ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İslami Yazılar & Hikayeler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=320)
-   -   Osmanlı Mimarisinin Bilinmeyen Yönü (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=64026)

Berna 02-10-2009 02:48 PM

Osmanlı Mimarisinin Bilinmeyen Yönü
 
Ezeli ve ebedi olan Allah'a yöneldiğimiz kutsi mekanlar olan mabetler, Osmanlı döneminde, Allah'ın bekasını vurgulamak için sanki ilelebet kalacak şekilde, taş gibi dayanıklı malzemeden inşa edilmişlerdir.
Fani olan insanların mekanları olan evler ise, insanın ölümlü bir varlık olduğunu hatırlatıp, baki olanın yalnızca Allah olduğunu vurgulama sadedinde, her an yanıp, yıkılıp, çürüyecek malzemelerden; ahşaptan veya kireç ve kerpiç gibidayanıksız malzemeden inşa edilirmiş.
Bu yerleşik anlayıştan dolayı, atalarımız biraz sağlamca kargir bir ev yaptırdığında "hiç ölmeyecek misin, dünyaya kazık mı çakacaksın!" diye ayıplanırmış. Çünkü bu dünyanın, insanın asıl vatanı olmadığını idrak etmişler.
Müminin bu dünyadaki hali, "Benim dünya ile ilgim ne kadar ki? Ben bu dünya da bir ağacın altında gölgelenen, sonra da oradan kalkıp giden binitli bir yolcu gibiyim." (Tirmizi, zühd 44) hadis-i şerifi ile şekillenmiştir. Bundan dolayıdır ki, Osmanlı insanı dünyaya ev sahibi gibi değil bir kiracı gibi yerleşmeyi yeğlemiştir.

Equinox 02-10-2009 02:59 PM

Cevap : Osmanlı Mimarisinin Bilinmeyen Yönü
 
Eline sağlık Berna gerçi günümüzde biraz daha sağlam ve dayanıklı olsa evler :( en azından depremler düşünülerek...


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.