![]() |
İi. Mahmut (1808–1839) İslahatları Nelerdir?
II. Mahmut (1808–1839) Islahatları Nelerdir? Askeri Alandaki Islahatlar * Sekban-ı Cedit Ocağı kuruldu. * Eşkinci Ocağı kuruldu. * İlk kez askeri amaçlı nüfus sayımı yapıldı. sadece erkekler sayıldı. (1831). * Yeniçeri Ocağı kaldırıldı (1826). Tarihte bu olaya “Vaka’yı Hayriye/Hayırlı Olay” denir. * Yeniçeri Ocağı’nın yerine “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” (Muhammed’in Övülmüş Askerleri) ordusu kuruldu. * Tıp Okulu ve Harp Okulu kuruldu. NOT: Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması ile padişahlar yeniden yönetime egemen olmuştur. Yapılacak ıslahatların önü açılmıştır. Yönetim Alanındaki Islahatlar * Divan kaldırılarak yerine “nazırlılar/bakanlıklar” kuruldu. * Memurlar. “iç işleri/dâhiliye” ve “dış işleri/hariciye” memurları olmak üzere ikiye ayrıldı. * Askeri ve idari işleri düzenlemek için danışma meclisleri kuruldu. * Dirlik sistemi (tımar ve zeamet) kaldırıldı. memurlara maaş bağlandı. * “Sened-i İttifak” imzalandı (Sened-i İttifak; II. Mahmut ile ayanlar [büyük toprak sahipleri] arasında imzalandı. Sened-i İttifak’a göre. ayanlar devlet otoritesini tanıyacak. ıslahatları benimseyecek. buna karşılık bulundukları bölgede vergi toplama hakkını elde edeceklerdi). NOT: Osmanlı Devleti’nde demokratikleşme alanında atılan ilk adım 1808 yılında imzalanan Sened-i İttifak’tır. Bu belge ile padişahın otoritesi ilk kez kısıtlanmıştı. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ayanlara söz geçiremeyecek kadar zayıf olduğunu gösterir. Kültür ve Eğitim Alanındaki Islahatlar * Ortaokul seviyesinde Rüştiye okulları açıldı. * Medreselerin yanında Avrupa tarzında eğitim kurumları açıldı. Bu da kültür ikiliğine neden oldu. * Enderun kaldırılarak yerine devlet adamı yetiştiren okul kuruldu. * İlköğretim zorunlu oldu. * İlk defa Avrupa’ya öğrenci gönderildi. * Harp Okulu. Tıp Fakültesi ve Bando Okulu açıldı. * “Takvim-i Vakayi” adıyla ilk resmi gazete çıkarıldı. Sosyal Alanda Yapılan Islahatlar * Müsadere Usulü. yani devletin vatandaşların mallarına el koyması uygulaması kaldırıldı. * İlk Posta ve Polis örgütü kuruldu. * İlk Karantina Sistemi ve Sağlık Örgütü oluşturuldu. * Kıyafette değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı. Memurlara fes ve pantolon uygulaması getirildi. * Devlet dairelerine padişah portresi asılması uygulaması getirildi. Ekonomi Alanında Yapılan Islahatlar * Yerli malı kullanımı teşvik edildi. memur ve asker elbiselerinin yerli kumaştan yapılması emredildi. * Yerli üretimi arttırmak amacıyla yerli üreticiye gümrük kolaylığı sağlandı. NOT: Her alanda (ekonomik. sosyal. askeri. eğitim gibi) ıslahat yapan tek padişah II. Mahmut’tur. NOT: 17. yüzyılda Avrupa örnek alınmamış. yapılan ıslahatlar yüzeysel olmuş. padişahın hayatıyla sınırlı kalmış. ayaklanmalar şiddet ve korkuyla bastırılmaya çalışılmıştır. 18. ve 19. yüzyılda yapılan ıslahatlarda Avrupa örnek alınmış. gerilemenin nedenleri araştırılmıştı. |