![]() |
Genelgeler Ve Kongreler Test Soruları Ve Cevapları
Genelgeler ve Kongreler Test Soruları ve Cevapları 1. I. Samsun Raporu II. Havza Genelgesi III. Amasya Genelgesi IV. Erzurum Kongresi V. Sakarya Meydan Muharebesi Mustafa Kemal yukarıdaki faaliyetlerinden hangilerini Ordu müfettişliği görevi ile yapmıştır? A)II-III B)Yalnız I C)I-II-V D)I-II-III E)II-III-IV 2. Mustafa Kemal’in İtilaf Devletlerine ilk defa resmen karşı çıkışı, İstanbul Hükümetine ilk defa resmen karşı çıkışı ve yeni bir hükümet kuracağını ilk defa söylediği yerler hangi şıkta doğru olarak eşleştirilmiştir? A)Amasya Genelgesi-Erzurum Kongresi- Sivas Kongresi B)Havza Genelgesi-Amasya genelgesi-Erzurum Kongresi C)Havza Genelgesi-Erzurum Kongresi-Sivas Kongresi D)Erzurum Kongresi-Sivas Kongresi-T.B.M.M.’nin açılışı E)Bilecik Mülakatı-Amasya görüşmeleri-Sivas kongresi 3. I. 13 Kasım 1918 İstanbul’un işgali II. 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkesi III. 28–30 Mayıs 1919 Havza Genelgesi IV. 22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi V. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi VI. 4–11 1919 Sivas Kongresi Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Nutuk’un kaps***** girmez? A)Yalnız I B)I-II C)I-II-IV D)II-III-IV E)I-III-IV-V 4. I. Samsun Raporu II. Havza genelgesi III. Amasya Genelgesi IV. Erzurum Kongresi V. Misak-ı Milli kararları VI. I.İnönü Savaşı VII. Büyük Taarruz Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Milli Mücadelenin hazırlık aşamasına giremez? A)I-II-IV B)III-IV C)IV-V D)II-III-V E)VI-VII 5. I. Sivas II. Erzurum III. İstanbul Hükümeti IV. Ulusal Egemenlik V. Ulusal Bağımsızlık VI. Manda ve Himaye Amasya Genelgesinde yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri ile ilgili bir hüküm yoktur? A)II-III B)I-II-III C)Yalnız VI D)Yalnız II E)II-IV-V 6. I. Manda ve Himayenin reddi II. Temsil kurulunun oluşturulması III. M.Kemal’in başkan oluşu IV. Kuvay-ı Milliyeden bahsedilmesi V.Basın yayın faaliyetine girilmesi Yukarıdaki özelliklerden hangisi ya da hangileri Erzurum ve Sivas Kongresinin ortak özelliklerinden değildir? A)I B)I-II C)I-V D)IV-V E)V 7. I. Ali Galip olayı II. Yunanlıların İzmir’i işgali III. Sivas Kongresi IV. Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri V. ARMHC’nin kuruluşu Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Milli Mücadelenin hazırlık aşaması döneminde meydana gelen gelişmelerden biri değildir? A)II-IV B)Yalnız II C)Yalnız V D)IV-V E)Yalnız IV 8. I. 28–30 Mayıs 1919 II. 4–11 Eylül 1919 III.22 Haziran 1919 IV. 23 Temmuz 1919 V. 28 Ocak 1920 Yukarıdaki tarihlerin ifade ettiği olaylar hangi şıkta doğru olarak sıralanmıştır? A)Amasya tamimi-Amasya görüşmeleri-Sivas Kongresi-Erzurum kongresi –Misak-ı Milli kararının alınışı B)Havza Genelgesi-Sivas Kongresi-Amasya Genelgesi-Erzurum Kongresi-Misak-ı Milli kararının alınışı C)Samsun raporu-Amasya görüşmeleri –Erzurum Kongresi-Sivas Kongresi-M.Kemal’in T.B.M.M ‘yi açması D)Mondros Ateşkesi-Sivas Kongresi-Erzurum Kongresi-Amasya tamimi-Amasya görüşmeleri E)Misak-ı Milli kararının alınışı-ARMHC’nin kuruluşu-Erzurum kongresi-Balıkesir ve Alaşehir kongreleri-Havza genelgesi 9. I. Temsil kurulunun ilk siyasal başarısı II. Temsil Kurulunun ilk defa oluşması III. Temsil kurulunun İstanbul Hükümeti tarafından resmen tanınması IV. Temsil kurulunun ilk yürütme görevi Yukarıdaki açıklamaların her biri sırasıyla hangi olayları ifade etmektedir? A) Damat Ferit Hükümeti’nin istifası-Erzurum kongresi-Amasya Genelgesi-A.F.Cebesoy’u Batı cephesine ataması B) A.F.Cebesoy’u Batı cephesine ataması-Sivas Kongresi-Amasya Tamimi-M.Kemal’i Erzurum Kongresine Başkan seçmesi C) Damat Ferit Hükümeti’nin istifası-Erzurum Kongresi-Amasya görüşmeleri-A.F.Cebesoy’u Batı cephesine ataması D) Sivas Kongresi-Erzurum Kongresi-Amasya Genelgesi-M.Kemal’i Erzurum Kongresine Başkan seçmesi E) Ali Galip olayını bastırması-Damat Ferit hükümeti’ni düşürmesi-Erzurum Kongresi-İsmet Paşa’yı Batı cephesine ataması 10. Milli Mücadele döneminde yürütme gücü görevini yapan kuruluşlar hangi şıkta sırasıyla verilmiştir? A)Sivas Kongresi-T.B.M.M. B)Temsil