![]() |
İran Yemek Tarifleri
İran Yemek Tarifleri
İran Yöresel yemekleri İranın Meşhur yemekleri HOREŞ BADEMCAN 1 kg kemiksiz kuzu eti (kol yada buttan 5 cm'lik parçalara kesilmiş) 2 küçük patlıcan 2+1/2 tatlı kaşığı tuz 100 gr (1/2 su bardağı) + 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 orta boy soğan (ince doğranmış) 2 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış) 2 çorba kaşığı domates salçası 3 çorba kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı hindistancevizi rendesi 1 çay kaşığı karabiber 350 gr (1+3/4 su bardağı) su Patlıcarnlan dilimleyip süzgece koyarak üstlerine 2 tatlı kaşığı tuz serptikten sonra, 30 dakika sularını salmalarını bekleyiniz Patlıcan dilimlerini kurulayıp bir kenara bırakınız Büyük bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp kuzu etlerini ara sıra çevirerek 5 dakika, etlerin her yanları hafifçe kızarana kadar, kavurunuz Etleri kepçeyle tavadan alıp bir güvece koyunuz Soğanları tavaya koyup 5-6 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz Domates, domates salçası, limon suyu, hindistancevizi rendesi ve biberi ekleyip ara sıra karıştırarak 6 dakika pişiriniz Ateşin altını açıp devamlı karıştırarak suyu ve kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu katınız Sosu kaynayınca ateşten alarak etlerin üstüne dökünüz Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız Tavayı çalkalayıp kurulayarak kalan 1/2 su bardağı zeytinyağı içine koyunuz Yağı orta ateşte kızdırıp, patlıcanlardan 5-6 dilim koyarak her yanlarını 4 dakika kızartınız Bir delikli kepçeyle patlıcanları çıkarıp fazla yağlarını kağıt peçete üstünde süzdürünüz Kalan patlıcanları da aynı biçimde (gerekirse biraz daha yağ katarak) kızartınız Hepsi kızarınca patlıcanları güvece ekleyiniz Güveci fırına sürüp 1 saat, etler yumuşayıncaya kadar pişiriniz Güveci fırından alıp yemeğinizi servis ediniz Not: Çok lezzetli bir kuzu güveci olan horeş bademcan, domates, patlıcan ve baharatla hazırlanmış bir İran yemeğidir; tereyağlı pilav üstünde servis edilir KUZU ETLİ ÇİLAV 1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış) 4 çorba kaşığı rafine yağ 2 soğan (dilimlenmiş) 1+1/2 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 kahve kaşığı tarçın 1 çay kaşığı karabiber 2+1/2 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatümış ve süzülmüş) 500 gr taze bakla 90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş) 3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış) Rafine yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız Kuşbaşı etleri iki üç defada kahverengileşene kadar sote ettikten sonra bir delikli kepçeyle bir tabağa aktarınız Soğanları tencereye koyup ara sıra karıştırarak 10 dakika pembeleşinceye kadar kavurunuz Etleri tekrar tencereye koyup tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika, etler yumuşayana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonra, pirinci bir kaba süzünüz Aynı tencerede baklaları da 10-15 dakika kaynatınız Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız Delikli bir kepçeyle öteki tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz Geriye kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz Fırından alıp hemen servis ediniz Not: Dereotu; İran yemeklerinde çok kullanılır ve bu kuzulu çilava da lezzet katar Kuzu etli çilav, baş yemek olarak yanında yoğurtla yada çoban salatasıyla servis edilebilir İRAN PİLAVI Malzeme: 3 su bardağı basmati pirinç 2 adet patates 1 tatlı kaşığı Tuz 100 gram Teremyağ 5 su bardağı su Pilav makinesinin iç haznesini tereyağı ile yağlayın Patatesleri soyup yuvarlak halkalar şeklinde dilimleyin Haznenin tabanına patates dilimlerini dizin Patateslerin üzerini kapatacak kadar pirinci serpin Pirinçlerin üzerine tereyağından bir miktar ekleyin Geri kalan pirinci tencereye ilave edin ve tuz serpin Üzerine tereyağı ve suyu ilave edin Pilav makinesinin ayarını orta dereceye getirdikten sonra pişmeye bırakın Pilav pişince kapağını açın Üzerine bir bez koyarak demlendirin ve fazla nemini alın Ters çevirerek servis yapın ACEM TAVUĞU 4 adet yumurta 1 çorba kaşığı tereyağı 1 su bardağı pirinç 1,5 su bardağı su 1 adet tavuk göğsü 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık Tuz Karabiber Maydanoz Süslemek için: Haşlanmış bezelye Yumurtaları tek tek çırparak, çok az yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavada omlet yapın Bu arada pirinci yıkayıp suyunu süzün 1 çorba kaşığı tereyağında pirinci ve fıstığı hafifçe kavurup, üzerine suyu ekleyin Tuzunu ayarlayın Kısık ateşte pilavı pişirin Tavuk göğsünü de haşlayıp incecik didikleyin İnce kıyılmış maydanozla birlikte tavuk etini pilava karıştırın Karabiber ekleyin Daha sonra her bir omleti düz tabağa koyup, üzerlerine pilavı paylaştırın Ters çevirip, bezelye ile servis yapın |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.