![]() |
Yiyecekler Nasıl Kurutulur
Yiyecekler Nasıl Kurutulur
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Hangi Sebze ve Meyveleri Kurutabilirsiniz? Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir. Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir. Kurutma İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Etmelisiniz? Öncelikle taze ve kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız. Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır. Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır. İnciri ise olgunlaşmış fakat çürümeye yüz tutmamış olanlarından seçmelisiniz. Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımlarını ayıklamalısınız. Kurutulacak sebzeleri iyice yıkamalı ve temizlemelisiniz. Kurutma işleminden önce meyveleri, limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletmelisiniz. Meyveler soyulduktan sonra kurutma işlemi öncesinde kararmamaları için limonlu suda bekletmelisiniz. Meyveleri antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletmelisiniz. Kurutulacak malzemeleri 2-3 cm’lik parçalar halinde kesmelisiniz. Parçalar ne kadar büyükse kurutma işlemi de o kadar uzun sürer. Kurutma İşlemi Kurutma işlemini direk hava temasıyla ya da fırınlarda yapabilirsiniz. Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir, balkon veya teras olabilir. İdeal kurutma ısısı ideal 50-60 derecedir. Daha yüksek ısılar ise gevrek olur, kurutma yapılamaz. Doğal kurutmada sebzeleri gölgede, meyveleri ise direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakmalısınız. Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamalısınız. Kurutma Sonrası Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri ortadan ikiye kırın. Eğer sebze kolayca kırılıyor ve nemli bir alana rastlanmıyorsa işlem başarılıdır. Saklama İpucu Kurutulmuş meyve ve sebzeleri, hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklamalısınız. Aksi takdirde küflenme yapacağından küflü ve çısık olacaktır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.