![]() |
Vücudun Sıhhatli Olması İçin Tavsiyeler..
* Yazın soğuk, kışın sıcak gıdalar tercih edilir. *Buğday ekmeği, koyun eti, tavuk eti, hafif tatlılar ile meyvelerden incir ve kuru inciri yemeğinden eksik etmemelidir. *Lokmaları küçük alıp çok çiğnemelidir. *İştahsız iken yemek yenmemeli, iştah varken ise doymadan bırakılmalıdır. *Yediğini hazmetmeden tekrar yemek yenmemeli. Yemek vakitlerine dikkat edilmeli, çok geç saate bırakılmamalı ve çok çeşitli yemekler yememelidir. *Ekşi gıdalar zararlıdır, İhtiyarlığı çabuklaştırır. Tatlı gıdalar mideyi rahatlatır, bedeni ısıtır. Tuzlu gıdalar bedeni kurutur. Tatlının zararını ekşi telafi eder. Ekşile tatlı ile gider. Tuzlular tuzsuzu, tuzsuzlar tuzluyu mûtedil eder. *Balıkla beraber süt zararlıdır, Süt ile beraber ekşi yiyecekler de iyi değildir. *Kuru üzümle ekmek yiyen sıhhatli olur. *Bedeni zayıf olana badem, fıstık, fındık, nohut,buğday, pirinç faydalıdır. *Çok şişman olan yemeği azaltıp, hareketi artırmalı ve sert yerde yatmalıdır.. *Uykusu ağır ve uzun olanın hafif gıdaları tercih etmesi, uykusunu hafifletir. uykusuzluğa mübtela olanı hamam rahatlatır. Süt ve benzeri şeyler ile uyku gelir. *Su yemekten iki saat sonra içilirse faydalıdır. Yemek esnasında ve hemen sonra su içmek iyi değildir. Su harareti normale çevirir. *Aç karnına, terli iken, hamam üzerine, meyve üzerine, kavun üzerine su içmek ve çok soğuk içmek iyi değildir. Çok susamışsa yavaş yavaş içer. Her nefeste 3 yudum içer ve 3 nefesten fazla içmez. *Ayakta su içmek hatadır. Ancak zemzem şifadır. *İncir ve sinameki kabızı yumuşatır. *Midede gıda bozulursa kusmalıdır. *Küçük ve Büyük abdesti fazla tutmak zararlıdır, ihtiyarlığı çabuklaştırır. ((Mârifetnâme - E. İbrahim Hakkı // mollacami.net // selmân-i pâk)) |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.