![]() |
Cin Merakı Nereye Götürür?
Cin merakı nereye götürür?
Hocam, cin konusuna hayli merakım vardır, ne zaman cinlerle ilgili bir araştırma yapmaya kalksam veya bu konuyla ilgili konu açılıp konuşsam, geceleri hep korkarak kâbuslarla uyanıyorum. Bir şeylerin yanıma geldiğini hissediyorum. Uyku ve uyanıklık arası Ayetü'l-Kursi, Felak ve Nas surelerine okuyorum. Okuduğum esnada rahatlıyorum, fakat uyumaya korkuyorum, uyuyunca yine rahatsız oluyorum. Bunu beni çok etkiliyor. Ne tavsiye edersiniz? Yoksa bendeki hal psikolojik mi? Elhamdulillah, Allah kabul etsin, namazımı da kılan bir insanım. Bu fanilerin her insana yaklaşması mümkün mü? Ve bu fanilere "cin" dediğin anda yanına geldiğini söylüyorlar, bu doğru mudur? (İlker. Ankara) Hayali hakikat sanıyorsunuz. Hayalinizden geçen düşünceleri gerçek gibi görüyorsunuz. Oysa insan hayaline söz geçiremez, kayıt altına alamaz. Çünkü hayal duygusu serbesttir, isteğinize bağlı kalmaz, kendi istediği gibi hareket eder. Bunun için hayalinizden geçenlerden dolayı bir korkuya, bir endişeye, bir telaşa ve bir heyecana kapılmayın. Elinizden bir ayna olsa, bir caddeye doğru tutsanız, içine herkes girer. Kimseye "girme" diye engel olamazsınız. Bu aynaya iyi insan da girer, kötü insan da girer. Hatta sadece insan değil, kedi, köpek de girer. Günahlı ve sevaplı şeyler de girer. Hayal de ruhun bir çeşit aynasıdır. Ruh da seyyaldir, hayal de. Bunlara ne hâkim olabilirsiniz, ne de durdurabilirsiniz. Bunun için sözünüzü geçiremediğiniz, engelleyemediğiniz şeylerden sorumlu olmazsınız. Hatta kasti olarak günahlı bir şeyi hayal etseniz bile, o günahı işlemezseniz, günah değil, sevap kazanırsınız. Bunun için hayalinizi kirleten, sizi çirkin ve korkulu şeylere sürükleyen, rüyalarınızı kâbuslara çeviren görüntülerin ve düşüncelerin üzerinde durmayın. İncelemeye kalkışmayın, "nasıl oldu, niçin oldu, niye böyle oluyor" gibi sorulara cevap aramaya çalışmayın. Bir kere bunların cevabı yoktur, boş, lüzumsuz, anlamsız, akla zarar şeylerdir. Bu tür konuları merak etmeyin, merak edip araştırmayın, derinlemesine bilgi edinmeye kalkışmayın. Cinler hakkında geniş bilginiz olsa elinize neye yarar? Dünyevi/uhrevi ne elde edersiniz? İlminiz, kültürünüz mü artar, imanınız mı ziyadeleşir, çok sevap mı kazanırsınız? "İnsanın kendisini ilgilendiremeyen şeyleri terk etmesi İslamî hayatının güzelliğindendir" buyuran Peygamber Efendimiz, böylesi konulara dikkatimizi çekiyor. Derler ya hani! "Ne kurdu an, ne sopayı hazırla!" Mide bulandırıcı şeyleri düşünmek nasıl insanı rahatsız ederse, böyle kafa karıştıran şeyleri düşünmek de aklı, kalbi ve ruhu berbat eder. "Cin" deyince gelirmiş, diyorsunuz. Böyle şey olur mu hiç! Karanlıkta kendi gölgesinden korkan insan durumuna düşmeye bir gerek var mı? Bu "hayali hastalık" bir şeytan tuzağıdır, şeytanca bir oyundur. Zaten şeytan da bir çeşit cindir, cin taifesinden bir mahlûktur. Şeytanı anmaya gerek yok bir kere, Ansan da gelir, anmasan da gelir. İşi gücü sizi şüpheye, vesveseye, evhama düşürmek, kuruntuya atmak. Bundan büyük keyif alır şeytan... Tabii ki, sözünü ettiğiniz duaları okuyacaksınız, şeytanı Allah'a şikayet edeceksiniz, onun şerrinden Allah'a sığınacaksınız. "Eûzü"yü dilinizden düşürmemeye çalışacaksınız. |