Heyeti-T.B.M.M. C)Müdafaa-i hukuk Cemiyetleri-Temsil Heyeti D)Temsil Heyeti-Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri E)Kuvay-ı Milliye-Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri 11. I. Temsil kurulunun ulusal hale getirilmesi II. Milli Cemiyetlerin birleştirilmesi III. Manda ve himayenin reddedilmesi IV. Doğu cephesinin oluşturulması Yukarıdakilerden hangileri Sivas Kongresinde görüşülen konulardan biri değildir? A)Yalnız III B)Yalnız IV C)II-IV D)III-IV E)I-II-IV 12. I.Tamamen bölgesel kararlar alınmıştır. II. Kapitülasyonlara ilk defa karşı çıkılmıştır. III. M.Kemal’in 9.Ordu Müfettişi olarak yaptığı son görevdir. IV. Milli sınırlardan ilk defa bahsedilmiştir.forumsinsi.net Yukarıdakilerden hangileri Erzurum Kongresi ile ilgili değildir? A)I-III B)II-III C)Yalnız IV D)III-IV E)I-IV 13. I-Bitlis II-Van III-Elazığ IV-Erzurum V-Sivas VI-Trabzon VII-Mardin Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Erzurum Kongresine katılan vilayetlerden biri değildir? A)I-II-IV B)Yalnız V C)III-VII D)V-VII E)VI-VII 14. I. Sivas Valisi’nin engellemesi II. Elazığ Valisi Ali Galip’in engellemesi III. Başkanlık sorunu Yukarıdakilerden hangileri Sivas Kongresinin karşılaştığı sorunlardan biri değildir? A)Yalnız I B)Yalnız II C)I-II D)I-III E)Yalnız III 15. I. Ulusal Bağımsızlık II. Ulusal Egemenlik III. Azınlıklar IV. Kapitülasyonlar V. Milli Sınırlar Yukarıdakilerden hangileri hem Amasya Genelgesi hem de Erzurum Kongresinde görüşülen ortak konulardandır? A)I-II B) II-IV C)I-II-III D)II-III E)I-II-V 16. I. İstanbul Hükümeti II. Mebusan Meclisi III. Osmanlı Padişahı IV. Manda ve Himaye V. Azınlıklar ve kapitülasyonlar Erzurum ve Sivas Kongrelerinde yukarıdakilerden hangilerine karşı çıkılmamıştır? A)I-II B)II-III C)III-IV D)II-III-V E)II-V 17. I.Ali Rıza Paşa Hükümeti’nin kuruluşu II. Damat Ferit Hükümeti’nin düşürülmesi III. Amasya görüşmelerinin yapılması IV. Batı cephesinin kurulması Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Temsil Heyeti’nin etkisiyle meydana gelmiştir? A)I-II B)I-II-III-IV C)I-II-III D)II-III E)I-III-IV 18. I. Wilson ilkeleri II. Amasya Tamimi III. Erzurum Kongresi IV. Sivas Kongresi V. Sevr Barış Antlaşması VI. 1912 sınırları Yukarıdakilerden hangileri Misak-ı Milli’ye kaynaklık etmemiştir? A)I-V-VI B)I-II-V-VI C)V-VI D)II-V-VI E)I-III-IV 19. I. Vilayet-i Selase II. Vilayet-i Sitte III. Batı Trakya IV. Doğu Trakya V. Arap Toprakları VI. Boğazlar VII. Azınlık Hakları Misak-ı Milli’ye göre yukarıdaki konuların hangilerinde halk oylaması yapılabilir? A)I-III-V B)I-II-III-V C)I-V-VII D)II-IV-VI E)III-V-VI 20. I. Ulusal Egemenlik II. Ulusal Bağımsızlık III. Osmanlı Borçları IV. Boğazlar V. Savaş Tazminatı VI. Azınlıklar ve kapitülasyonlar VII. Patrikhane Misak-ı Milli kararları içerisinde yukarıdakilerden hangileri bulunmamaktadır? A)I-III B)I-III-IV C)II-III-VI D)I-V-VII E)I-V 21. Büyük hayaller peşinde koşan, yapamayacağımız şeyleri yaparız diyen sahtekârlar zümresine dâhil olmamalıyız. Biz şimdiye kadar gerek dâhilde, gerek hariçte bu sahtekâr siyasetten çok çektik. Efendiler, doğal sınırlarımıza, meşru haddimize dönelim. Rücu edelim, haddimizi bilelim.” Mustafa Kemal Atatürk, burada aşağıdaki konulardan hangisini daha çok dile getirmek istemiştir? A) Hayalperestlik B) İdealistlik C) Misak-ı millî D) Osmanlı Devleti E)İleri Görüşlülüğü 22. I. Amasya Görüşmeleri II. Erzurum Kongresi III. TBMM’nin Açılması IV. Temsil Heyetinin Ankara’ya Gelişi V. Ankara’nın Başkent Oluşu Yukarıdakilerden hangileri misak-ı milli kararlarının alınmasından sonra yaşanan gelişmelerden değildir? A)Yalnız V B) Yalnız III C) III-IV-V D) III-V E) I-II-IV 23. I. Mebusan Meclisinin açılmasında II. Meclisten Erzurum ve Sivas kongresi kararlarının geçirilmesinde III. Amasya görüşmelerinin yapılmasında IV. Sivas kongresinin toplanmasında Yukarıdakilerden hangilerinde İstanbul hükümeti ve Temsil Heyeti beraber hareket etmişlerdir? A)Yalnız I B) I-III C) II-III-IV D) III-IV E) I-II-III Cevaplar 1 D 11 B 2 B 12 A 3 B 13 C 4 E 14 A 5 C 15 A 6 E 16 B 7 B 17 C 8 B 18 C 9 C 19 A 10 B 20 D 21 C 22 E 23 E |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.