ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Biyografiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=661)
-   -   Ahmed Ziyaüddin Efendi'nin Hayatı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=659158)

Prof. Dr. Sinsi 09-02-2012 03:01 AM

Ahmed Ziyaüddin Efendi'nin Hayatı
 
Ahmed Ziyaüddin Efendi Kimdir

Ahmed Ziyaüddin Efendi hakkında bilgi

Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi (d. 1813 - ö. 1893), Gümüşhanevi Tekkesi’nin kurucusu. Gümüşhaneli bir tüccarın oğludur. "Milli İslamcılık" akımını başlatan kişi olarakta günümüzde bilinir.

Ahmed Ziyaüddin Efendi; İstanbul’a gelerek önce Beyazıt, ardından da Mahmut Paşa medreselerinde okudu. Bu dönemde "Kürt Hoca" lakabıyla bilinen Nakşibendi Şeyhi Abdurrahman el-Harputi’ne öğrenci oldu. 1844’te müderrislik icazeti aldıktan sonra Beyazıt Medresesi’nde ders vermeye başladı.

1848’de, Üsküdar’daki Alacaminare Tekkesi’nde Mevlana Halid-i Bağdadi’nin halifelerinden Abdülfettah el-Ukari ile tanışarak onun aracılığıyla Trablusşam Müftüsü Ahmet Ervadi’ye bağlandı. 1859’da Cağaloğlu’ndaki Fatma Sultan Camii’nde irşada başladı ve bu camii zamanla Gümüşhanevi Dergahı olarak günümüze kadar anılmaya başlandı.

Ahmed Ziyaüddin; 28 yılını kitap çalışmalarına verdi, 18 bin eser bulunan 4 kütüphanesi bulunmaktaydı. "Mecmuatül Ahzab" adlı kitabı derledi.

Eserleri:

Râmûzü’l-Ehâdîs

Levâmiu’l-Ukûl (Râmûz’un şerhi)

Acâibü’n-Nübüvve

Letâifü’l-Hikem

Hadîs-i Erbaîn

Câmiü’l-Usûl

Mecmûatü’l-Ahzâb

Rûhu’l-Arifîn

''Necâtü’l-Gâfilîn

Devâü’l-Müslimîn

Netâicü’l-İhlâs



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.