ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Cinsellik (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=637)
-   -   Evlilik Hakkında Güldüren Ve Düşündüren Gerçekler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=583091)

Prof. Dr. Sinsi 08-27-2012 01:15 AM

Evlilik Hakkında Güldüren Ve Düşündüren Gerçekler
 

Evlilik Hakkında Güldüren ve Düşündüren Gerçekler

Gelin ayakkabılarının altına ya da gelinliğin eteğine ismini yazmak.


· Kına gecesinde çıkarılan duvağı kısmeti kapalı olduğuna inanılan kızın başına takmak.


· Pazartesi günü oğlan evinin kızlarının kız evinde genç gelinin saçından "darısı başıma" diyerek bir tutam saç kesmek.


· Gelin evden giderken arkada kalan evlenmemiş kızlar süpürsün diye süpürge bırakmak.


· Kız evinde oğlan tarafından gelen nişan sepetini ya da tepsisini evlenmemiş bir kızın başının üstünde açarak onun da kısmetinin açılmasını sağlamak.


· Düğün gecesi gelinle birlikte yatmak.


· Gelin duvağından gelin teli koparmak.


· Gerdek gecesi geline ikram edilen baklavadan gelin bir diş ısırır kalanı ise evlenmemiş kızların kısmeti açılsın diye onlara yedirilir.


· Gelin attan inmeden verilen bir bardak suya serçe parmağını sokar sonra bardaktaki suyu hayırlı bir kısmet bulmaları için bekar erkekler birer yudum olarak içerler.


· Gelin oturacağı eve geldiğinde sağ koltuk altına Kur-an sol koltuk altına ise ekmek konur. Sonra bunlar alınır ve ekmekten birer lokma koparılarak "darısı sizin başınıza" diyerek kızlara dağıtılır kızlar da sözde utanarak sıkılarak ekmek parçalarını yerler.


· Söz kesmeye gidildiğinde sözü kesilecek olan kız misafirlerin bulunduğu odaya ayaklarını sürüyerek girerse o semtin kızlarının kocaya erken gideceğine inanılır.


· Gelin gerdek gecesinin ertesi gününden bir hafta sonrasına kadar kendini görmeye gelen evlenmemiş kızların burunlarını sıkar bu onlara da evliliğin bulaşması anlamı taşır.


· Geline kına yakıldıktan sonra kalan kına evlenmemiş kızlara yakılır. Ayak kınasından alınarak kızların başına sürülür ve "bahtları açılsın" denir.


· Kına gecesi evlenmemiş olanlar içilen kına şerbeti bardağının içine bir miktar para bırakırlarparayı bırakanın talihinin açılacağına bırakmayanın da felakete uğrayacağına inanılır.


· Düğünde kısmeti kapalı olan kız masadan bir kaşık çalarak bunu kızın oturduğu evin damına atar. Şayet kızın annesi ya da babası kaşığı görüp başka bir yere atarlarsa o kızın kısmeti kapalı kalır. Yok eğer "bu kaşığı kim atmış sahibi kim?" diyerek sahibini ararlarsa kızın kısmeti açılır. Kaşığı kimse görmese bile kızın kısmeti açılır.


· Nişan yüzüklerindeki kurdeladan bir parça alan kızın kısmetinin açılacağına inanılır.


· Düğünde gelinin ve damat ın başı üstüne atılan paradan almak da uğur sayılır.


· Gerdek öncesi gelin ve damattan kalan yemeği yiyen kızların kısmeti açılır diye bilinir.


· Gerdek gecesinin ertesi günü gelinin yanına kısmeti kapalı iki kız oturtulur. Bu suretle onların da kısmetlerinin açılacağı kabul edilir.


· Kısmeti kapalı kızlara gelin erkeklere de damat hamamda başlarından aşağı su dökerekkısmetlerinin açılmasını sağlarlar.


· Nişan duası sırasında duayı yapan önüne konan şekerleri okur bu şekerlerden üç tane yiyen bekarların kısmeti açılır.


· İmam nikahından sonra erkek tarafından gelen şekerler yenir kısmeti kapalı olanların bu şekerlerden yedikten sonra kısmetlerinin açılacağına inanılır.


· Gelin damat evine geldikten sonra üzerine halka ekmekler takılmış bir oklavayı kaynanayla birlikte tutarak oynar. Sonra bu ekmekler oradaki bekarlara dağıtılır ve yiyenlerin kısmetlerinin açılacağına inanılır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.