyu süzülür , servis tabağına yerleştirilir. Yağ eritilerek üzerine gezdirilir , üstüne dövülmüş ceviz serpilir.
ARMUT TATLISI

Malzeme:
1 kg. Kuru armut 1 çay bardağı toz şeker 2 çorba kaşığı tereyağı(eritilmiş) 1 fincan dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Olgunlaşmış armutlar bıçakla kesilerek güneşte kurutulur. Bu kurumuş armutlar sahana konur , içerisine su , şeker de konduktan sonra mangal üzerinde armutların iyice şişip pişmesi beklenir. Sonra üzerine eritilmiş tereyağı ve dövülmüş ceviz serpilerek yenir.

AKDENİZ BÖLGESİ YEMEKLERİ

MAHLUTA
Malzeme:
250 gr. Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır. Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir. Pişip koyulaşınca indirilir. Tabaklara boşaltılır. Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir.
GÜLGAS

Malzeme:
1 kg. Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr. Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr. Ispanak , 1 fincan zeytinyağı.
Yapılışı:
Kıbrıs' ta yetişen bir bitkidir.1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir. Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir. Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir. Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır. Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır.

BABA HANNUŞ
Malzeme:
6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ.
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır. Yüksek ateşte veya fırında pişirilir. Pişince soğuk suda bırakılır. Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür. Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir. Tuz, kırmızı biber, karabiber konur. Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir.
FISTIKLI KÖFTE
Malzeme:
500 gr. Bulgur, 100 gr. Un, 1 kg. Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr. Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber.
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır. Un ilave edilir , iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Islak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır.İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir.
BATIRIK
Malzeme:
500 gr. Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr. Et, 500 gr. Domates veya kurusu, ½ demet maydanoz, tuz.
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur. Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur. Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur. Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur. Biraz da su ilave edilir. Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur.
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olur.hamur çok olursa fincan kadar maya koyun.İçine tuz atılır.Cıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülür.Yaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konur.Dört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konur.Bir kaşık dolusu bir pazı alınır.Hamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kızgın yağda kabarır.
İRMİK HELVASI
Miyoma Helvası: İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur. İçerisine fıstık konur. Biraz daha kavrulduktan sonra tatlısı konur. Pekmez veya şeker katılabilir.
Bir de un helvası gibi yapılır. Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır. Bugün Kilis'te yapılan helvaya "Memnune" derler. Selçukname'de "Memnuniye" olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.