ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Edebiyat / Dil Bilgisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=658)
-   -   Akıl Yaşta Değil Baştadır Kompozisyon (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=644415)

Prof. Dr. Sinsi 09-01-2012 12:56 AM

Akıl Yaşta Değil Baştadır Kompozisyon
 





Akıl Yaşta Değil Baştadır Konulu Kompozisyon
Aklın yaşla ilgisi yoktur. Yaş ilerledikçe, insanın zekâ seviyesi artmaz. Yaş ilerledikçe bir takım tecrübeler oluşur, ama sadece tecrübe de yeterli değildir.

Bir problem karşısında, zeki bir genç sadece mantığını kullanarak çözüm yolunu ararken; yetişkin bir insan ise sahip olduğu tecrübeler doğrultusunda çözüm üretmeye çalışır. Ama; her yaşlı insan da tecrübeli olamaz. Aptal bir insan ne kadar yaşlanırsa yaşlansın tecrübe sahibi olamadığı için (zaten akılsız) mantıklı, sağlıklı kararlar veremez. İnsan her ne kadar tecrübeli olursa olsun üstün zekâlı bir çocuktan daha sağlıklı kararlar veremez. Çünkü çocukta doğuştan gelen bir ayrıcalık var, normal bir insan sorunu tek yöntemle çözerken, zeki çocuk olaya farklı açılardan da bakabildiği için hem daha sağlıklı kararlar verir; hem de verdiği kararlar daha doğru olur. Genelde yaşlı insanların küçük çocuklara ‘sen ne bilirsin daha küçük boyunla’ şeklinde hitaplarda bulunması çok yanlıştır. Toplumumuzda yaş her zaman bir üstünlük göstergesi olduğu için, yapılan bu tür konuşmalar cehaletin göstergesidir.forumsinsi.net Oysa ki gençleri daha fazla ciddiye almaları gerek, çünkü vatan gelecek nesillere emanet eğer gençlere böyle yanlış davranışlar olursa onlarda yaşlı olanın daha akıllı olduklarını sanarak gelecek nesillere böyle aktaracaklar.

Yaş sadece belirli avantajlar getirir, bunların en önemlisi tecrübedir. Fakat tecrübeli olmak her konuda doğru yolu bulmak anl***** gelmez. Doğru yolu bulma aşamasında en büyük yardımcı kişinin aklıdır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.