![]() |
Yedikleriniz Kadar Tatlı Ve Sağlıklı Bayramlar
Yedikleriniz kadar tatlı ve sağlıklı bayramlar http://www.gunes.com/images/spacer.gif İslam dininde önemli yeri olan Kurban Bayramı'nda her yıl ortalama 2-2.5 milyon kurbanlık hayvan (koyun, keçi, sığır, manda, deve) kesilir. Yurt genelinde de et tüketimi çok azdır. Türkiye'deki yıllık et tüketimi Amerika ve Avrupa Ülkelerine göre dörtte biri kadar olup, ülkemizde sadece kurban bayramlarında et tüketimi gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir. Kurban kesimi, dini bir görevin yerine getiriliyor olmasının yanında ekonomiyi etkileyen, yardımlaşmayı ve ilişkileri güçlendiren, sağlığı etkileyen sosyo-kültürel bir olgudur. Bu yıl ortalama on gün sürecek olan bu bayramın fiziken sağlıklı geçirilmesini öneriyorum. En azından bu uzun tatilde kendinizi dinleyebilir, daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.
BESLENMEDE ÖNEMİ Kırmızı etler, süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları, balık, yumurta gibi vücudumuzun yapı taşı olan ve çok önemli işlevleri olan proteini içeren besin maddelerinden biridir. Et proteinin vücutta kullanılma düzeyi çok yüksektir. Etin içeriğinde; su, yağ, özellikle demir, çinko, magnezyum gibi mineraller, özellikle B grubu vitaminleri ve A vitaminini vardır. 100 gram ette ortalama 20 gram protein bulunur. Etin içerdiği kolesterol ise düşünüldüğü kadar zararlı değildir. Etin içerdiği doymuş yağlar sağlık açısından kolesterolden daha önemlidir. 100 gr kuzu eti, 7gr dana eti 4gr doymuş yağ içerir. Kolesterolün birçok vücut işlevinde faydası vardır. Kırmızı etin görünen yağlarını ayırarak tüketmek en sağlıklı yoldur. Kırmızı etler 100 gramlarında en fazla 115 mg kolesterol içerirler. Bir günde maksimum 180 gram et tüketilmesi, dengeli ve yeterli bir diyet uygulayan sağlıklı kişilerde ve düzenli spor yapanlarda zararlı değildir. Kurban Bayramı'nda özellikle kurban eti, yani kırmızı et tüketiminde artışla beraber vücudumuza giren protein, doymuş yağlar, trans yağlar ve kalorinin artması, tatlı ve şekerli besin tüketiminin artışıyla da, vücudumuza giren şeker, un gibi karbonhidratların ve yağın ve dolayısıyla ekstra kalorilerin alınması gözlenir. Meyve-sebze grubu besinlerin yerini çikolatanın, şekerlemelerin, baklava vb. gibi tatlıların ve diğer bayrama özgü besinlerin alması, vücudumuza girecek vitamin, mineral, posa, antioksidan vb. gibi elzem maddelerin daha az alınmasına neden olur. Et tüketimin artmasıyla öğünlerde yenecek olan tam taneli tahıl ve kuru baklagiller grubu besinlerin tüketimi azalır, B grubu vitaminlerin, posanın ve diğer bazı faydalı maddeler vücudumuza daha az alınır. Günlük öğün sayısı çoğu zaman azalır ve ara öğünlerde ana öğünlerde sağlıklı besinlerin yerini tatlıların ve sık sık etin yer aldığını görürüz. Böylece, öğünlerdeki tüketim yoğunluğuna bağlı olarak total günlük kalori tüketimi de artmaktadır. Artan bu yoğun kalori girdisine ve dengesiz beslenmeye karşılık, hareketsiz bir yaşam tercih edildiğinde de karşımıza sağlıklı olmayan bir tablo çıkmaktadır. BAYRAM ÖNERİLERİ Etlerin, özellikle kurban etinin sindirim süresi uzundur. Bu nedenle kurban eti veya diğer et grupları öğünlerde miktar olarak az tüketilmeli, özellikle etin fazla miktarlarda akşam geç saatlerde yenmemesi gerekmektedir. Sağlık sorunu olmayan kişiler, bu bayramda et tüketimini günde en fazla 180 gram ile sınırlı tutmaya çalışmalı, yağ olarak zeytinyağı kullanmalıdır. Yemeklere ekstra tuz koymamak gerekir. Bayramda süt ve süt ürünlerini en az yağlı olanlarından kullanın, krema, dondurma, tereyağı, hayvan derileri ve yağlı etler, katı yağlı tatlılar, kakao yağından uzak durulmalıdır. Önerilen günlük total doymuş yağ miktarı günde maksimum 15-20 gr'dır. Kadayıf, baklava gibi ağır tatlılar yerine hafif tatlılar, meyveli dondurmalı kuplar veya tatlandırıcılarla yapılmış tatlılar tüketilmelidir. Tatlılarda margarin, tereyağı kullanılmamalı, kızarmış tatlılara rağbet edilmemelidir. Güne yayarak günde 2 litre su tüketilmelidir. Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalı, içecek olarak ayran, su, şekersiz meyve suyu tercih edilmelidir. Turp, lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi fitobesinler daha çok tüketilmelidir. FAZLA ET TÜKETİMİ Kırmızı etten zengin beslenme alışkanlığı bazı kişilerde sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Kırmızı etle birlikte vücuda daha fazla kolesterol, daha fazla doymuş yağ, bu yağlarla birlikte sakıncalı toksik maddeler alınmakta ve total enerji alımı artmaktadır. Uzun süre ve aşırı miktarda kırmızı et tüketen kişiler bunun yanında sağlıksız da beslendiklerinden (alkol alma, daha az sebze tüketme vb.) kalp-damar hastalıkları (yüksek LDL-kolesterol, yüksek kolesterol, inflamasyon vb.), tansiyon risklerini artırmakta olup, karaciğer sorunları, gut atakları ve kronik gut hastalığı (özellikle alkolle et birlikte tüketildiğinde) oluşturmaktadır. TATLI TÜKETMİ Kurban Bayramı'nda tatlı ve şekerlemeler çok sık ve fazla miktarlarda tüketilir. Bu da, barsak sorunları, kan şekeri dengesizlikleri, insülinin artmasına ve dolaylı olarak da damar yapısının bozulmasına neden olur. Sınırsız miktarda tatlı ve çikolata gizli diyabeti olanlarda ve diyabetiklerde sağlık riski oluşturabilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.