ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Etli Yaprak Dolması Nasıl Yapılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=642772)

Prof. Dr. Sinsi 08-31-2012 02:45 AM

Etli Yaprak Dolması Nasıl Yapılır
 
Etli Yaprak Dolması Tarifi

Etli Yaprak dolması nasıl yapılır


Malzemeler


2 çorba kaşığı kuşüzümü

6 büyük boy soğan

1 su bardağı zeytinyağı

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 su bardağı pilavlık pirinç (yarım saat önceden tuzlu kaynar suda ıslatılmış)

2 su bardağı su

1-2 çorba kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı tarçın

Yaklaşık 250 gr taze veya salamura asma yaprağı (büyük boy)

2 çorba kaşığı limon suyu

Tuz,

karabiber


Etli Yaprak Dolması Yapılışı


Kuşüzümünün sapını çöpünü elinizde ovalayarak ayıklayın. Ilık suya koyup bekletin. Soğanları incecik kıyın. Kalın tabanlı bir tavada zeytinyağı, dolmalık fıstık ve biraz tuzla soğanlar sararıncaya kadar arada bir karıştırarak ağır ateşte kavurun. Soğan miktarı fazla olduğu için en az 20 dakika sürer. Bunun üzerine suyu süzülüp iyice yıkanmış pirinci ilave edin. Bir iki çevirdikten sonra suyu süzülmüş kuşüzümü, 1 su bardağı su, tuz, karabiber, nane, tarçın, yenibahar ilave edin. Pirinci ezmeden dikkatlice karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Ilmıncaya kadar bir kenarda bekletin. Taze asma yaprağı kullanıyorsanız tuzlu bol kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp çıkarın. Salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakların üzerine kaynar su gezdirin, 5 dakika bekletip süzün. Sap kısmı ve damarlı tarafı size bakacak şekilde elinize bir asma yaprağı alın. Varsa sapını ayıklayın. Ortasına 1 tepeleme tatlı kaşığı harç koyun, harca ince uzun şekil verin. Önce yanlarını sarın, sonra size bakan sap kısmından başlayarak ileri doğru sarın. Kalın tabanlı, geniş bir tencereye sarmaları yan yana dizin. Tüm sarmaları hazırladıktan sonra üstüne 1 su bardağı su koyun. Limon suyunu gezdirin. Sarmaların açılmaması için geniş bir tabağı ters çevirip üstüne kapatın. Önce harlı ateşte kaynatın. Sonra ateşi kısıp pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat pişirin.











Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.