ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Tuzun Taşıdığı Tehlikeler! (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=69732)

yesimciwciw 04-07-2009 08:18 PM

Tuzun Taşıdığı Tehlikeler!
 

Tuzun Taşıdığı Tehlikeler Tuzun Taşıdığı Tehlikeler

Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur.

Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar

Yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Yüksek tansiyon (Hipertansiyon) oluşumunda, tuzun çok büyük önemi vardır. Bazı insanlarda, böbreğin tuz (NaCl) atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir.

Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur. Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir. Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir. Kuşkusuz hipertansiyonu tetikleyen tuzun yüksek oranda tüketiminin bu anlamda ölümlere neden olduğu oldukça açıktır. Nitekim yüksek tansiyonun sebep olduğu ölümler, sadece İngiltere’de yılda 170 bin kişi kadardır.
Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi: Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını artırır. Bu ise kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur. Kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır.
Diyet yapan kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gereklidir.Çünkü fazla tuz, vücutta su tutulmasına yol açar ve bu durum kişide şişkinlik hissine neden olabilir. Ayrıca tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan, özellikle diyet döneminde yüksek miktarda tüketilmemelidir.
Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir.
Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır. Hafif vakalarda bebek ya etkilenmez veya hafif düzeyde gelişme duraklaması gösterir. Fakat gelişmedeki duraklama 8 aydan sonra daha belirgin hale gelir. Hafif vakalarda genelde vaktinde doğum gerçekleşir. Ağır vakalarda ise 6 aydan sonra gelişme yavaşlar ve bebeğin sağlığı bozulduğundan erken doğum olur.
Tuzu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Hekimlerin büyük çoğunluğu, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır. Özellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna...) bu çok işe yarayabilir.
Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılması da ikinci bir yöntem olarak tavsiye edilmektedir.
Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir.
Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcı olabilir.
Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir.
Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap, konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınılmalıdır.
Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir.
Ne Kadar Tuz Almalıyız?

Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir. Günlük sodyum ihtiyacı 2400 miligramdır. Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. Besinlerin içinde bulunan doğal tuz (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşılar.
Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir. Çok az miktarda (1/4 çay kaşığı) iyotlu tuz, günlük iyot gereksinimini karşılamak için yeterlidir. İyot çabuk kayba uğradığından iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır.
Dikkat !

Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan, su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır.

Aragorn561 04-07-2009 11:54 PM

Cevap : Tuzun Taşıdığı Tehlikeler!
 
oooo hergün başka birşey diyolar geçen günde 'doğal antidepresan' diyolardı vaadesi doldumu :(

bu adamları anlamıyorum hergün başka bir şeye kıvırıyolar dansözü geçtiler yarında tuz yiyin kanseri önlüyo falan diyecekler (çok ironik)


haber için teşekkürler (şimdi yiyimmi yemeyimmi paradoksuna başlayacaz :D:D)

[KAPLAN] 04-08-2009 12:18 AM

Cevap : Tuzun Taşıdığı Tehlikeler!
 
İlimden ırak olduğumuz için yalnızca bize söylenilenlerle yetinmek mecburiyetinde kalıyoruz yıllardır. Bu nedenle dün öldüreni, bugün hayat kurtaran ilan ederlerse şaşmamak gerek. İlme önem vermediğimiz sürece de bu böyle sürüp gidecektir.

Genelde sağlığıma yeterince dikkat ettiğim söylenemez ancak yemekten, salataya kadar tuzdan gönüllü olarak kaçınırım. Zira tuzun sebebiyet verdiği tehlikeleri az çok hepimiz biliyoruz. Ancak yine de çevremizde daha yemeğin tadına bile bakmadan tuzluğu, kapağını pişman edercesine sallayanlarda yok değil.

Paylaşımınız için teşekkürler Sevgili YeşimCiwciw.

yesimciwciw 04-08-2009 10:52 AM

Cevap : Tuzun Taşıdığı Tehlikeler!
 
Alıntı:

AvatarAang561 tafarından gönderildi (Mesaj 270246)
oooo hergün başka birşey diyolar geçen günde 'doğal antidepresan' diyolardı vaadesi doldumu :(

bu adamları anlamıyorum hergün başka bir şeye kıvırıyolar dansözü geçtiler yarında tuz yiyin kanseri önlüyo falan diyecekler (çok ironik)


haber için teşekkürler (şimdi yiyimmi yemeyimmi paradoksuna başlayacaz :D:D)


:) :) Haklısın arkadaşım

yesimciwciw 04-08-2009 10:54 AM

Cevap : Tuzun Taşıdığı Tehlikeler!
 
Alıntı:

[KAPLAN] tafarından gönderildi (Mesaj 270249)
İlimden ırak olduğumuz için yalnızca bize söylenilenlerle yetinmek mecburiyetinde kalıyoruz yıllardır. Bu nedenle dün öldüreni, bugün hayat kurtaran ilan ederlerse şaşmamak gerek. İlme önem vermediğimiz sürece de bu böyle sürüp gidecektir.

Genelde sağlığıma yeterince dikkat ettiğim söylenemez ancak yemekten, salataya kadar tuzdan gönüllü olarak kaçınırım. Zira tuzun sebebiyet verdiği tehlikeleri az çok hepimiz biliyoruz. Ancak yine de çevremizde daha yemeğin tadına bile bakmadan tuzluğu, kapağını pişman edercesine sallayanlarda yok değil.

Paylaşımınız için teşekkürler Sevgili YeşimCiwciw.


Asıl ben teşekkür ederim arkadaşım açtığım konuya ilgi gösterdiğin için :)



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.